Harminc migránst bújtatott autójában - öt év letöltendőt kapott az embercsempész

Bíróság elé állította a Székesfehérvári Járási Ügyészség azt a lett állampolgárságú férfit, akit a rendőrök szeptember végén fogtak el és embercsempészéssel gyanúsítanak. A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítvány szerint végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a férfit, és kiutasította az országból. A szabadságvesztés büntetés tartamát 5 évben, míg a kiutasítás tartamát 10 évben határozta meg. A bíróság döntése ellen a letartóztatásban lévő terhelt és védője enyhítésért fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.
2022.11.21. 14:14 |
Harminc migránst bújtatott autójában - öt év letöltendőt kapott az embercsempész

A rendőrség korábbi közleményéből kiderül, a sofőr 30 illegális migránst szállított járművében.  A Fejér megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztály jelzése alapján 2022. szeptember 25-én 21 óra körül a 62-os számú út 42-es kilométerszelvényében, Székesfehérvár közelében, ellenőriztek egy litván honosságú tehergépkocsit, amelyet egy lett állampolgárságú férfi vezetett.

A járműben a sofőrön kívül további 30 fő utazott, akik közül 5 pakisztáninak, 15 afgánnak, 7 indiainak, 2 tibetinek 1 fő srí lankai állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök az embercsempészt elfogták, akit az illegális migránsokkal együtt a rendőrségre előállítottak. A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.