Hat csapat mérte össze tudását a nyugdíjasklubok történelmi vetélkedőjén

Döntőjéhez érkezett az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület klubszervezetei számára meghirdetett újabb történelmi vetélkedő, amelyen idén IV. Béla uralkodása volt a fő téma. Csütörtökön hat csapat mérte össze tudását a Hiemer-házban rendezett fináléban, első helyen a Vadrózsa csapata végzett.
2019.09.12. 12:32 |

Az Árpád-ház programhoz csatlakozva IV. Béla király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület.

Az évről-évre megrendezett megmérettetés célja, hogy méltóképpen emlékezzenek meg királyainkról, valamint városunk, Székesfehérvár történelmi múltjáról. A vetélkedőre idén 18 csapat nevezett, a döntőben pedig a legjobb hat csapat mérhette össze tudását.

A döntőben az Alsóvárosi és a Mérnök Klub mellett a Vízügyi és az Öreghegyi Klub két-két csapata versenyzett Rozmaring, Vadrózsa, Menőmanók, Búzavirág, Capuccino és Vizipók csapatnevekkel.

2013-ban Szent István, 2014-ben Szent László, 2015-ben Könyves Kálmán, 2016-ban a Könyves Kálmántól III. Béláig tartó időszak, 2017-ben a lovagkirály, III. Béla, tavaly pedig II. András és kora adta a fő témát. Ebben az évben IV. Béla uralkodását dolgozták fel, de készültek Székesfehérvár történetéből is a barokk kor végétől a II. világháború befejezéséig, valamint általános műveltségi kérdések is szerepeltek a döntőben. A háromfős zsűri – Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke, dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója – empátiával, nagy odafigyeléssel értékelték a hallottakat. 

Első helyen a Vadrózsa csapata végzett, második lett a Vízipók csapata, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Menő Manók állhattak fel. 

A finálé előtt a Hungarikum Együttes "Székesfehérvár" című dalából készült klipet vetítették a közönségnek, majd Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy óriási ismeretanyagot sajátítottak el Székesfehérvárról a versenyzők. A vetélkedő kapcsán hangsúlyozta, hogy szép hagyományról beszélünk, amely szerves része annak - a város történelmi múltjára visszaemlékező - programsorozatnak, amely minden évben az Osszárium megnyitásával kezdődik, a szertartásjátékkal és a múzeumi kiállítás megnyitójával folytatódik. Ezt az időszakot zárja szeptemberben a történelmi vetélkedő.

Közélet

 1. Kávássy Árpád Sándor doktor urat köszöntötték 90. születésnapja alkalmából

  A 90 esztendős, gyémántdiplomás Kávássy Árpád Sándor doktor urat köszöntötte csütörtökön, születésnapja alkalmából Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, átadva a miniszterelnöki emléklapot, valamint a város ajándékát, jó egészséget és sok boldogságot kívánva. 

  2019.11.14.
 2. Gratuláció Sir Lindsay Hoyle-nak! - Chorley volt polgármestere lesz a brit Alsóház elnöke

  Az Egyesült Királyság Parlamentjének alsóházi elnökévé választották Székesfehérvár testvérvárosa, Chorley egykori polgármesterét, Sir Lindsay Hoyle-t. Chorley és Székesfehérvár közel három évtizedes jó kapcsolata nyomán új és megtisztelő pozíciójához dr. Cser-Palkovics András polgármester is gratulált, valamint kívánt sok sikert Sir Hoyle-nak.

  2019.11.14.
 3. Fenntartható város, fásítás és zöldfelületi rendszerek voltak az Agrárakadémia Fórum témái

  „Fenntartható város, városfásítás, zöldfelületi rendszerek” címmel Agrárakadémia Fórumon tanácskoztak a Magyar Mezőgazdasági Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa közös, interaktív kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön. Az esemény témájával csatlakozott az Agrárminisztérium 2020-ra meghirdetett fásítási programjához, illetve a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben elért székesfehérvári sikerhez is. 

  2019.11.14.
 4. Koncelebrált püspöki szentmise a Magyar Szent Család tiszteletére szombaton

  November 16-án, délelőtt 10 órai kezdettel közös imaóra, majd koncelebrált püspöki szentmise lesz a Magyar Szent Család tiszteletére rendezett egyházmegyei ünnepségen a Szent Imre templomban, amelyre szeretettel várják a családokat. Spányi Antal megyés püspök az egyházközségekből érkező családok jelenlétében - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt – a Magyar Szent Család oltalmába ajánlja a családokat.

  2019.11.14.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek