Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.
2017.09.13. 18:48 |

A nyílt vízfolyásokat a Városgondnokság mellett a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat gondozza. A társulat feladata a közcélú vízelvezető árkok fenntartási munkáinak elvégzése a kaszálással, cserjeirtással és iszapolással együtt. Még 2002-ben alakultak és 12 közcélú árkot üzemeltetnek összesen 52 kilométeren.

Az Aszal völgyi árok még kis vízfolyásként halad a Fiskális úttal párhuzamosan, majd a Halesz liget mellett és a kórház alatt már zártszelvénnyel halad át. Az Erzsébet útná újra nyílt árok lesz és a Zrínyi utcánál a föld alatt a Béke tér és a Vasútállomás alatt ér ki a Hosszúsétatérre onnan pedig a Balatoni út alatt az Alsóvárosi réten keresztül a Gaja patakba jut.

A város egyik fő csapadékvízgyűjtő pontja a Széna tér környéke a terület mélysége miatt, ahol sok csatorna találkozik a föld alatt. A Felsővárosban épülő A-0-0 csatorna építésének az a célja, hogy tehermentesítse a Széna tér környékét és a Felsővároson, majd a Varga csatornán -melynek szintén elkészült a mederrendezése- a Gaja patakba vezessék a lezúduló vizet.

Szerdán délután a város polgármestere Cser-Palkovics András, Törő Gábor országgyűlési képviselővel, Laczi Péterrel a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével és Bódizs Tamással a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat elnökével közösen tartott bejárást a városból kifolyó vízfolyások mentén.

Cser-Palkovics András polgármester a víziközművek rendbetételnek fontosságáról beszélt, mint mondta, a szerda reggeli Zichy ligeti főnyomócső-törés is jól mutatja, hogy nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre: pont egy tavalyi Hunyadi utcai főnyomó vezeték építésnek köszönhető, hogy nem állt le a város teljes vízszolgáltatási rendszere. Székesfehérvár számára fontos feladat a városi nyílt vízfolyások rendbetétele. 2016 óta jelentős beruházások megvalósítására nyílt lehetőség: az EU-s támogatásoknak is köszönhető a Varga-csatorna mederrendezése, Felsőváros vízelvezetése és a Jancsár-csatorna rendbetétele. Ezekkel a beavatkozásokkal a szabad vízelvezetést biztonságossá, könnyen fenntarthatóvá tették.

A Jancsár csatornán olyan beruházásokat végeztek tavaly óta, ami megkönnyíti a hirtelen lezúduló víz elvezetését és jelentősen csökkenti a visszaduzzadás veszélyét. Új átereszek épültek és az idén ősszel a munkálatok utolsó részeként a feliszapolódott medret is kikotorják, amivel megvalósul a csatorna komplex vízrendezése.

Az Aszalvölgyi-árok mederkotrása is megtörtént és a Gaja pataknál kiépült zsilippel, átereszek építésével és mederrendezésekkel vált teljessé a vízrendezés.

Városfejlesztés

 1. Megannyi út-, járda-, park- és parkolóépítést is tartalmaz a Városgondnokság üzleti terve

  Fehérvár 2018-as költségvetésének elfogadása után a Városgondnokság idei üzleti tervét is jóváhagyta a város képviselő-testülete. A 8.7 milliárd forintos büdzséből 6.8 milliárd az önkormányzati támogatás, melynek mintegy felét utak, járdák, parkolók és parkok fejlesztésére fordítja az önkormányzati cég. Összesen 54 helyszínen végeznek idén nagyobb fejlesztéseket. Az önkormányzati szolgáltató vállalat idei üzleti tervéről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2018.02.15.
 2. Teljes külső és belső felújítás a Rákóczi Utcai Óvodában – szeptembertől jöhetnek a gyerekek

  A tervezett ütemben halad a Rákóczi Utcai Óvoda felújítása, jelenleg a munkák mintegy harminc százaléka készült el. Mintegy 400 millió forintos beruházással az épület belseje és külseje is teljesen megújul az elektromos és a fűtésrendszerrel együtt. Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot és a játszóudvart is felújítják.

  2018.02.14.
 3. Elkezdődött a Corvinus új épületének teljes felújítása Budai úton

  A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás. Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel, amit az amerikai filmekben látunk.

  2018.02.06.
 4. Májusra elkészül az új tornacsarnok a Széna téren

  Már szerkezetkész az az új, ezer négyzetméteres tornacsarnok, amely a Széna Téri Általános Iskola mellett épül. A régóta várt fejlesztés a Köfém SC beruházásában, közel 726 millió forintból valósul meg. Az elnyert TAO-s pályázati forrást Székesfehérvár Önkormányzata több mint 220 millió forintos önerővel egészítette ki.

  2018.02.05.
 1. Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

  A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

  2018.01.31.
 2. Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása - elkezdték a munkát a Köfémen is

  Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása, a KÖFÉM rendelőben pedig már dolgoznak a kivitelezők. Székesfehérvár önkormányzata a következő években a város valamennyi orvosi rendelőjét felújítja a Kégl György Városi Egészségügyi Program keretében.

  2018.01.30.
 3. Kivágás helyett megmentik a 60 éves platánt az Országzászló téren

  Többen aggodalmukat fejezték a felújítás alatt álló Országzászló téri nagy, 60 éves platánfa esetleges kivágásával, illetve megmentésével kapcsolatban. A fát, melynek nem lefelé, hanem oldalra nőttek a gyökerei, gerendákkal megtámasztják, intenzíven fogják öntözni több éven keresztül és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak továbbá különböző hormonokkal serkentik a gyökér növekedését.

  2018.01.25.
 4. Elkészült a temető bővítése a Béla úton - 202 fát is ültettek a temetőben

  Elkészült a Béla úti temető új parcelláinak kialakítása. Az 1984-ben megnyitott sírkertben több mint 8800 sírhely van és jelenleg 2100 a kiadható sírhelyek száma. A mostani bővítés várhatóan 10-15 évre szól. Nem csak utakat, sétányokat építettek, hanem 202 fát is ültetett a Városgondnokság a temetőkertben.

  2018.01.23.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek