Hat csapat mérte össze tudását a nyugdíjasklubok történelmi vetélkedőjén

Döntőjéhez érkezett az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület klubszervezetei számára meghirdetett újabb történelmi vetélkedő, amelyen idén IV. Béla uralkodása volt a fő téma. Csütörtökön hat csapat mérte össze tudását a Hiemer-házban rendezett fináléban, első helyen a Vadrózsa csapata végzett.
2019.09.12. 12:32 |

Az Árpád-ház programhoz csatlakozva IV. Béla király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület.

Az évről-évre megrendezett megmérettetés célja, hogy méltóképpen emlékezzenek meg királyainkról, valamint városunk, Székesfehérvár történelmi múltjáról. A vetélkedőre idén 18 csapat nevezett, a döntőben pedig a legjobb hat csapat mérhette össze tudását.

A döntőben az Alsóvárosi és a Mérnök Klub mellett a Vízügyi és az Öreghegyi Klub két-két csapata versenyzett Rozmaring, Vadrózsa, Menőmanók, Búzavirág, Capuccino és Vizipók csapatnevekkel.

2013-ban Szent István, 2014-ben Szent László, 2015-ben Könyves Kálmán, 2016-ban a Könyves Kálmántól III. Béláig tartó időszak, 2017-ben a lovagkirály, III. Béla, tavaly pedig II. András és kora adta a fő témát. Ebben az évben IV. Béla uralkodását dolgozták fel, de készültek Székesfehérvár történetéből is a barokk kor végétől a II. világháború befejezéséig, valamint általános műveltségi kérdések is szerepeltek a döntőben. A háromfős zsűri – Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke, dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója – empátiával, nagy odafigyeléssel értékelték a hallottakat. 

Első helyen a Vadrózsa csapata végzett, második lett a Vízipók csapata, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Menő Manók állhattak fel. 

A finálé előtt a Hungarikum Együttes "Székesfehérvár" című dalából készült klipet vetítették a közönségnek, majd Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy óriási ismeretanyagot sajátítottak el Székesfehérvárról a versenyzők. A vetélkedő kapcsán hangsúlyozta, hogy szép hagyományról beszélünk, amely szerves része annak - a város történelmi múltjára visszaemlékező - programsorozatnak, amely minden évben az Osszárium megnyitásával kezdődik, a szertartásjátékkal és a múzeumi kiállítás megnyitójával folytatódik. Ezt az időszakot zárja szeptemberben a történelmi vetélkedő.

Közélet

 1. Székesfehérváron is épül honvédelmi sportközpont

  Újabb tizenegy honvédelmi sportközpont építéséről döntött a Kormány - az első ütemben a székesfehérvári létesítmény is helyet kapott - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.08.12.
 2. Egészséges táplálkozás időskorban - szakemberek segítenek a családoknak

  Augusztus 13-án, csütörtökön 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újabb állomásához érkezik a DIÓ, azaz a Demencia Információs Órák a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében. A téma ezúttal: Az egészséges táplálkozás idős korban. A projekt alapüzenete: VAN SEGÍTSÉG! Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

  2020.08.12.
 3. A védőnőket és a kisgyermekes családokat segítő applikációt fejlesztenek

  Komplex segítséget nyújt a védőnőknek és a családoknak az az applikáció, mellyel szerdán délelőtt ismerkedhettek meg a székesfehérvári védőnők. A femilia.hu programmal olyan hiteles tájékoztatási platformot kívánnak létrehozni, amivel könnyebbé és hatékonyabbá válik a védőnők és a gondozottak közötti kapcsolat.

  2020.08.12.
 4. Püspöki szentmise Nagyboldogasszony ünnepén a Szent Imre templomban

  Augusztus 15-én, szombaton 18 órakor, Nagyboldogasszony ünnepén Spányi Antal, megyés püspök celebrál ünnepi szentmisét a Szent Imre templomban. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és ekkor tartott törvénykezést. Hazánkban ez a nap kiemelt ünnep, 1948-ig munkaszüneti nap volt.

  2020.08.12.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30