Ilyen volt a hétvégi Művészkorzó Székesfehérvár belvárosában

A szeles premier után a második szombaton igazi kánikula várta a Művészkorzó vendégeit a fehérvári belvárosban, ahol a Városház téren örökzöld slágereket hallhatott a közönség, majd a hagyományőrzők látványos bemutatóinak tapsolhattak kicsik és nagyok. A nap végén a Zenepavilonban Bach-duók hangzottak el, a zenészek értő kommentálása mellett.
2020.06.29. 07:12 |

A Művészkorzó a jövő szombaton is folytatódik, figyeljék honlapunkat és Facebook-oldalunkat, a részletes műsort ott közöljük!

Hiába álltak össze a viking, szláv és honfoglaló harcosok, az aprócska szöszke lány, Lili, egyetlen rúgással ledöntötte a lábáról a pajzsokkal, kardokkal, baltával felfegyverkezett vitézeket – a körben álló nézősereg örömére. A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai humorral is tarkított ismeretterjesztő harcművészeti bemutatója nagy sikert aratott a Városház téren, ahol a páncélinges, sisakos alakok megjelenésére ugrásszerűen megnőtt a gyereklétszám. A kicsik mellett a felnőttek is szívesen részt vettek a hagyományőrzők játékában, akik a Városház térről a Fő utca másik végére vonultak, hogy ott tovább szórakoztassák a nézőket.

A történelmi kalandozás előtt a Vörösmarty Színház két fiatal művésze, Ladányi Júlia és Imre Krisztián jól ismert, örökzöld jazz slágereket adtak elő, köztük Gershwin Porgy és Bess című operájának talán leghíresebb dalát, a Summertime-ot. A nap végén a Zichy ligetben az Alba Regia Szimfonikus Zenekar két muzsikusa, Selmeczi Gábor és Kárász András játszott gyönyörű Bach-duókat. A hegedű és a cselló hangja sokakat megállított a liget árnyas fái alatt, volt, aki a bicikli nyergéből, mások a saját pokrócukon üldögélve hallgatták az előadást, amelynek során a hangszerek mellett a művészek is megszólaltak. Megtudhattunk néhány érdekességet a darabokról, de kiderült az is, hogy ez alkalommal úgynevezett historikus vonókkal játszottak, olyanokkal, amelyek nagyon hasonlítanak a Bach korában használtakhoz. Ezeknek az alakjuk is más, mint a maiaké – mesélte Kárász András, és más technika is kell hozzájuk, de ezekkel lehet igazán jól eljátszani a Bach-darabokat.

Kultúra

 1. A magyar film hónapja a Barátságban - egymillió forint támogatást kapott a mozi

  Több mint egymillió forint támogatást nyert a Barátság mozi a CineCount Kft. és a Mozisok Országos Szövetsége közös pályázatán, amelyet magyar filmek egy hónapon át történő népszerűsítésére írtak ki a Nemzeti Filmintézet által biztosított keretösszegből.

  2020.07.03.
 2. Rácz Lili nyerte a Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza művház versíró pályázatát

  Versírásra ösztönözte és bátorította a kisdiákokat a karanténhelyzet időszakában az „Írj otthon verset!” irodalmi pályázat. A Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület által életre hívott pályázaton első díjat nyert Rácz Lili Szonja, akit pénteken a Táncsics Mihály Általános Iskolában köszöntöttek a szervezők.

  2020.07.03.
 3. Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

  Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

  2020.07.03.
 4. Gyerünk a moziba be! - premier előtti vetítések a Barátság Moziban

  A székesfehérvári Barátság mozi is csatlakozott a Cirko Film által meghirdetett „Vissza a moziba!” filmfesztiválhoz, amelynek célja, hogy a néhány hónapos kényszerpihenő után premier előtti vetítésekkel csábítsa vissza a közönséget a hazai mozikba. A város művészmozija július 17–19. között, péntektől vasárnapig tartja a fesztivál vetítéseit.

  2020.07.03.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka