Hol ér véget a felelős gondoskodás? - a hajléktalanellátásról Székesfehérváron

Az ellátórendszer igénybevételére bíztatta a hajléktalanokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban hétfőn, ahol a város polgármesterével és a fehérvári intézmény vezetőjével közösen ismertették azokat a lehetőségeket, amikkel az otthontalan embereket segítik.
2018.11.19. 12:00 |

A Kríziskezelő Központ, Zsabka Attila vezetésével november elejétől már a téli időszakban megszokottak szerint végzi napi feladatait. Folyamatos a teajárat és a nappali melegedő éjszakai nyitva tartásával plusz húsz férőhellyel biztosítanak szükség esetére.

Ha ellátatlan hajléktalannal találkoznak, akkor kérik, hogy az utcai szolgálatot hívják a +36 20 957 9410 számon, akik éjjel-nappal elérhetőek. 

Szent Erzsébet ünnepén, a Szociális Törvény 25 éves jubileumán Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartottak sajtótájékoztatót a hajléktalanszállók férőhelyeiről, valamint a székesfehérvári hajléktalanellátás helyzetéről és a téli időszakra való felkészülésről.

A kormány 2018. október 15-én hatályba lépett új szabálycsomagja értelmében Magyarország területén tilos az életvitelszerű utcán lakás, ezzel egyidőben döntöttek a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról és a hajlék nélkülieket ellátó intézmények korszerűsítéséről.

A hajléktalanellátó-rendszer felkészült a téli időszakra, az önkormányzatok, a rendőrség, a polgárőrség, a mentőszolgálat és az ellátó intézmények egyeztettek egymással, mint az elmúlt években mindig, és felkészültek a segítségnyújtásra. El kell, hogy mondjam: létezik egy diszpécserszolgáltatás Magyarországon, amelyben regionálisan van egy-egy olyan segítőhely, akiket fel lehet hívni, ha bárki, bármilyen problémát észlel az utcákon. Kérem Önöket, telefonáljanak a kollégáknak, akik tudják, hogy hol van szabad férőhely és hol tudják az adekvát segítséget nyújtani a hajlék nélküli honfitársainknak!” – kezdte Fülöp Attila államtitkár, aki elmondta, hogy Székesfehérváron a hajléktalanellátás példaértékű: „A felelős gondoskodás nem érhet véget ott, hogy pusztán a hajléktalanellátó-rendszert üzemelteti az állam, hanem a legjobb megoldást az jelentheti, ha sikerül megteremteni a társadalmi visszaintegrálást, azt gondolom, hogy ebből a szempontból a városban működő rendszer példás. Van saját kiléptetőház rendszerük megfelelő szakemberekkel, részt vesznek a Belügyminisztérium által támogatott Hajléktalan közfoglalkoztatás mintaprojektben és elindult a lakhatást, önálló életvitelt támogató program is.” Záró gondolatként az államtitkár a lakosság figyelmét is felhívta arra, hogy a téli időjárásra való tekintettel minden rászoruló vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

Azt gondolom, hogy az egyénnek is mindig megvan felelőssége a saját élete tekintetében, de a társadalomnak is. Ez egy erős város, ezáltal a szolidaritási érzésnek is erősnek kell lennie." - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "A Kríziskezelő minden követelménynek próbál megfelelni, legyen szó emberségről vagy szakmai alázatról, szeretném ezúton is megköszönni minden itt dolgozó munkáját. Ki kell emelnem, hogy az önkormányzatnak több mint 800 bérlakása van, amelynek a döntő része szociális bérlakás. Ebben a városban van lehetőség dolgozni, van lehetőség több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni, és ezzel a saját erőből a saját életlehetőségeken javítani.” – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat a Városgondnokságon keresztül folyamatosan, egész évben várja munkavégzésre azokat, akik úgy érzik, hogy ezen az úton szeretnének elindulni.

Közélet

 1. Átadták az adományokat a fehérvári Anyaotthon számára

  Szerdán adták át a Családok Átmeneti Otthona számára azt az adományt, amelyet a Sikerativ Életmód Egyesület decemberben meghirdetett felhívására gyűjtöttek össze a segítő szándékú fehérváriak. Az egyesület adventkor hirdette meg akcióját azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a fehérvári Anyaotthonban élők következő évét.

  2021.01.27.
 2. Elkezdődött az építkezés – méltó helyre kerülnek a magyarság szent kövei

  Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát. Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

  2021.01.27.
 3. Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

  Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

  2021.01.27.
 4. Tudta, hogy kizárólag csak célforgalom esetén hajthat be a lakó-pihenő övezetekbe?

  Kevesen tudják, vagy tudják, de eszük ágában sincs betartani, hogy a lakó-pihenő övezetekben azon túl, hogy a megengedett maximum sebesség 20 km/óra, az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz-szabály érvényes, nem lehetséges az átmenő forgalom és maximum 3.5 tonnás járművek hajthatnak be ezekbe az övezetekbe. Az úttesten gyalogosok is közlekedhetnek, akár a járművek forgalmának kismértékű, indokolt zavarásával is.

  2021.01.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár