Hobo Pilinszky-műsorával és Legéndy kiállítással ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Földes László Hobo „Látja Isten, hogy állok a napon” című zenés irodalmi estjével és Legéndy Péter MÉMEK című kiállításával ünnepeltek az Öreghegyi Közösségi Házban. Hobót tömegek várták Fehérváron, a közösségi ház színházterme és folyosója is zsúfolásig megtelt. Szintén különleges kulturális csemegét jelentett Legéndy Péter tárlata, aki több évtizede nem állította ki alkotásait.
2018.01.20. 20:04 |

Földes László, közismertebb nevén Hobo, Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, színész és a Hobo Blues Band együttes alapító tagja és “Látja Isten, hogy állok a napon” című  Pilinszky-műsorával lépett fel szombaton a Magyar Kultúra Napján az Öreghegyi Közösségi Házban. Hobo 1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondta először Pilinszky János Négysorosát. Több évtized elteltével ismét Pilinszkyhez fordult reményért, hitért, szeretetért és vigaszért. „Köszönöm a nyitott lelkeket, nagy dolog egy ilyen mestert, mint Pilinszky Jánost szolgálni.” – búcsúzott a közönségtől a közel egy órás előadás után.

 Hobo Pilinszky műsorát követően Legéndy Péter tárlata nyílt meg a közösségi ház kiállítótermében. „Amikor a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük, akkor mindig két dolog jut eszünkbe: a hagyomány és Tóth István, aki a Himnusz születésének évfordulóján a Magyar Kultúra napját először tette nagy ünneppé Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban 1989-ben. Próbálunk minden évben olyan programokat szervezni, hogy méltóak legyünk az ő örökségéhez és azt hiszem büszke lenne a mai napra is, hiszen Hobo Pilinszky-műsora rengeteg embert vonzott, most pedig olyan ritkaságszámba menő kiállításon köszönthetjük önöket, ami nagy megtiszteltetés számunkra.” – fogalmazott a tárlat megnyitása előtt Östör Annamária, Öreghegy önkormányzati képviselője.Megnyitó beszédében Filep Sándor felidézte Legéndy Péter pályafutását, aki művészi tevékenységét a 60-as években versírással kezdte: félszavakból, végződésekből, szótöredékekből szerkesztett minimálisra redukált tartalmú, saját maga által “nemszövegek”-nek nevezett antiverseket. 1969-ben mozgó dadaista költeményt, versmobilt alkotott. 1971-től postán terjesztette “nyomtatványait”, a korszak jellemző hivatali iratainak hangvételét imitáló abszurd-ironikus szövegeket. A 70-es évek elejétől egyre inkább a képzőművészet felé fordult, ekkor a magyar neoavantgárd köreihez tartozott. Elsősorban terveket készített konkrét elgondolásai alapján (pl: előzni tudó villamos, átlátóalagút, szódaráló). 1972-ben a Balatonboglári Kápolnatárlaton mutatta be Fellebbezési űrlap című provokatív munkáját, a fellebbezést, mint új népművészetet ajánlotta. 1974-től készíti fülkeműveit (pl: sarkonforduló-fülke, próba-fülke, szavalófülke): ezeken az alul-felül vakkeretre feszített vászon a sajátosan kifordított festmény illuzórikus belső terét hozta létre. Az ekképp megjelenített tér a művel való aktív kapcsolatteremtésre hívta a belépőt. 1974-ben hőképek létrehozásával is kísérletezett. 1979-ben Önkívület címmel filmtervet nyújtott be a Balázs Béla Stúdiónak.

1982-1983-ban Téveszme címmel animációs filmet forgatott. E filmmel deklaráltan lezárta képzőművészeti tevékenységét. Részt vett a Lélegzet és az Örley-kör tevékenységében. 1990-1994 között kortárs képzőművészeti raktárat tartott fenn; jobboldali művészetpolitikai írásokat publikál, 1997-ben jelentette meg Művészet és ellenség című könyvét és két évig a Magyar Művészeti Fórum főszerkesztője volt.

A MÉMEK című kiállítás, amelyen számos izgalmas elektrografika is látható, február 18-ig tekinthető meg az Öreghegyi Közösségi Házban.

Filep Sándor felolvasta Legéndy önvallomását is, amelyben a művészethez való viszonyáról ír: „Valahogy soha nem akartam beállni a sorba, már a 20 éves kori lázadó törekvéseimet 30 éves koromra kinőttem, 1980-ban elhagytam a posztmodernt, mert felismertem, hogy számomra nem megfelelő, nem örömteli a rombolás, minden dolog és tény bizonytalanná tétele. Inkább az építést választottam, egyrészt a jelenségek megértését, másrészt az önálló gondolatokkal és értékekkel való közreműködést az élet különös történetében..”                                     

Kultúra

 1. Bemutatták Varró Ferenc Szemelvények Csala történetéből című kötetét

  Nagy érdeklődés mellett mutatták be pénteken Varró Ferenc „Szemelvények Csala történetéből” című kötetét Székesfehérvár-Csalán, a Picur büfében. A könyvet Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója méltatta és ajánlotta az olvasók figyelmébe.

  2018.03.23.
 2. Mesés kezdés - több mint koncert a Somorjai sorozat

  Csütörtökön este Mesés kezdés címmel indult a megújult Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendült Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

  2018.03.23.
 3. "Blablabla" - bemutatkozott a Székesfehérvári Balett Színház

  A Vörösmarty Színházban telt ház előtt mutatkozott be a Székesfehérvári Balett Színház. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesélt el a tánc nyelvén. Az est vendége volt az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

  2018.03.22.
 4. Tehetséges diákok mutatkoztak be a Vasváris Hét Művészeti Bemutatóján

  A Művészetek Háza adott otthont csütörtökön a Vasváris Hét egyik leginkább várt, hagyományos programjának, a Vasváris Művészeti Bemutatónak, ahol a diákok a legkülönfélébb művészeti ágakban mutatkozhattak be, így a nagy létszámú közönség komolyzenei, irodalmi, tánc,- és harcművészeti bemutatót is megtekinthetett. A Művészeti Bemutatón mintegy százötven diák lépett fel.

  2018.03.22.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka