Idén is Székesfehérváron találkoztak a Kárpát-medence méhészei

Szombaton Székesfehérváron rendezték Európa egyik legnagyobb méhészeti vásárát. Az Országos Méhésztalálkozón és Vásáron több mint száz vállalkozás, köztük számos külföldi és magyar eszközkiállító, méhészbolt, kaptárgyártó és méhész kínálta termékeit. 
Mézkülönlegességek és gyógyító kaptár a II. Fejér Megyei Mézfesztiválon
2019.02.23. 10:43 |

A 2018-19-es év mézkirálynője, Lesti Kitti is köszöntötte a méhészeket és a közönséget, aki kislány kora óta rendszeresen jár a fehérvári méhésztalálkozóra, tavaly pedig egy nagy álma is valóra vált, hogy mézkirálynővé választották.

A Videoton Oktatási Központban idén 31. alkalommal rendezték meg a méhészek szakvásárát, ahol szinte minden jelentősebb forgalmazó és gyártó képviseltette magát.

A székesfehérvári Nyerges család már 1989 óta foglalkozik méhészettel és minden évben kint vannak a méhésztalálkozón. Méhészetük több mint 200 méhcsaláddal működik.

Magyarországon az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett. Az ország éves méztermelése pedig az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult. A méhészetek alapterméke az akácméz, amely már hungarikumnak számít. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba. A belföldi mézfogyasztás 7-8 tonna évente.

Székesfehérvár alpolgármestere Róth Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa élelmiszer termelésének mintegy háromnegyede közvetetten a méheknek köszönhető. Ezt alapul véve, pedig nagyon ijesztő tendencia az, hogy a méhek száma csökken. Nyilván ennek nagyon sokféle oka van, de fontos hogy felelősséggel gondolkodjunk erről. Kiemelte, hogy Székesfehérvár városvezetése nagyon sokat tesz azért, hogy megóvja a környezetet. A Sóstót Természetvédelmi Terület megmentése mellett sikerült kormányzati támogatással megvásárolni az alsóvárosi rétet, ami megmarad zöldterületként és elindul hamarosan a Palotaváros szélén az erdősítés. Ezek mind olyan zöld beruházások amik segítenek abban, hogy a következő generáció élete jobb legyen és közvetetten hozzájárulnak ahhoz is, hogy sok-sok generáció foglalkozhasson méhészettel.

Varga Imre István a Fejér Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, hogy mind magyar, mind pedig európai szinten is meghatározó a hazai méhészet. A magyar méhészek munkájának eredménye, hogy világszinten elismert termék a hazai méz. Beszélt a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek és a méhészet kapcsolatáról. Mint mondta mindig igyekszünk felhívni a gazdálkodók figyelmét azokra a szerekre, melyek nem befolyásolják a méhészek tevékenységét és szerencsére a jogszabályi háttér aktualizálása is keretek közé szorítja a problémás vegyszerek alkalmazását.

Nagy Gyula a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke, a szakvásár és kiállítás főszervezője arról beszélt a megnyitón, hogy az alacsony mézárak, a növényvédelemben alkalmazott új technológiák és a megváltozott időjárási körülmények kissé visszavetik ma a méhészkedést, de a székesfehérvári szakvásár minden évben rengeteg embert vonz.

A hazai méhészek kötődnek a hazához és minden ide köti – mondta Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is ott volt a megnyitón. Ők nem csak ipart és kereskedelmet folytatnak, hanem a hazaszeretetet is üzenik nekünk, azon túl, hogy egészséges élelmiszert termelnek.

Közélet

 1. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 2. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.
 3. Pozitív lett a város polgármesterének koronavírus-tesztje - mostantól karanténban otthonról dolgozik

  Facebookon tájékoztatta a fehérváriakat a város polgármestere Cser-Palkovics András, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, és amíg szükséges karanténban marad, és otthonról dolgozik. Mint írta, komoly tünetei nincsenek: "hőemelkedés, nátha és kis köhégés eddig az összes jele a fertőzésnek."

  2021.12.02.
 4. Jótékonysági rock este a Gyermekvédelmi Központ lakóiért szombaton az Ikon Clubban

  Idén is összefognak a helyi zenekarok a Gyermekvédelmi Központ fiatal lakóiért. December 4-én, szombaton az Ikon Clubban szerveznek jótékonysági estet koncertekkel és hajnalig tartó rock-metál partival. A belépő 1.000 forint, emellett jó szívvel fogadják a tárgyi adományokat is.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár