Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.
2019.01.07. 11:45 |

A felújítás során három darab 5MW-os, a szigorított műszaki színvonalnak és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kondenzációs kazánt telepítettek. A kazánok a kilépő füstgázból is visszanyerik a hőt, ezért a 100 százalékos hatásfokot is el lehet érni az üzemeltetésnél. A Királysoron a legjobb kazán is mindössze 93 százalékos hatásfokkal működik.

Egy régi vágya valósult meg a cégnek azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat kicseréltük, új korszerű kazánokra - mondta Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A szedreskerti fűtőmű a városi távhő kapacitásnak a 15-20 százalékát jelenti és innen biztosítja a Széphő a város északi részének távhőszolgáltatását, ami új feladatot is jelent a szolgáltató számára, ugyanis eddig a Királysorról kellett ezt megoldani. Ma már nem csak a Királysorról, hanem több pontról táplálja be a szolgáltató a melegvizet a távhőrendszerbe. Szauter Ákos kiemelte, hogy hatékonyabbá vált a fejlesztéssel a rendszer, hiszen eddig például a Királysorról érkezett a meleg víz a Szedreskertbe, most pedig a szomszédos fűtőműből, jelentősen kisebb hőveszteséggel jut el a meleg a társasházakba.A város polgármestere Cser-Palkovics András emlékeztetett arra a néhány évvel ezelőtti állapotra, amikor az önkormányzat csak tulajdonostárs volt a Fűtőerőműben és nem rendelkezett a menedzsment jogokkal, illetve többször volt olyan helyzet, hogy majdnem megtörtént a kikapcsolása a városi távhőrendszernek. „Egy alapvető közszolgáltatásról van szó, melynek biztonsága és a szolgáltatás minősége két olyan nagyon fontos szempont, amit akkor lehet garantálni, ha közösségi tulajdonban van a Fűtőerőmű, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is akkor lehet csak megvalósítani, ha az elsődleges cél megvalósult. Az állam és a kormányzat segítségével az önkormányzat tulajdonába került a Fűtőerőmű és el lehetett kezdeni a fejlesztéseket. Ma pedig nem vagyunk már nagyon messze attól, hogy a Királysorról kiköltözhessen a Fűtőerőmű, amivel egy fontos városrehabilitációs cél is megvalósulhat. Ennek egyik fontos lépcsője az, hogy a Szedreskerten is megvalósulhatott két ütemben 230-230 millió forintból a fűtőmű fejlesztése. Ez pedig azt is jelenti, hogy évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a szedreskerti fűtőmű, mint korábban” - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

A Szedreskeri lakónegyedben a távhővezetékek felújítása is megtörtént a fűtőmű teljes felújítása mellett.

A Szedreskerti fűtőmű az 1970-es évek elején létesült a Szedreskerti lakónegyed közel 1.400 lakásának fűtés- és melegvíz-szolgáltatására. A központi hőtermelés (Királysor) kialakításával közel 20 év üzem után a fűtőműben a folyamatos hőtermelés megszűnt, üzeme a nyári erőmű-karbantartások idejére korlátozódott, melynek során a város közel 60%-nak biztosította használatimelegvíz-ellátását.

Amikor pár évvel ezelőtt döntés született a Király sori hőtermelés megszüntetéséről, a SZÉPHŐ Zrt. tulajdonában lévő Szedreskerti fűtőmű használata, mint az egyik decentralizált hőtermelő helyszíne, ismét előtérbe került. Ehhez azonban a meglévő, elavult és igen koros kazánokat, valamint a segédberendezéseket ki kellett cserélni, a kazánház épületét építészetileg fel kellett újítani.

A Szedreskerti fűtőmű összesen 15 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 5 MW-os kazánnal), szigetüzeméhez alkalmas vízkezelési berendezésekkel és nyomástartással rendelkezik. A II. ütem nettó beruházási költsége: 239 millió Ft volt.

A beruházást teljes mértékben önerőből valósította meg Széphő Zrt.

A telepített és beüzemelt új, kondenzációs kazánok éves átlagos hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint a Király soron üzemelő, kiváltásra kerülő berendezéseké. A Szedreskerti fűtőmű kooperációs üzemben biztosítja az ellátására kijelölt terület fűtés- és használatimelegvíz-szolgáltatását. A 2019. évre tervezett 60.000 GJ hő megtermelése több mint 70 tonna csökkenést jelent a CO2-kibocsátásban az alacsonyabb földgázfelhasználás miatt.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 2. Járdákat újítottak fel és parkolót építettek a Szeder utcai bolt környékén

  Befejeződött az út- és járdafelújítás, valamint parkolóépítés a Szeder utcában. A beruházás a Városgondnokság ÚT 2017-19. program keretében, mintegy 86 millió forintból valósult meg. A térköves járda mellett 24 újabb parkolóhely is segíti ezentúl a szedreskertiek mindennapjait.

  2018.12.21.
 3. SafeCross okos zebra védi a gyalogosokat a Horvát István és a Gyümölcs utca között

  A Horvát István és a Gyümölcs utca kereszteződésében már működik a SafeCross Okos Zebra rendszer, ami biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára. A mintegy 2 millió forintért a Generali a Biztonságért Alapítvány által telepített megoldás az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel a figyelmet az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. 

  2018.12.17.
 4. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 1. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 2. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 3. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 4. November 30-án lezárul a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése projekt

  Székesfehérvár Önkormányzatának sikeresen pályázata alapján jelentős európai uniós forrásból hamarosan befejezésre kerül a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése. A beruházás két ütemben indult, amelyek által nem csak komfortosabb lehet az ott élők mindennapjai, hanem környezetvédelmi célokat is megvalósít. A projekt 199,96 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

  2018.11.27.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek