Hol ér véget a felelős gondoskodás? - a hajléktalanellátásról Székesfehérváron

Az ellátórendszer igénybevételére bíztatta a hajléktalanokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban hétfőn, ahol a város polgármesterével és a fehérvári intézmény vezetőjével közösen ismertették azokat a lehetőségeket, amikkel az otthontalan embereket segítik.
2018.11.19. 12:00 |

A Kríziskezelő Központ, Zsabka Attila vezetésével november elejétől már a téli időszakban megszokottak szerint végzi napi feladatait. Folyamatos a teajárat és a nappali melegedő éjszakai nyitva tartásával plusz húsz férőhellyel biztosítanak szükség esetére.

Ha ellátatlan hajléktalannal találkoznak, akkor kérik, hogy az utcai szolgálatot hívják a +36 20 957 9410 számon, akik éjjel-nappal elérhetőek. 

Szent Erzsébet ünnepén, a Szociális Törvény 25 éves jubileumán Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartottak sajtótájékoztatót a hajléktalanszállók férőhelyeiről, valamint a székesfehérvári hajléktalanellátás helyzetéről és a téli időszakra való felkészülésről.

A kormány 2018. október 15-én hatályba lépett új szabálycsomagja értelmében Magyarország területén tilos az életvitelszerű utcán lakás, ezzel egyidőben döntöttek a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról és a hajlék nélkülieket ellátó intézmények korszerűsítéséről.

A hajléktalanellátó-rendszer felkészült a téli időszakra, az önkormányzatok, a rendőrség, a polgárőrség, a mentőszolgálat és az ellátó intézmények egyeztettek egymással, mint az elmúlt években mindig, és felkészültek a segítségnyújtásra. El kell, hogy mondjam: létezik egy diszpécserszolgáltatás Magyarországon, amelyben regionálisan van egy-egy olyan segítőhely, akiket fel lehet hívni, ha bárki, bármilyen problémát észlel az utcákon. Kérem Önöket, telefonáljanak a kollégáknak, akik tudják, hogy hol van szabad férőhely és hol tudják az adekvát segítséget nyújtani a hajlék nélküli honfitársainknak!” – kezdte Fülöp Attila államtitkár, aki elmondta, hogy Székesfehérváron a hajléktalanellátás példaértékű: „A felelős gondoskodás nem érhet véget ott, hogy pusztán a hajléktalanellátó-rendszert üzemelteti az állam, hanem a legjobb megoldást az jelentheti, ha sikerül megteremteni a társadalmi visszaintegrálást, azt gondolom, hogy ebből a szempontból a városban működő rendszer példás. Van saját kiléptetőház rendszerük megfelelő szakemberekkel, részt vesznek a Belügyminisztérium által támogatott Hajléktalan közfoglalkoztatás mintaprojektben és elindult a lakhatást, önálló életvitelt támogató program is.” Záró gondolatként az államtitkár a lakosság figyelmét is felhívta arra, hogy a téli időjárásra való tekintettel minden rászoruló vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

Azt gondolom, hogy az egyénnek is mindig megvan felelőssége a saját élete tekintetében, de a társadalomnak is. Ez egy erős város, ezáltal a szolidaritási érzésnek is erősnek kell lennie." - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "A Kríziskezelő minden követelménynek próbál megfelelni, legyen szó emberségről vagy szakmai alázatról, szeretném ezúton is megköszönni minden itt dolgozó munkáját. Ki kell emelnem, hogy az önkormányzatnak több mint 800 bérlakása van, amelynek a döntő része szociális bérlakás. Ebben a városban van lehetőség dolgozni, van lehetőség több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni, és ezzel a saját erőből a saját életlehetőségeken javítani.” – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat a Városgondnokságon keresztül folyamatosan, egész évben várja munkavégzésre azokat, akik úgy érzik, hogy ezen az úton szeretnének elindulni.

Közélet

 1. Fontos, hogy figyeljünk egymásra – szeptember 21-e az Alzheimer világnapja

  A lakosság tíz százalékát érinti, mégis keveset tudunk róla - kedden tartják az Alzheimer világnapot, amihez Székesfehérvár idén is szűrőprogrammal csatlakozott. A Palotai Kapu előtti téren idén a demenciaszűrés mellett, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében, több mint negyvenféle szűrést végeznek a szakemberek.

  2021.09.21.
 2. Minden apró dolognak lehet örülni - a 100 éves Pöröntő Jánosné köszöntése

  Századik születésnapja alkalmából családja körében köszöntötték Pöröntő Jánosné Mária nénit kedden a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény Feketehegy-Szárazréti Idősek Otthonában. A szeretetteljes ünnepségen a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István önkormányzati képviselő gratulált az ünnepeltnek.

  2021.09.21.
 3. Saját készítésű oroszkrém torta az ünneplőknek - 90. születésnapján köszöntötték Havel Józsefné Rózsika nénit

  Egy tevékeny élet – röviden így összegezhető Havel Józsefné eddigi 90 esztendeje. Rózsika néni három gyermeket nevelt fel, hosszú évtizedeken át dolgozott a kórházban, és ő volt a családi, közösségi összejövetelek süteménykészítője. Székesfehérvár-Börgöndpusztán köszöntötte őt kedden dr. Dienesé Fluck Györgyi önkormányzati képviselő.

  2021.09.21.
 4. Polgármesteri egyeztetés a nyugdíjas szervezetek képviselőivel

  A következő negyedév eseményeiről, az idősek világnapjáról, a tervezett informatikai oktatásáról és a pályázati lehetőségekről, valamint a várost érintő közlekedési kérdésekről is tájékoztatta a nyugdíjas szervezetek vezetőit Székesfehérvár polgármestere azon az eseményen, amelyet a Városháza Dísztermében rendeztek meg hétfőn.

  2021.09.21.

Hirdetés

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár