Gondoljuk újra közösségi tereinket! – középiskolások versenyével zárult a projekt

A KDRIÜ arra hívta fel a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákokat, hogy segítsenek újragondolni azokat a helyeket, ahol délutánonként a szabadidejüket töltik. A diákoknak videóban kellett bemutatni, hogy melyik közösségi teret alakítanák át, milyen elemekkel. A verseny győztese a Vitál Club csapata lett.
2021.04.21. 17:16 |

Online térben versenyeztek ötleteikkel a fehérvári középiskolások

"A fehérvári középiskolákban tanuló diákokat arra kértük, hogy rövid videókban ötleteljenek arról, hogyan lehetne használhatóbbá tenni számukra a közösségi tereket Fehérváron. Jelenleg három olyan közösségi tér van a városban - a Haleszban, a Rózsa ligetben és a Királyok Parkjában - ahol smart elemek vannak. A diákok nagyon kedvelik ezeket és ezekhez hasonló megoldásokban gondolkodnak" - mondta el a projektről Dr. Baráth Gabriella, a KDRIÜ tanácsadója, aki szólt arról is, hogy 600 válasz érkezett a diákoktól, ezekből kiderül, hogy a fehérvári középiskolások szívesen használják a közösségi tereket és fontos számukra, hogy ezek közelében legyen szolgáltatás is. "Sok helyről kiszorult ez a korosztály, ezért is fontos, hogy legyenek olyan funkciójú terek, ahol szívesen látják őket, ami kifejezetten nekik van címezve" - fogalmazott. 


Szerdán az online térben tartották meg a Gondoljuk újra közösségi tereinket! projekt záró rendezvényét, ahol fehérvári középiskolások pályamunkái versenyeztek. A három fős zsűri tagjai között volt Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze, Gallai Máté, a Kuube startup alapítója, és Szépvölgyi Ákos, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (KDRIÜ) ügyvezető igazgatója. A csapatok rövid videók bemutatásával ismertették terveiket a város közösségi tereinek újragondolására, két pályamunka a Gyümölcs utcai a Nemes Nagy Ágnes leánykollégium előtti teret tervezte át, egy pedig a Csónakázó tó megújulását mutatta be. 

A terek újragondolását célzó ötletverseny győztese a Vitál Club csapata lett

Lantay Attila zsűrielnöke értékelésében kiemelte, hogy mindhárom tervvel elégedettek voltak, mind a fiatalok lelkesedése, mind pedig térhasználata, térfelfogása érett terveket szült és a három csapat háromfajta utat választott. 

A harmadik helyen a bútorépítészeti irányt képviselő "Imposztor Molylepkék" csapata végzett, akik otthonossá tették a Nemes Nagy Ágnes leánykollégium előtti teret, jó alapgondolatokat felvetve. 

Második lett a versenyen a Szupertrió csapata, akik szintén a Nemes Nagy Ágnes leánykollégium előtti teret töltötték meg élettel a meglévő funkciókból kiindulva: a jelenlegi szökőkutat újragondolva terveztek új közösségi teret.

Az első helyen a Vitál Club csapata végzett, akik a Csónakázó tó újrahasználatát hozták létre, aktivitásuk nem csak a sportra terjedt ki, hanem a tárgyiasult kultúrát is újrafogalmazták: rendkívül kreatív megoldásokkal építették meg közösségi tereiket, többek között raklapbútorok felhasználásával.

A projekt keretében elkészült egy app is, az Alba Public Places ITT tölthető le!

A projektzárón elhangzott, hogy Gallai Máté startupjának Kuube okospadját a tervek szerint Székesfehérváron is kipróbálhatjuk majd a Királyok parkjában. Gallai Máté elmondta, hogy eredetileg arculattervezéssel és nyomdatechnikával foglalkozott, és csak nagyjából öt évvel ezelőtt váltottak - szinte a semmiből - az okos utcabútorok fejlesztésére.

"Mostanra szinte nincs olyan afrikai ország, ahonnan ne kaptunk volna megkeresést, sőt, Kazahsztánból, Indiából, a Maldív-szigetekről is érkezett már komoly érdeklődés a padjaink iránt" – mondta az alapító. A Kuube padok már ma is számos helyen megtalálhatóak, van belőlül Óbudán, Várpalotán, Balmazújvárosban és a Balaton mellett többek között Horvátországban és Izraelben is találkozhatunk a magyar okospaddal. 

Városfejlesztés

 1. Budapest - Balaton kerékpárút - Fehérváron kerékpáros felüljáró is épül

  A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári szakaszán a projekt kezdőszelvénye a Balatoni út – Úrhidai út – Nagykárolyi út körforgalom Szabadbattyán felé vezető ágánál található. A kerékpárút nyomvonala a Balatoni út nyugati oldalán a zöldsávban vezet, itt kétirányú önállóan vezetett kerékpárút épül a bel-, és külterületi szakaszokon a 7-8. sz. elkerülőn átvezető kerékpáros felüljáróval.

  2021.05.06.
 2. Új épületszárnnyal bővül a Talentum Református Általános Iskola

  Megkezdődtek a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola bővítési munkái. Magyarország kormánya 201 millió forint támogatást biztosított a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközségnek egy új épületszárny elkészítéséhez a fenntartásában működő intézményben. A beruházás részleteiről és a kormány templomfelújítási programjáról egyházi és állami vezetők, országgyűlési képviselők számoltak be helyszíni sajtótájékoztatón.

  2021.05.04.
 3. Májusban átadják a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújított épületét

  Közel két esztendő telt el a fehérvári Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1,85 milliárd forintos beruházás keretében történő korszerűsítésének bejelentése óta; a szentimrések mertek nagyot álmodni új tantermekről, multifunkciós közösségi terekről, az iskola teljes körű modernizálásáról.

  2021.04.27.
 4. Májusban készül el a strand nagymedencéjének a teljes felújítása

  Május végére befejeződik a strand nagymedencéjének a felújítása, melyet a Városgondnokság saját beruházásban végez. A medence vasbeton szerkezetének megerősítésén túl a gépészet is új lesz, illetve nem csak a medence burkolata, hanem a mellette lévő burkolatok is megújulnak. Minderről Cser-Palkovics András számolt be kedden reggel megjelent videójában.

  2021.04.27.
 1. Nézze meg, hogyan épül Velencén az új ifjúsági tábor - már állnak a kisházak

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. Az építkezés jelenlegi állásáról Cser-Palkovics András közösségi oldalán számolt be vasárnap délután.

  2021.04.18.
 2. Rekortán borítású futópálya épül Maroshegyen

  Újabb rekortán borítású futópálya épül Székesfehérváron. Az Országos Futópálya-építési Program keretében idén elnyert támogatással és saját forrás felhasználásával Maroshegyen, az Aradi és a Nagyszebeni utcák közötti szabad területen valósul meg a fejlesztés. 

  2021.04.09.
 3. Faültetés teljes földcserével a Vízivárosban - nyolc nagy csemetét telepítettek

  A Vízivárosban az iskola udvara melletti murvás területen ültettek csütörtökön nagy előnevelt fákat a Városgondnokság kertészei. Egy ginkgo, kettő mezei juhar, egy-egy darab 'Elsrijk' és 'Pacific Sunset' fajtájú juhar, illetve kettő oszlopos 'Lobel' szil került a területre.

  2021.04.08.
 4. A Szivárvány Óvodában fejeződik be a tavaly indult udvarfelújítási program

  Tavaly nyáron indult az a program, aminek köszönhetően öt székesfehérvári óvoda udvara újult meg bruttó 141 millió forintos uniós forrásból. Biztonságos eszközökkel és tereprendezéssel szépültek meg az udvarok a Napsugár, az Árpád úti, a Liget sori, a Szivárvány és a Tolnai utcai óvodában. Összesen kilencszáz kisgyermek mindennapjait teszik komfortossá a fejlesztések.

  2021.04.08.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár