Franciaország magyarországi nagykövete látogatott Székesfehérvárra

Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete látogatott Székesfehérvárra csütörtökön. A nagykövet Cser-Palkovics András polgármesternek mondott köszönetet azért, hogy Székesfehérvár az elsők között elsők között ajánlotta fel segítségét és támogatását a Notre Dame újjáépítéséhez.
2019.07.04. 14:22 |

A látogatáson a történelem, valamint a gazdasági és kulturális élet mellett szób került az is, hogy Székesfehérvár testvérvárosi kapcsolat létesítene egy francia várossal.

"Amikor a Notre Dame-ban tűz ütött ki áprilisban, Székesfehérvár polgármestere az elsők között volt, aki felajánlotta a segítségét. Amikor mindezt megköszöntem neki, elmondtam, hogy már jártam Székesfehérváron és gyönyörűnek találtam a várost. Ekkor beszéltük meg, hogy a Városházát is felkeresem a következő alkalommal." - mondta el a látogatás előzményeiről Pascale Andréani.
"Hálásak vagyunk, hogy Székesfehérvár azonnal reagált a tragédiára és rögtön segített: ez az erős francia-magyar kapcsolatok jele." - tette hozzá Franciaország magyarországi nagykövete, aki csütörtökön a Városházán tett látogatás után a történelmi Belvárost kereste fel. A nagykövet Székesfehérvár polgármesterével beszélt a város történelméről, a francia-magyar kulturális és kereskedelmi kapcsolatokról és az európai uniós választások tapasztalatairól is. Pascale Andréani elmondta, hogy minél több várost és megyét szeretne felkeresni Magyarországon, hogy nagyobb rálátása legyen az ország egészének működésére.

"Pozitív, érdeklődő és kedves személyiséget ismerhettünk meg nagykövet asszonyban, aki azért jött, hogy köszönetet mondjon a város közösségének azért a szimbolikus támogatásért, amit a fehérváriak felajánlottak a Notre Dame tragédiája kapcsán. Nagykövet asszony egyszer már magánszemélyként is eljött megnézni azt a várost, ahonnan ez a segítség érkezett, ma pedig örülünk, hogy vendégül láthatjuk a Városházán is és megmutathatjuk neki Székesfehérvárt." - mondta el a látogatásról Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy Pascale Andréanit érdekelte, hogyan jutott eszébe a városnak a segítségnyújtás. "Elmondtuk neki, hogy a városunk a történelme folyamán már elvesztett egy gyönyörű katedrálist és Fehérvár érti ezt a helyzetet: ezért volt természetes, hogy csatlakozunk a világörökség részét képező templom megmentéséhez." - tette hozzá a polgármester.

Közélet

 1. Légfertőtlenítő berendezéseket vásárol a kórház az Arconic támogatásával

  Idén már második alkalommal adományoz az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az Arconic Alapítványon keresztül mintegy 20 ezer dollárt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház részére. Az intézmény a COVID-19 ellátó osztályok légfertőtlenítésére alkalmas berendezéseket vásárol a támogatásból.

  2020.09.23.
 2. Véradás lesz a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban október 6-án

  Harmadik alkalommal lesz Civil Véradás a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban, Székesfehérváron. A biztonságos véradás érdekében arra kérik a jelentkezőket, hogy előzetesen regisztráljanak az október 6-i alkalomra. 

  2020.09.23.
 3. Demencia Információs Órák - szakemberek segítenek a családoknak jogi kérdésekben

  Szeptember 24-én, csütörtökön 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újabb állomásához érkezik a DIÓ, azaz a Demencia Információs Órák a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében. A téma ezúttal: jogi kérdések. A projekt alapüzenete: van segítség! Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

  2020.09.23.
 4. Temetői séta a Városszépítő- és Védő Egyesülettel csütörtökön

  A Városszépítő- és Védő Egyesület szeptember 24, csütörtökön 16:30-kor rendhagyó történelemórára várja az érdeklődőket a Hosszú-temetőben. Poklosi Péter tanár úr, az egyesület elnöke az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeivel és a temető művészi értékű alkotásaival ismerteti meg a résztvevőket. Az érdeklődőknek a Palotai úti Hosszú-temető kápolnájánál lesz a találkozó a programra.

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4