Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.
2017.09.13. 18:48 |

A nyílt vízfolyásokat a Városgondnokság mellett a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat gondozza. A társulat feladata a közcélú vízelvezető árkok fenntartási munkáinak elvégzése a kaszálással, cserjeirtással és iszapolással együtt. Még 2002-ben alakultak és 12 közcélú árkot üzemeltetnek összesen 52 kilométeren.

Az Aszal völgyi árok még kis vízfolyásként halad a Fiskális úttal párhuzamosan, majd a Halesz liget mellett és a kórház alatt már zártszelvénnyel halad át. Az Erzsébet útná újra nyílt árok lesz és a Zrínyi utcánál a föld alatt a Béke tér és a Vasútállomás alatt ér ki a Hosszúsétatérre onnan pedig a Balatoni út alatt az Alsóvárosi réten keresztül a Gaja patakba jut.

A város egyik fő csapadékvízgyűjtő pontja a Széna tér környéke a terület mélysége miatt, ahol sok csatorna találkozik a föld alatt. A Felsővárosban épülő A-0-0 csatorna építésének az a célja, hogy tehermentesítse a Széna tér környékét és a Felsővároson, majd a Varga csatornán -melynek szintén elkészült a mederrendezése- a Gaja patakba vezessék a lezúduló vizet.

Szerdán délután a város polgármestere Cser-Palkovics András, Törő Gábor országgyűlési képviselővel, Laczi Péterrel a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével és Bódizs Tamással a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat elnökével közösen tartott bejárást a városból kifolyó vízfolyások mentén.

Cser-Palkovics András polgármester a víziközművek rendbetételnek fontosságáról beszélt, mint mondta, a szerda reggeli Zichy ligeti főnyomócső-törés is jól mutatja, hogy nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre: pont egy tavalyi Hunyadi utcai főnyomó vezeték építésnek köszönhető, hogy nem állt le a város teljes vízszolgáltatási rendszere. Székesfehérvár számára fontos feladat a városi nyílt vízfolyások rendbetétele. 2016 óta jelentős beruházások megvalósítására nyílt lehetőség: az EU-s támogatásoknak is köszönhető a Varga-csatorna mederrendezése, Felsőváros vízelvezetése és a Jancsár-csatorna rendbetétele. Ezekkel a beavatkozásokkal a szabad vízelvezetést biztonságossá, könnyen fenntarthatóvá tették.

A Jancsár csatornán olyan beruházásokat végeztek tavaly óta, ami megkönnyíti a hirtelen lezúduló víz elvezetését és jelentősen csökkenti a visszaduzzadás veszélyét. Új átereszek épültek és az idén ősszel a munkálatok utolsó részeként a feliszapolódott medret is kikotorják, amivel megvalósul a csatorna komplex vízrendezése.

Az Aszalvölgyi-árok mederkotrása is megtörtént és a Gaja pataknál kiépült zsilippel, átereszek építésével és mederrendezésekkel vált teljessé a vízrendezés.

Városfejlesztés

 1. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 2. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 3. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 4. Már csak a takarítás van hátra a Széna téri sportcsarnokban

  "Gyakorlatilag elkészült a sportcsarnok a Széna téren, ami júliusban, az öttusa Európa-bajnokságon mutatkozik meg a nagyközönségnek, a diákok pedig szeptembertől használhatják majd." - írta kedden reggel Facebook oldalán a város polgármestere Cser-Palkovics András és néhány friss fotót is tett fel az átadás előtt lévő csarnokról.

  2018.06.12.
 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek