Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.
2019.01.07. 11:45 |

A felújítás során három darab 5MW-os, a szigorított műszaki színvonalnak és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kondenzációs kazánt telepítettek. A kazánok a kilépő füstgázból is visszanyerik a hőt, ezért a 100 százalékos hatásfokot is el lehet érni az üzemeltetésnél. A Királysoron a legjobb kazán is mindössze 93 százalékos hatásfokkal működik.

Egy régi vágya valósult meg a cégnek azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat kicseréltük, új korszerű kazánokra - mondta Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A szedreskerti fűtőmű a városi távhő kapacitásnak a 15-20 százalékát jelenti és innen biztosítja a Széphő a város északi részének távhőszolgáltatását, ami új feladatot is jelent a szolgáltató számára, ugyanis eddig a Királysorról kellett ezt megoldani. Ma már nem csak a Királysorról, hanem több pontról táplálja be a szolgáltató a melegvizet a távhőrendszerbe. Szauter Ákos kiemelte, hogy hatékonyabbá vált a fejlesztéssel a rendszer, hiszen eddig például a Királysorról érkezett a meleg víz a Szedreskertbe, most pedig a szomszédos fűtőműből, jelentősen kisebb hőveszteséggel jut el a meleg a társasházakba.A város polgármestere Cser-Palkovics András emlékeztetett arra a néhány évvel ezelőtti állapotra, amikor az önkormányzat csak tulajdonostárs volt a Fűtőerőműben és nem rendelkezett a menedzsment jogokkal, illetve többször volt olyan helyzet, hogy majdnem megtörtént a kikapcsolása a városi távhőrendszernek. „Egy alapvető közszolgáltatásról van szó, melynek biztonsága és a szolgáltatás minősége két olyan nagyon fontos szempont, amit akkor lehet garantálni, ha közösségi tulajdonban van a Fűtőerőmű, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is akkor lehet csak megvalósítani, ha az elsődleges cél megvalósult. Az állam és a kormányzat segítségével az önkormányzat tulajdonába került a Fűtőerőmű és el lehetett kezdeni a fejlesztéseket. Ma pedig nem vagyunk már nagyon messze attól, hogy a Királysorról kiköltözhessen a Fűtőerőmű, amivel egy fontos városrehabilitációs cél is megvalósulhat. Ennek egyik fontos lépcsője az, hogy a Szedreskerten is megvalósulhatott két ütemben 230-230 millió forintból a fűtőmű fejlesztése. Ez pedig azt is jelenti, hogy évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a szedreskerti fűtőmű, mint korábban” - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

A Szedreskeri lakónegyedben a távhővezetékek felújítása is megtörtént a fűtőmű teljes felújítása mellett.

A Szedreskerti fűtőmű az 1970-es évek elején létesült a Szedreskerti lakónegyed közel 1.400 lakásának fűtés- és melegvíz-szolgáltatására. A központi hőtermelés (Királysor) kialakításával közel 20 év üzem után a fűtőműben a folyamatos hőtermelés megszűnt, üzeme a nyári erőmű-karbantartások idejére korlátozódott, melynek során a város közel 60%-nak biztosította használatimelegvíz-ellátását.

Amikor pár évvel ezelőtt döntés született a Király sori hőtermelés megszüntetéséről, a SZÉPHŐ Zrt. tulajdonában lévő Szedreskerti fűtőmű használata, mint az egyik decentralizált hőtermelő helyszíne, ismét előtérbe került. Ehhez azonban a meglévő, elavult és igen koros kazánokat, valamint a segédberendezéseket ki kellett cserélni, a kazánház épületét építészetileg fel kellett újítani.

A Szedreskerti fűtőmű összesen 15 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 5 MW-os kazánnal), szigetüzeméhez alkalmas vízkezelési berendezésekkel és nyomástartással rendelkezik. A II. ütem nettó beruházási költsége: 239 millió Ft volt.

A beruházást teljes mértékben önerőből valósította meg Széphő Zrt.

A telepített és beüzemelt új, kondenzációs kazánok éves átlagos hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint a Király soron üzemelő, kiváltásra kerülő berendezéseké. A Szedreskerti fűtőmű kooperációs üzemben biztosítja az ellátására kijelölt terület fűtés- és használatimelegvíz-szolgáltatását. A 2019. évre tervezett 60.000 GJ hő megtermelése több mint 70 tonna csökkenést jelent a CO2-kibocsátásban az alacsonyabb földgázfelhasználás miatt.

Városfejlesztés

 1. Megújult járdaszakaszokat adtak át a Köfém lakótelepen

  Mint számos más fehérvári útfelújítás, a Köfém lakótelepiek is a Városgondnokság ÚT 2017-19. programjának keretében valósultak meg. A munkálatok a Köfém lakótelep 18-20., 21-23. és 36-39. közötti szakaszokat, az orvosi rendelőhöz vezető járdát, valamint a lakótelepi belső úton a Budai út 163. szám előtti szakaszt érintették. A műszaki átadást kedden, a körzet önkormányzati képviselőjének jelenlétében végezték.

  2019.06.18.
 2. A város történetének eddigi legnagyobb egyetemi fejlesztése készült el

  Szeptembertől birtokba vehetik a diákok a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának B épületét. A beruházás során az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukción esett át. A közel 2000 négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek, labornak és a campus könyvtárának is helyet ad.

  2019.06.18.
 3. Új közösségi térrel gazdagodik a csalai városrész

  Ünnepélyes keretek között nyitja meg és mutatja be Székesfehérvár új közösségi terét Csalán június 21-én, pénteken 17 órától dr. Cser-Palkovics András polgármester és Östör Annamária önkormányzati képviselő. A városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek. A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg.

  2019.06.17.
 4. Körforgalom épül a Pozsonyi út - Zsolnai út kereszteződésben

  A Pozsonyi út - Zsolnai út kereszteződésével kapcsolatos tervekről tájékoztatott Östör Annamária önkormányzati képviselő hétfőn a helyszínen. A tervek szerint a nyáron szeretnénk egy ideiglenes körforgalmat építeni a veszélyes kereszteződésben, majd ezt követően épülhet meg a végleges körforgalom. A csomópont átalakítás részleteiről június végén tájékoztatnak.

  2019.06.17.
 1. Elkészült a Zsolt utca felső szakaszának útfelújítása

  Mintegy 45 millió forintos beruházással újították fel a Zsolt utca felső részét a Kadocsa utcától egészen a Karinthy térig. A Zsolt és a Géza utca csomópontjában pedig egy új gyalogos átkelőhelyet is kialakítottak közvilágítással, illetve a Papagáj telep melletti járdát is felújították.

  2019.06.12.
 2. A Deák Ferenc utcában is folytatódik az út és parkolófelújítás

  Folytatódik a Deák Ferenc utca és a Lövölde utca közötti belső úthálózat teljes felújítása. A második ütem munkálatai kezdődnek hamarosan, melynek keretében teljes burkolatcsere lesz a területen és a parkolók is megújulnak. Az útépítés a Városgondnokság Út-Híd 2017-2019. program keretében valósul meg.

  2019.06.05.
 3. Folytatódik a Királykút belső útjainak felújítása

  Kezdődik a Mikszáth Kálmán utca 9-15. mögötti belső szervizút és a járdák teljes felújítása. A Forgó utcáig tartó útfelújítás határideje augusztus 31., a munkaterületet szerdán adták át a kivitelezőnek. A felújítás a Városgondnokság ÚT 2017-19. programjának keretében valósul meg.

  2019.06.05.
 4. Kezdődik a járda felújítása a Kertalja és a Havranek utcában

  A Kertalja utca páros, a Havranek József utca páratlan oldalán kezdődik járdafelújítás. A felsővárosi beruházás a Városgondnoksága ÚT 2017-19 programja keretében valósul meg, bruttó 23,15 millió forintból. 

  2019.06.03.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek