Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.
2017.09.13. 18:48 |

A nyílt vízfolyásokat a Városgondnokság mellett a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat gondozza. A társulat feladata a közcélú vízelvezető árkok fenntartási munkáinak elvégzése a kaszálással, cserjeirtással és iszapolással együtt. Még 2002-ben alakultak és 12 közcélú árkot üzemeltetnek összesen 52 kilométeren.

Az Aszal völgyi árok még kis vízfolyásként halad a Fiskális úttal párhuzamosan, majd a Halesz liget mellett és a kórház alatt már zártszelvénnyel halad át. Az Erzsébet útná újra nyílt árok lesz és a Zrínyi utcánál a föld alatt a Béke tér és a Vasútállomás alatt ér ki a Hosszúsétatérre onnan pedig a Balatoni út alatt az Alsóvárosi réten keresztül a Gaja patakba jut.

A város egyik fő csapadékvízgyűjtő pontja a Széna tér környéke a terület mélysége miatt, ahol sok csatorna találkozik a föld alatt. A Felsővárosban épülő A-0-0 csatorna építésének az a célja, hogy tehermentesítse a Széna tér környékét és a Felsővároson, majd a Varga csatornán -melynek szintén elkészült a mederrendezése- a Gaja patakba vezessék a lezúduló vizet.

Szerdán délután a város polgármestere Cser-Palkovics András, Törő Gábor országgyűlési képviselővel, Laczi Péterrel a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével és Bódizs Tamással a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat elnökével közösen tartott bejárást a városból kifolyó vízfolyások mentén.

Cser-Palkovics András polgármester a víziközművek rendbetételnek fontosságáról beszélt, mint mondta, a szerda reggeli Zichy ligeti főnyomócső-törés is jól mutatja, hogy nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre: pont egy tavalyi Hunyadi utcai főnyomó vezeték építésnek köszönhető, hogy nem állt le a város teljes vízszolgáltatási rendszere. Székesfehérvár számára fontos feladat a városi nyílt vízfolyások rendbetétele. 2016 óta jelentős beruházások megvalósítására nyílt lehetőség: az EU-s támogatásoknak is köszönhető a Varga-csatorna mederrendezése, Felsőváros vízelvezetése és a Jancsár-csatorna rendbetétele. Ezekkel a beavatkozásokkal a szabad vízelvezetést biztonságossá, könnyen fenntarthatóvá tették.

A Jancsár csatornán olyan beruházásokat végeztek tavaly óta, ami megkönnyíti a hirtelen lezúduló víz elvezetését és jelentősen csökkenti a visszaduzzadás veszélyét. Új átereszek épültek és az idén ősszel a munkálatok utolsó részeként a feliszapolódott medret is kikotorják, amivel megvalósul a csatorna komplex vízrendezése.

Az Aszalvölgyi-árok mederkotrása is megtörtént és a Gaja pataknál kiépült zsilippel, átereszek építésével és mederrendezésekkel vált teljessé a vízrendezés.

Városfejlesztés

 1. Több mint 200 fát ültettek a héten a Béla úti temetőben

  A Béla úti temető új parcelláinak kialakítása a belső utak és sétányok építése mellett növénytelepítéssel is együtt jár. A Városgondnokság szakemberei a héten több mint kettőszáz előnevelt, többször iskolázott, nagy körméretű, földlabdás növényt ültettek el, amiket támrudakkal védenek a széltől.

  2017.11.21.
 2. Városrészi rehabilitáció - újabb út- és parkolóépítéseket indított a közgyűlés

  Közbeszerzési eljárást írt ki Székesfehérvár Közgyűlése pénteki ülésén „Sóstó Rehabilitáció Közúti elérhetőség fejlesztése II. ütem” elnevezéssel. Folytatódnak a városrészben az állami forrásból megkezdett út- és parkolóépítések. Az elmúlt hónapokban is több sétány, járdaszakasz újult meg és elkészült egy, a sóstói temetőbe érkezőket is szolgáló parkoló. A második ütemben a Csíkvári úton és környékén folytatódik az út- és járdafelújítás és parkolóépítés.

  2017.11.20.
 3. A belső tér és a színpad is megújul a Felsővárosi Közösségi Házban

  A Felsővárosi Közösségi Ház felújítási munkálatai október végén kezdődtek el és a tervek szerint december 15-re el is készül a rekonstrukció. Több, mint 13 millió forintból újul meg a teljes belső tér: szigetelik a falakat, elbontják a régi faltakarásokat, kifestik a helyiségeket és újraparkettázzák a színpadot.

  2017.11.17.
 4. Jövő héten aszfaltoznak a Ligetsoron, végső kopóréteget kap a Távírda utca a Fal közig

  Folyamatosan zajlanak az útfelújítások Székesfehérváron: a jövő héten a Ligetsoron aszfaltréteg kerül a Mészöly Géza utca és a Hotel közötti útszakaszra, befejezéséhez közeledik az iskola előtti parkoló építése; a Távírda utcában a Budai út – Fal köz közötti szakaszon beépítik az útburkolat végső aszfalt kopórétegét, és elkészül a térköves járda; valamint teljesen elkészülnek a járdák a Pozsonyi úton. 

  2017.11.16.
 1. 17 fát és 932 cserjét, bokrot ültettek az új Lövölde úti parkoló mellett

  A Lövölde út 2-10 mögött nemrégiben elkészült 44 parkolóhely mellett összesen 17 nagyobb körméretű gömbjuhart és majd ezer tő cserjét ültetett a Városgondnokság a héten. A parkolók közötti terelőszigetekre pedig vadvirágos magkeveréket ültetnek majd tavasszal, amivel a járművek közötti veszélyes fűnyírást is szeretnénk elkerülni.

  2017.11.08.
 2. A munkaterület átadásával megkezdődött a Rákóczi úti Óvoda teljes felújítása

  Székesfehérvár Önkormányzata a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívás keretében kötött szerződést a Rákóczi utcai Óvoda felújítására, melynek célja az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minőségi fejlesztése. A projekt tervezett, elszámolható összköltsége mintegy 367 millió forint vissza nem térítendő TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) támogatás.

  2017.11.06.
 3. Megújult orvosi rendelő, felújított utak és épülő közösségi tér Feketehegyen

  Nyilvános bejárást tartottak hétfőn Feketehegy-Szárazréten, amelynek során a résztvevők megtekintették a felújított orvosi rendelőt, a megújult Farkasvermi és Kőrösi utakat, végül megnézték a Kultúrudvar kiszolgáló egységeinek fejlesztéseit. A bejáráson Székesfehérvár polgármestere, egészségügyi tanácsnoka és a körzet önkormányzati képviselője is részt vett.

  2017.10.30.
 4. Kondiparkot avattak a Tóvárosi Általános Iskola udvarán pénteken

  Új kondicionáló parkot avattak a testnevelés tagozatos Tóvárosi Általános Iskola udvarán, pénteken. Az elkészült park a minden napos testnevelés órákat és az intézményben zajló sportköri foglalkozásokat, edzéseket is kiszolgálja majd. A létesítmény építését a Magyar Olimpiai Bizottság és Székesfehérvár Önkormányzata is támogatta.

  2017.10.27.

Fehérvár Hangja

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek