Gépi tanulás, UAV-k, robotautó – beszámoló az 58. Tudományos Diákköri Konferenciáról

A Science Park C1 épülete adott otthon szerda délután az 58. Tudományos Diákköri Konferencia Ifjúsági, valamint Geoinformatikai és Műszaki Szekciójának. Az eseményre a középiskolás diákok négy TDK dolgozattal neveztek, még az egyetemi hallgatók hat dolgozatot mutattak be.
2023.11.15. 17:09 |
Gépi tanulás, UAV-k, robotautó – beszámoló az 58. Tudományos Diákköri Konferenciáról

Szerdán délután Dr. Tóth Zoltán, az Alba Regia Műszaki Kar TDK bizottságának alelnöke nyitotta meg az 58. Tudományos Diákköri Konferencia Ifjúsági, valamint a Geoinformatikai és Műszaki Szekcióját a Science Park C1 épületében.

Megnyitó gondolataiban kiemelte, hogy a kezdeti tudományos lépések megtételének színtere a konferencia, amely támogatja a felsőoktatási tudományos utánpótlás nevelést, hozzájárul a felsőoktatás színvonalának emeléséhez, valamint teret enged azoknak az innovatív hallgatói ötleteknek, projekteknek, amely területek kutatása napjainkban szakmai érdeklődésre tarthat számot. A tehetséggondozás egyik alapvető fórumáról van szó, amelyen az egyetemi hallgatók mellett több középiskolás diák is bemutathatta munkáját az ifjúsági szekcióban.

A középiskolás diákok négy ifjúsági TDK dolgozattal neveztek az Alba Regia Műszaki Karon megtartott konferenciára, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi Műszaki Technikumból, valamint az SzC Jáky József Technikumból:

A valós idejű térképezés Raspberry PI Pico W segítségével (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Tóth Kartal, Elekes Péter László); Szenzoroktól a webig (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Elekes Péter László, Kiss Boldizsár, Kókány Fanni): Raspberry PI Pico W adatgyűjtés és továbbítás; Ultrahangos távolságmérő robot (SzC Széchenyi Műszaki Technikum tanulói: Szegvári Bence, Kókány Balázs, Balogh Máté Zsolt, Csibrik Gergő Tamás, Negyela Gergő); Légirégészeti feltárás a Sárbogárdi Bolondváron (SzC Jáky József Technikum tanulója: Piller Nikolett).

A Műszaki és Geoinformatikai Szekcióban hat TDK dolgozatot mutattak be az egyetemi hallgatók:

Pénzügyi személyiségalapú banki applikáció fejlesztése (ÓE AMK: Kiss Patrik Balázs); Állásleírások automatikus osztályozása szabály alapú és gépi tanulási módszerekkel (ÓE AMK: Szilágyi Benjamin); UAV-K Mezőgazdasági célú alkalmazása (ÓE AMK: Hauber Roland Péter); Nyomdetektorok automatizált vizsgálata elektronikai hulladékból (ÓE AMK: Kovács Bence); Korszerű adatnyerési technológiák vízügyi alkalmazási lehetőségei (ÓE AMK: Mudri Alexandra); Fotópontfelhő előállítása 360°-os panoráma fényképek alapján (ÓE AMK: Balaton Regina Hanna).

A zárszóban Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes megköszönte a nevezett pályaműveket, a felkészítő tanárok, a konzulensek és a bírálóbizottságok munkáját. Felhívta a figyelmet, a tudományos kutatás napjainkban betöltött szerepére, illetve az alkalmazott kutatások fontosságára.

Gazdaság

 1. Munkaerőpiaci támogatások

  A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló GINOP PLUSZ-3.1.1-23-2023-00001 „Pillér” projekt célja a munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése, az álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, valamint a program célcsoportjába tartozók nyílt munkaerőpiacon való tartós integrációja.

  2024.07.18.
 2. Megújult az Alpha Patika

  A megújult Alpha Patika avatóünnepségére került sor hétfőn a József Attila utca 39. szám alatt. Alma referencia patikaként működik a dr. Horváth Máté által vezette gyógyszertár. Szélesebb választékkal, és jelentősen kibővült kiszolgálótérrel találkozhatnak a betegek és azok, akik egészségmegőrzés céljából vásárolnak patikai termékeket.

  2024.07.01.
 3. NAV ellenőrzések

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Velencei-tó térségében ellenőrzik a számla- és nyugtaadást továbbá fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét. A szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél illetve a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást valamint az alkalmazottak bejelentését.

  2024.06.27.
 4. Vállalkozásfejlesztési Program

  Vállalkozásfejlesztési Programsorozat keretében nyáron is várja a vállalkozásokat tájékoztató előadásokra, információs napokra, vállalkozói klubokra, tanácsadásokra Fejér vármegye különböző településein a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2024.06.26.