Gépi tanulás, UAV-k, robotautó – beszámoló az 58. Tudományos Diákköri Konferenciáról

A Science Park C1 épülete adott otthon szerda délután az 58. Tudományos Diákköri Konferencia Ifjúsági, valamint Geoinformatikai és Műszaki Szekciójának. Az eseményre a középiskolás diákok négy TDK dolgozattal neveztek, még az egyetemi hallgatók hat dolgozatot mutattak be.
2023.11.15. 17:09 |
Gépi tanulás, UAV-k, robotautó – beszámoló az 58. Tudományos Diákköri Konferenciáról

Szerdán délután Dr. Tóth Zoltán, az Alba Regia Műszaki Kar TDK bizottságának alelnöke nyitotta meg az 58. Tudományos Diákköri Konferencia Ifjúsági, valamint a Geoinformatikai és Műszaki Szekcióját a Science Park C1 épületében.

Megnyitó gondolataiban kiemelte, hogy a kezdeti tudományos lépések megtételének színtere a konferencia, amely támogatja a felsőoktatási tudományos utánpótlás nevelést, hozzájárul a felsőoktatás színvonalának emeléséhez, valamint teret enged azoknak az innovatív hallgatói ötleteknek, projekteknek, amely területek kutatása napjainkban szakmai érdeklődésre tarthat számot. A tehetséggondozás egyik alapvető fórumáról van szó, amelyen az egyetemi hallgatók mellett több középiskolás diák is bemutathatta munkáját az ifjúsági szekcióban.

A középiskolás diákok négy ifjúsági TDK dolgozattal neveztek az Alba Regia Műszaki Karon megtartott konferenciára, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi Műszaki Technikumból, valamint az SzC Jáky József Technikumból:

A valós idejű térképezés Raspberry PI Pico W segítségével (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Tóth Kartal, Elekes Péter László); Szenzoroktól a webig (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Elekes Péter László, Kiss Boldizsár, Kókány Fanni): Raspberry PI Pico W adatgyűjtés és továbbítás; Ultrahangos távolságmérő robot (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Szegvári Bence, Kókány Balázs, Balogh Máté Zsolt, Csibrik Gergő Tamás, Negyela Gergő); Légirégészeti feltárás a Sárbogárdi Bolondváron (SzC Jáky József Technikum tanulója: Piller Nikolett).

A Műszaki és Geoinformatikai Szekcióban hat TDK dolgozatot mutattak be az egyetemi hallgatók:

Pénzügyi személyiségalapú banki applikáció fejlesztése (ÓE AMK: Kiss Patrik Balázs); Állásleírások automatikus osztályozása szabály alapú és gépi tanulási módszerekkel (ÓE AMK: Szilágyi Benjamin); UAV-K Mezőgazdasági célú alkalmazása (ÓE AMK: Hauber Roland Péter); Nyomdetektorok automatizált vizsgálata elektronikai hulladékból (ÓE AMK: Kovács Bence); Korszerű adatnyerési technológiák vízügyi alkalmazási lehetőségei (ÓE AMK: Mudri Alexandra); Fotópontfelhő előállítása 360°-os panoráma fényképek alapján (ÓE AMK: Balaton Regina Hanna).

A zárszóban Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes megköszönte a nevezett pályaműveket, a felkészítő tanárok, a konzulensek és a bírálóbizottságok munkáját. Felhívta a figyelmet, a tudományos kutatás napjainkban betöltött szerepére, illetve az alkalmazott kutatások fontosságára.

Gazdaság

 1. Átadták a legnagyobb csarnokot

  Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

  2023.12.06.
 2. Újabb csekk a Vasvárinak

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben is 20 ezer dolláros – közel 7 millió forintos – támogatásban részesítette a STEM természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet a vállalat Alapítványa.

  2023.12.06.
 3. Bővít a Howmet-Köfém

  Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  2023.12.05.
 4. Óbudai nyílt napok

  Két nyílt napot szerveznek az Óbudai Egyetem székesfehérvári képzéseinek a bemutatására december 11-én, illetve 2024 január 15-én. Az alkalmakon lehetőséget biztosítanak az egyetem duális partnereinek is a kitelepülésre, illetve a tájékoztatók mellett, bemutatják a legújabb laborokat is.

  2023.12.04.