Intellektuális tisztesség és felelősség - Bécsy Tamásra emlékeztek

A 90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, színháztörténész és drámatudós tiszteletére szerveztek emlékülést csütörtökön a Városházán. Volt tanítványai, kollégái, barátai - köztük Fábry Sándor és Dr. Papp Lajos - idézték fel közösségteremtő személyiségét, finom humorát, intellektuális tisztességét.
2018.09.13. 19:00 |

90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, a drámaelmélet kiváló tudósa, aki számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is.

Pályafutása során tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamit megalapította a színháztudományi tanszéket a Veszprémi Egyetemen. Számos tanulmánykötete jelent meg, és az ő nevéhez fűződik a drámamodellek meghatározása. Foglalkozott többek között Örkény István és Csokonai Vitéz Mihály drámáival. Számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is, ennek nyomán tanított a Kodolányi János Főiskolán, és a főiskola valamint a Vörösmarty Társaság közös kiadásában jelent meg 2001-ben A siker receptjei című könyve is.

A Bakonyi István irodalomtörténész által vezetett esemény nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta, aki a kultúra szabadságáról fejtette ki gondolatait Janus Pannonius epigrammájából kiindulva.

"Quid manifesta adeo canitis mendacia, vates? (Költök, annyira átlátszón mire jó hazudozni?)" - tette fel a kérdést nyitó előadásában Székesfehérvár alpolgármestere, aki az idézet kapcsán arról is szólt, hogy "mennyiségében sok vátesz zengi ezekben a napokban körbe a világot, hogy Magyarországon nem szabad a kultúra."

"Mindezt valami homályos, igazából soha senki által nem definiált európainak hazudott értékek nevében, mely értékek nem arról híresek, hogy mik, hanem, hogy mik nem.." - tette hozzá Róth Péter alpolgármester, aki átlátszó hazugságnak nevezte, hogy Magyarországon nem szabad a kultúra. Példaként hozta fel a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egyik szeptemberi slam poetry estjét, amelyen - a közpénzből működő kulturális közintézmény rendezvényén - szabadon szidhatták a fellépők az ország kormányát, miniszterelnökét és gyászolhatták önmagukat, mint akiknek borzalmas diktatúrában kell élnie. Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette, hogy természetesen ennek semmiféle "következménye" nem lett, hiszen ebben a "borzalmas diktatúrában" a kultúra szabad, és az is szabad, hogy ki, mit gondol kultúrának. "Aki azt mondja, hogy a kultúra nem szabad, az valójában azt fájlalja, hogy már nem csak neki szabad." - tette hozzá Róth Péter alpolgármester hangot adva annak a meggyőződésnek, hogy a kultúra szabadsága helyes dolog.

Nyitó előadásában a kultúra szabadságából fakadó döntési helyzetekről is beszélt. "A kultúra szabadsága egyúttal a szabad akarattal felruházott ember számára a választás lehetőségét hordozza magában. Döntést a tagadás és a teremtő logosz között, döntést a lehúzó és a felemelő között, döntést a nemlét és az élet között." – fogalmazott Róth Péter.

Az előadások sora Kabdebó Lóránt irodalomtörténész megszólalásával folytatódott, aki kiemelte, hogy rendkívüli módon hiányoznak a mai világból azok az értékek, amelyek Bécsy Tamást jellemezték: az intellektuális tisztesség és intellektuális felelősség.

 „Olyan ember volt, aki ha szúrt, szembe szúrt és előtte figyelmeztetett. Úr volt a saját tettei fölött! Voltak vitáink, ő tudott ordítani, de hitt is abban, amit ordított…” - tette hozzá.

Felidézte emlékeit Bécsy tanár úrról Fábry Sándor is, aki a Pécsi Tanárképző Főiskolán volt tanítványa.

"Volt az arcán egy finom, gunyoros, kicsit távolságtartó mosoly, ami azt jelezte, hogy jó-jó, ezt el kell olvasni, de az élet nem ez. Nem vette magát vészesen komolyan, hanem jelezte, hogy gyerekek, nem kell ebbe belehalni.." - idézte fel Bécsy Tamás tanítási stílusát Fábry.

A konferencián előadást tartott Nagy András drámaíró, forgatókönyvíró, egyetemi tanár is, akit munkatársi kapcsolat is fűztött Bécsy Tamáshoz, együtt dolgoztak a Janus Pannonius Tudományegyetemen, majd a Veszprémi Egyetem színháztörténet szakán is.

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban töltött éveket idézte fel, ahol Bécsy Tamás tanítványa lehetett. Az emlékülésen részt vett Bécsy Ágnes irodalomtörténész, Bécsy Tamás lánya is.

Kultúra

 1. 100 hegedűs - koncert szombaton, a zeneiskola növendékeivel

  100 hegedűs koncert című programjára várja a zenebarátokat szombaton délelőtt a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székházában kerül megrendezésre.

  2018.11.15.
 2. Időutazás a barokk korba - családi játszóház szombaton a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  November 17-én, szombaton 10 és 12 óra között „Időutazás a barokk korba” címmel játszóházba várják a családokat a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegébe. A délelőtt folyamán barokk táncokat adnak elő a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány tagjai, lesznek játékok, fejtörők, jelmezpróba és kézműves foglalkozás is.

  2018.11.15.
 3. A vihart mutatja be a Prospero színkör november 25-én

  Novemberben egy előadást tart A Szabadművelődés Házában a Prospero színkör, William Shakespeare: A vihar című darabját mutatják be november 25-én, vasárnap 19 órakor.

  2018.11.15.
 4. Népszerű filmzenék - szimfonikus koncert lesz vasárnap a Sóstón

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar november 18-án vasárnap 17 órától a Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét kívánja megmutatni koncertjével. Az ünnepélyes alkalom lehetőséget teremt arra is, hogy – egy megfelelően összeállított és megszólaltatott műsorral – bővítse a komolyzenét kedvelők, sőt, talán a koncertlátogatók táborát is.

  2018.11.15.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka