-
Nyílt nap az alapszakokról
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának képzéseit ismerhették meg az érdeklődők a kar pénteki nyílt napján. Elhangzott, az egyetem és így a fehérvári kar immár második éve a legfelső szegmensben szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorban.
2025.12.12. -
Fehérvári Huszárok Napja
A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományokhoz hűen Pátzay Pál lovasszobránál emlékezett meg december 11-én az egykori 10-es huszárezred hőseiről. Az 1914. decemberében Limanowa mellett lezajlott csata során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előre nyomulását.
2025.12.11. -
Nyílt nap az alapszakokról
Nyílt napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara Székesfehérváron. A programon a város és a kar vezetői köszöntötték a középiskolás érdeklődőket, a résztvevők pedig átfogó tájékoztatást kaptak az egyetem képzési kínálatáról.
2025.12.12. -
A limanowai csata hőseire emlékeztek
A limanovai csata 111. évfordulója alkalmából tartottak a Szent István Művelődési Házban. A programot a hagyományos megemlékezés követte a Városház téren a 10-es huszárok emlékművénél.
2025.12.11.
Idén is Székesfehérváron találkoztak a Kárpát-medence méhészei
Mézkülönlegességek és gyógyító kaptár a II. Fejér Megyei Mézfesztiválon
A 2018-19-es év mézkirálynője, Lesti Kitti is köszöntötte a méhészeket és a közönséget, aki kislány kora óta rendszeresen jár a fehérvári méhésztalálkozóra, tavaly pedig egy nagy álma is valóra vált, hogy mézkirálynővé választották.
A Videoton Oktatási Központban idén 31. alkalommal rendezték meg a méhészek szakvásárát, ahol szinte minden jelentősebb forgalmazó és gyártó képviseltette magát.
Magyarországon az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett. Az ország éves méztermelése pedig az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult. A méhészetek alapterméke az akácméz, amely már hungarikumnak számít. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba. A belföldi mézfogyasztás 7-8 tonna évente.
Székesfehérvár alpolgármestere Róth Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa élelmiszer termelésének mintegy háromnegyede közvetetten a méheknek köszönhető. Ezt alapul véve, pedig nagyon ijesztő tendencia az, hogy a méhek száma csökken. Nyilván ennek nagyon sokféle oka van, de fontos hogy felelősséggel gondolkodjunk erről. Kiemelte, hogy Székesfehérvár városvezetése nagyon sokat tesz azért, hogy megóvja a környezetet. A Sóstót Természetvédelmi Terület megmentése mellett sikerült kormányzati támogatással megvásárolni az alsóvárosi rétet, ami megmarad zöldterületként és elindul hamarosan a Palotaváros szélén az erdősítés. Ezek mind olyan zöld beruházások amik segítenek abban, hogy a következő generáció élete jobb legyen és közvetetten hozzájárulnak ahhoz is, hogy sok-sok generáció foglalkozhasson méhészettel.
Varga Imre István a Fejér Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, hogy mind magyar, mind pedig európai szinten is meghatározó a hazai méhészet. A magyar méhészek munkájának eredménye, hogy világszinten elismert termék a hazai méz. Beszélt a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek és a méhészet kapcsolatáról. Mint mondta mindig igyekszünk felhívni a gazdálkodók figyelmét azokra a szerekre, melyek nem befolyásolják a méhészek tevékenységét és szerencsére a jogszabályi háttér aktualizálása is keretek közé szorítja a problémás vegyszerek alkalmazását.
Nagy Gyula a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke, a szakvásár és kiállítás főszervezője arról beszélt a megnyitón, hogy az alacsony mézárak, a növényvédelemben alkalmazott új technológiák és a megváltozott időjárási körülmények kissé visszavetik ma a méhészkedést, de a székesfehérvári szakvásár minden évben rengeteg embert vonz.
A hazai méhészek kötődnek a hazához és minden ide köti – mondta Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is ott volt a megnyitón. Ők nem csak ipart és kereskedelmet folytatnak, hanem a hazaszeretetet is üzenik nekünk, azon túl, hogy egészséges élelmiszert termelnek.