Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.
2019.01.07. 11:45 |

A felújítás során három darab 5MW-os, a szigorított műszaki színvonalnak és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kondenzációs kazánt telepítettek. A kazánok a kilépő füstgázból is visszanyerik a hőt, ezért a 100 százalékos hatásfokot is el lehet érni az üzemeltetésnél. A Királysoron a legjobb kazán is mindössze 93 százalékos hatásfokkal működik.

Egy régi vágya valósult meg a cégnek azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat kicseréltük, új korszerű kazánokra - mondta Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A szedreskerti fűtőmű a városi távhő kapacitásnak a 15-20 százalékát jelenti és innen biztosítja a Széphő a város északi részének távhőszolgáltatását, ami új feladatot is jelent a szolgáltató számára, ugyanis eddig a Királysorról kellett ezt megoldani. Ma már nem csak a Királysorról, hanem több pontról táplálja be a szolgáltató a melegvizet a távhőrendszerbe. Szauter Ákos kiemelte, hogy hatékonyabbá vált a fejlesztéssel a rendszer, hiszen eddig például a Királysorról érkezett a meleg víz a Szedreskertbe, most pedig a szomszédos fűtőműből, jelentősen kisebb hőveszteséggel jut el a meleg a társasházakba.A város polgármestere Cser-Palkovics András emlékeztetett arra a néhány évvel ezelőtti állapotra, amikor az önkormányzat csak tulajdonostárs volt a Fűtőerőműben és nem rendelkezett a menedzsment jogokkal, illetve többször volt olyan helyzet, hogy majdnem megtörtént a kikapcsolása a városi távhőrendszernek. „Egy alapvető közszolgáltatásról van szó, melynek biztonsága és a szolgáltatás minősége két olyan nagyon fontos szempont, amit akkor lehet garantálni, ha közösségi tulajdonban van a Fűtőerőmű, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is akkor lehet csak megvalósítani, ha az elsődleges cél megvalósult. Az állam és a kormányzat segítségével az önkormányzat tulajdonába került a Fűtőerőmű és el lehetett kezdeni a fejlesztéseket. Ma pedig nem vagyunk már nagyon messze attól, hogy a Királysorról kiköltözhessen a Fűtőerőmű, amivel egy fontos városrehabilitációs cél is megvalósulhat. Ennek egyik fontos lépcsője az, hogy a Szedreskerten is megvalósulhatott két ütemben 230-230 millió forintból a fűtőmű fejlesztése. Ez pedig azt is jelenti, hogy évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a szedreskerti fűtőmű, mint korábban” - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

A Szedreskeri lakónegyedben a távhővezetékek felújítása is megtörtént a fűtőmű teljes felújítása mellett.

A Szedreskerti fűtőmű az 1970-es évek elején létesült a Szedreskerti lakónegyed közel 1.400 lakásának fűtés- és melegvíz-szolgáltatására. A központi hőtermelés (Királysor) kialakításával közel 20 év üzem után a fűtőműben a folyamatos hőtermelés megszűnt, üzeme a nyári erőmű-karbantartások idejére korlátozódott, melynek során a város közel 60%-nak biztosította használatimelegvíz-ellátását.

Amikor pár évvel ezelőtt döntés született a Király sori hőtermelés megszüntetéséről, a SZÉPHŐ Zrt. tulajdonában lévő Szedreskerti fűtőmű használata, mint az egyik decentralizált hőtermelő helyszíne, ismét előtérbe került. Ehhez azonban a meglévő, elavult és igen koros kazánokat, valamint a segédberendezéseket ki kellett cserélni, a kazánház épületét építészetileg fel kellett újítani.

A Szedreskerti fűtőmű összesen 15 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 5 MW-os kazánnal), szigetüzeméhez alkalmas vízkezelési berendezésekkel és nyomástartással rendelkezik. A II. ütem nettó beruházási költsége: 239 millió Ft volt.

A beruházást teljes mértékben önerőből valósította meg Széphő Zrt.

A telepített és beüzemelt új, kondenzációs kazánok éves átlagos hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint a Király soron üzemelő, kiváltásra kerülő berendezéseké. A Szedreskerti fűtőmű kooperációs üzemben biztosítja az ellátására kijelölt terület fűtés- és használatimelegvíz-szolgáltatását. A 2019. évre tervezett 60.000 GJ hő megtermelése több mint 70 tonna csökkenést jelent a CO2-kibocsátásban az alacsonyabb földgázfelhasználás miatt.

Városfejlesztés

 1. Közműfelújításokkal kezdődik a Bartók Béla tér felújítása

  A közművek felújításával és cseréjével kezdődik, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával folytatódik a Bartók Béla tér felújítása, ami egy újabb olyan tere a városnak, mely igazi közösségi térré varázsolható. Miközben megújul a burkolat, a téren kialakul a lehetősége annak is, hogy különböző rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz.

  2019.03.11.
 2. Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

  A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el. 

  2019.03.08.
 3. Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

  Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.

  2019.03.07.
 4. Kezdődnek a járdafelújítások és építések az 5. számú választókörzetben

  Több helyszínen járdafelújítások, illetve járdaépítések kezdődnek tavasszal az 5. számú választókörzetben 33,1 millió forint értékben. A mai munkaterület-átadások kapcsán Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője számolt be a tervezett munkálatokról. 

  2019.02.28.
 1. Újabb öt elektromos töltőállomás Székesfehérváron

  Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

  2019.02.26.
 2. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 3. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 4. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek