Hat csapat mérte össze tudását a nyugdíjasklubok történelmi vetélkedőjén

Döntőjéhez érkezett az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület klubszervezetei számára meghirdetett újabb történelmi vetélkedő, amelyen idén IV. Béla uralkodása volt a fő téma. Csütörtökön hat csapat mérte össze tudását a Hiemer-házban rendezett fináléban, első helyen a Vadrózsa csapata végzett.
2019.09.12. 12:32 |

Az Árpád-ház programhoz csatlakozva IV. Béla király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület.

Az évről-évre megrendezett megmérettetés célja, hogy méltóképpen emlékezzenek meg királyainkról, valamint városunk, Székesfehérvár történelmi múltjáról. A vetélkedőre idén 18 csapat nevezett, a döntőben pedig a legjobb hat csapat mérhette össze tudását.

A döntőben az Alsóvárosi és a Mérnök Klub mellett a Vízügyi és az Öreghegyi Klub két-két csapata versenyzett Rozmaring, Vadrózsa, Menőmanók, Búzavirág, Capuccino és Vizipók csapatnevekkel.

2013-ban Szent István, 2014-ben Szent László, 2015-ben Könyves Kálmán, 2016-ban a Könyves Kálmántól III. Béláig tartó időszak, 2017-ben a lovagkirály, III. Béla, tavaly pedig II. András és kora adta a fő témát. Ebben az évben IV. Béla uralkodását dolgozták fel, de készültek Székesfehérvár történetéből is a barokk kor végétől a II. világháború befejezéséig, valamint általános műveltségi kérdések is szerepeltek a döntőben. A háromfős zsűri – Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke, dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója – empátiával, nagy odafigyeléssel értékelték a hallottakat. 

Első helyen a Vadrózsa csapata végzett, második lett a Vízipók csapata, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Menő Manók állhattak fel. 

A finálé előtt a Hungarikum Együttes "Székesfehérvár" című dalából készült klipet vetítették a közönségnek, majd Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy óriási ismeretanyagot sajátítottak el Székesfehérvárról a versenyzők. A vetélkedő kapcsán hangsúlyozta, hogy szép hagyományról beszélünk, amely szerves része annak - a város történelmi múltjára visszaemlékező - programsorozatnak, amely minden évben az Osszárium megnyitásával kezdődik, a szertartásjátékkal és a múzeumi kiállítás megnyitójával folytatódik. Ezt az időszakot zárja szeptemberben a történelmi vetélkedő.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek