Intellektuális tisztesség és felelősség - Bécsy Tamásra emlékeztek

A 90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, színháztörténész és drámatudós tiszteletére szerveztek emlékülést csütörtökön a Városházán. Volt tanítványai, kollégái, barátai - köztük Fábry Sándor és Dr. Papp Lajos - idézték fel közösségteremtő személyiségét, finom humorát, intellektuális tisztességét.
2018.09.13. 19:00 |

90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, a drámaelmélet kiváló tudósa, aki számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is.

Pályafutása során tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamit megalapította a színháztudományi tanszéket a Veszprémi Egyetemen. Számos tanulmánykötete jelent meg, és az ő nevéhez fűződik a drámamodellek meghatározása. Foglalkozott többek között Örkény István és Csokonai Vitéz Mihály drámáival. Számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is, ennek nyomán tanított a Kodolányi János Főiskolán, és a főiskola valamint a Vörösmarty Társaság közös kiadásában jelent meg 2001-ben A siker receptjei című könyve is.

A Bakonyi István irodalomtörténész által vezetett esemény nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta, aki a kultúra szabadságáról fejtette ki gondolatait Janus Pannonius epigrammájából kiindulva.

"Quid manifesta adeo canitis mendacia, vates? (Költök, annyira átlátszón mire jó hazudozni?)" - tette fel a kérdést nyitó előadásában Székesfehérvár alpolgármestere, aki az idézet kapcsán arról is szólt, hogy "mennyiségében sok vátesz zengi ezekben a napokban körbe a világot, hogy Magyarországon nem szabad a kultúra."

"Mindezt valami homályos, igazából soha senki által nem definiált európainak hazudott értékek nevében, mely értékek nem arról híresek, hogy mik, hanem, hogy mik nem.." - tette hozzá Róth Péter alpolgármester, aki átlátszó hazugságnak nevezte, hogy Magyarországon nem szabad a kultúra. Példaként hozta fel a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egyik szeptemberi slam poetry estjét, amelyen - a közpénzből működő kulturális közintézmény rendezvényén - szabadon szidhatták a fellépők az ország kormányát, miniszterelnökét és gyászolhatták önmagukat, mint akiknek borzalmas diktatúrában kell élnie. Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette, hogy természetesen ennek semmiféle "következménye" nem lett, hiszen ebben a "borzalmas diktatúrában" a kultúra szabad, és az is szabad, hogy ki, mit gondol kultúrának. "Aki azt mondja, hogy a kultúra nem szabad, az valójában azt fájlalja, hogy már nem csak neki szabad." - tette hozzá Róth Péter alpolgármester hangot adva annak a meggyőződésnek, hogy a kultúra szabadsága helyes dolog.

Nyitó előadásában a kultúra szabadságából fakadó döntési helyzetekről is beszélt. "A kultúra szabadsága egyúttal a szabad akarattal felruházott ember számára a választás lehetőségét hordozza magában. Döntést a tagadás és a teremtő logosz között, döntést a lehúzó és a felemelő között, döntést a nemlét és az élet között." – fogalmazott Róth Péter.

Az előadások sora Kabdebó Lóránt irodalomtörténész megszólalásával folytatódott, aki kiemelte, hogy rendkívüli módon hiányoznak a mai világból azok az értékek, amelyek Bécsy Tamást jellemezték: az intellektuális tisztesség és intellektuális felelősség.

 „Olyan ember volt, aki ha szúrt, szembe szúrt és előtte figyelmeztetett. Úr volt a saját tettei fölött! Voltak vitáink, ő tudott ordítani, de hitt is abban, amit ordított…” - tette hozzá.

Felidézte emlékeit Bécsy tanár úrról Fábry Sándor is, aki a Pécsi Tanárképző Főiskolán volt tanítványa.

"Volt az arcán egy finom, gunyoros, kicsit távolságtartó mosoly, ami azt jelezte, hogy jó-jó, ezt el kell olvasni, de az élet nem ez. Nem vette magát vészesen komolyan, hanem jelezte, hogy gyerekek, nem kell ebbe belehalni.." - idézte fel Bécsy Tamás tanítási stílusát Fábry.

A konferencián előadást tartott Nagy András drámaíró, forgatókönyvíró, egyetemi tanár is, akit munkatársi kapcsolat is fűztött Bécsy Tamáshoz, együtt dolgoztak a Janus Pannonius Tudományegyetemen, majd a Veszprémi Egyetem színháztörténet szakán is.

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban töltött éveket idézte fel, ahol Bécsy Tamás tanítványa lehetett. Az emlékülésen részt vett Bécsy Ágnes irodalomtörténész, Bécsy Tamás lánya is.

Kultúra

 1. „Add meg nekünk mindennapi Kenyerünket ma” - Eperjes Károly előadása Fehérváron

  Január 25-én, pénteken 17.30 órakor - a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felkészülési évében - Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész „Add meg nekünk mindennapi Kenyerünket ma…” című előadására várják az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. Mindenkit szeretettel várnak!

  2019.01.23.
 2. Baba-és felnőtt színház is lesz a hétvégén az Igézőben

  Január 27-én, 11:00-kor, Pihi-puhi címmel az Aranyszamár Bábszínház előadásában babaszínházra várják a kisgyermekeseket az Igézőben. A darab, mely 2x25 perces 4 éves korig ajánlott. Január 25-én, pénteken és január 26-án, szombaton 19:00-kor pedig Tallér Edina és Nagy Judit, Kaliforniai álom szociobörleszkjét láthatják a nézők az Igézőben.

  2019.01.23.
 3. Rendhagyó tárlatvezetés - Jankovics Marcell várta a közönséget a Trianon kiállításon

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából Jankovics Marcell várta rendhagyó tárlatvezetéssel a fehérvári közönséget kedden, a Szent István Király Múzeum Trianon kiállításán. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere a zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.

  2019.01.22.
 4. Komlósi József vehette át a Pro Cultura Albae Regiae díjat a Magyar Kultúra Napján

  Az idei évben is gálaműsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Székesfehérvár a Vörösmarty Színházban. Az est folyamán Székesfehérvár polgármestere átadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, amit idén Székesfehérvár Közgyűlése Komlósi József könyvtárosnak, intézményvezetőnek ítélt oda. A folytatásban Szirtes Edina Mókus énekesnő, hegedűs produkcióját hallhatta a közönség.

  2019.01.22.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka