Hol ér véget a felelős gondoskodás? - a hajléktalanellátásról Székesfehérváron

Az ellátórendszer igénybevételére bíztatta a hajléktalanokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban hétfőn, ahol a város polgármesterével és a fehérvári intézmény vezetőjével közösen ismertették azokat a lehetőségeket, amikkel az otthontalan embereket segítik.
2018.11.19. 12:00 |

A Kríziskezelő Központ, Zsabka Attila vezetésével november elejétől már a téli időszakban megszokottak szerint végzi napi feladatait. Folyamatos a teajárat és a nappali melegedő éjszakai nyitva tartásával plusz húsz férőhellyel biztosítanak szükség esetére.

Ha ellátatlan hajléktalannal találkoznak, akkor kérik, hogy az utcai szolgálatot hívják a +36 20 957 9410 számon, akik éjjel-nappal elérhetőek. 

Szent Erzsébet ünnepén, a Szociális Törvény 25 éves jubileumán Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartottak sajtótájékoztatót a hajléktalanszállók férőhelyeiről, valamint a székesfehérvári hajléktalanellátás helyzetéről és a téli időszakra való felkészülésről.

A kormány 2018. október 15-én hatályba lépett új szabálycsomagja értelmében Magyarország területén tilos az életvitelszerű utcán lakás, ezzel egyidőben döntöttek a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról és a hajlék nélkülieket ellátó intézmények korszerűsítéséről.

A hajléktalanellátó-rendszer felkészült a téli időszakra, az önkormányzatok, a rendőrség, a polgárőrség, a mentőszolgálat és az ellátó intézmények egyeztettek egymással, mint az elmúlt években mindig, és felkészültek a segítségnyújtásra. El kell, hogy mondjam: létezik egy diszpécserszolgáltatás Magyarországon, amelyben regionálisan van egy-egy olyan segítőhely, akiket fel lehet hívni, ha bárki, bármilyen problémát észlel az utcákon. Kérem Önöket, telefonáljanak a kollégáknak, akik tudják, hogy hol van szabad férőhely és hol tudják az adekvát segítséget nyújtani a hajlék nélküli honfitársainknak!” – kezdte Fülöp Attila államtitkár, aki elmondta, hogy Székesfehérváron a hajléktalanellátás példaértékű: „A felelős gondoskodás nem érhet véget ott, hogy pusztán a hajléktalanellátó-rendszert üzemelteti az állam, hanem a legjobb megoldást az jelentheti, ha sikerül megteremteni a társadalmi visszaintegrálást, azt gondolom, hogy ebből a szempontból a városban működő rendszer példás. Van saját kiléptetőház rendszerük megfelelő szakemberekkel, részt vesznek a Belügyminisztérium által támogatott Hajléktalan közfoglalkoztatás mintaprojektben és elindult a lakhatást, önálló életvitelt támogató program is.” Záró gondolatként az államtitkár a lakosság figyelmét is felhívta arra, hogy a téli időjárásra való tekintettel minden rászoruló vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

Azt gondolom, hogy az egyénnek is mindig megvan felelőssége a saját élete tekintetében, de a társadalomnak is. Ez egy erős város, ezáltal a szolidaritási érzésnek is erősnek kell lennie." - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "A Kríziskezelő minden követelménynek próbál megfelelni, legyen szó emberségről vagy szakmai alázatról, szeretném ezúton is megköszönni minden itt dolgozó munkáját. Ki kell emelnem, hogy az önkormányzatnak több mint 800 bérlakása van, amelynek a döntő része szociális bérlakás. Ebben a városban van lehetőség dolgozni, van lehetőség több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni, és ezzel a saját erőből a saját életlehetőségeken javítani.” – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat a Városgondnokságon keresztül folyamatosan, egész évben várja munkavégzésre azokat, akik úgy érzik, hogy ezen az úton szeretnének elindulni.

Közélet

 1. Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós volt országgyűlési képviselő

  Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós állatorvos, volt országgyűlési képviselő. 1985-ben és 1990-ben is országgyűlési képviselőnek választották Fejér megyében. A környezetvédelmi bizottság tagja is volt a rendszerváltás utáni első országgyűlésben, majd az MDF városi elnökeként és önkormányzati képviselőként vett részt a helyi közéletben.

  2021.06.13.
 2. A 77 évvel ezelőtti borzalomra emlékeztek Székesfehérváron

  Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 77. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőnél. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

  2021.06.13.
 3. Ismét megszépítették a Nyitra ABC környékét a Nosztalgia Klub tagjai

  Ismét megtisztították a Nyitra ABC környékét a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület tagjai. Az akciót Östör Annamária, a körzet önkormányzati képviselője kezdeményezte, a szemétszedéshez és kertészeti munkákhoz szükséges eszközök biztosításában is ő segítette a nyugdíjas önkéntesek munkáját.

  2021.06.11.
 4. Július végéig várják a tanszer- adományokat az Európa Klubba

  Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják július végéig.

  2021.06.11.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4