Florália a Gorsiumban – látványos időutazással köszöntötték a tavasz istennőjét

A Florália első napja idén is többezer látogatót vonzott a Gorsium Régészeti Parkba, ahol megelevenedett az ókori Pannónia világa. Flora, a tavasz istennőjének ünnepén látványos bemutatók, játékok, életképek, interaktív programok hívták időutazásra a látogatókat. Császári bevonulás, ókori menyegző, a színházban pedig antik komédia is várta a vendégeket.
2018.04.28. 15:35 |

A tavaszköszöntő ünnep első napján színházi előadás, római kori esküvő, ókori témájú játékok, kézműves vásár és a légiósok csatája is színesítette a programot.

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett a Gorsiumban, a Florália mára azonban igazi ókori fesztivállá fejlődött. Szombaton csaták, fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások is várták a családokat. Egy új gladiátorcsapat is bemutatkozott, ők gyermekgladiátor-iskolát is működtettek, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok nemcsak kiképzést kaptak, hanem meg is mérkőzhettek egymással.

A Floralia első napján felidézték Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követte az „Arénában”. 

Septimius Severus 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba. Ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián. Alig érkezik meg a császár, máris az életére törnek: az idei Floralia újdonsága az a kalandjáték, amelynek résztvevői a park teljes területét bejárva nyomoztak a merénylő után, aki nem ünnepelni érkezett Gorsiumba, hanem ártó szándékkal ármánykodik a császár körül. A gyanúsított megtalálásához és leleplezéséhez a résztvevők logikájára és megfigyelőképességére éppúgy szükség volt, mint a kézügyességükre.

A kalandjátékon túl a múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várták a gyermekeket, a táci gyerekek pedig az ókori gyermekjátékokba vezették be az érdeklődőket.

A kézműves foglalkozásokon többek között ékszereket, babér- és virágkoszorút, mozaikképet és bőrsarut lehetett készíteni, aki pedig szeretett volna rómaivá válni, lehetősége nyílott beöltözni egy fotó erejéig. A régészetben alkalmazott egyik modern technológiával, a quadrocopterrel is meg lehetett ismerkedni.A Látogatóközpontban van kinect-játék is, amelyben megelevenedik egy római amfora: a történet főhősei az esemény látogatói lehetnek.

A Florália keretein belül idén is nagy hangsúlyt kapott a színház, a tartalomról idén is Matuz János, a Vörösmarty Színház intendánsa gondoskodott alkotótársaival. 

A Floralia idején látható színházi produkció a tavalyi Békétlenek című alvilági komédia történetét folytatja: az Alvilágban pórul járt Dionüszosz visszatér az Olümposzra, hogy nemes bosszút készítsen elő elszenvedett sérelmeiért.

A vidám produkció főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei alakítják, a további szerepekben a Szabad Színház művészei – Törsök Márta,Szabó Miklós Bence és Kovács Máté –, valamint fehérvári diákszínjátszók – Nyári Ádám, Darkó Dániel, Körmendi Kristóf, Badi Rebeka, Jenei Márton, Ferenczy-Nagy Bogi és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai láthatók. A darabban fontos szerepet kap a zene, amelyet idén is Ferenczy-Nagy Bogi, a 2017-es Fehérvár Hangja és Hámori János trombitaművész jegyzett, és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszott élőben.

Kultúra

 1. A Mesék feleségekről és férjekről című kötetet mutatják be a Széna téri Tagkönyvtárban

  Október 17-én, szerdán 18 órai kezdettel a Mesék feleségekről és férjekről című kötetet mutatják be a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Az eseményen közreműködik Csóka Judit és Rofusz Kinga, a beszélgetést vezeti Király Levente, a Corvina Kiadó szerkesztője. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.16.
 2. Belső világunk és az információrobbanás hatásai - Dr. Freund Tamás előadása csütörtökön

  Október 18-án, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának „Agyhullámok, memória, kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai” című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az esemény a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében valósul meg, a belépés díjtalan.

  2018.10.15.
 3. Október 23-ig látogatható a Barokk mennyország kiállítás a bazilika kincseiből

  Október 23-ig, vasárnaptól péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig látogatható a Barokk mennyország című kiállítás. A Csók István Képtárban barokk festmények, szobrok és egyéb műtárgyak mellett izgalmas fejtörők, történeti-művészeti titkok is várják a látogatókat.

  2018.10.15.
 4. Bolero - bemutatóra készül kedden a Székesfehérvári Balett

  Első triple build-estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, három felvonásban, előadás előtt közönségtalálkozóra is hívják a műfaj iránt érdeklődőket.

  2018.10.14.
 1. A holisztikus ember - Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel előadása Fehérváron

  Október 16-án, kedden 17.30 órakor lesz Dr. Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés apátság emeritus perjelének A holisztikus ember című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával,  a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében. A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2018.10.14.
 2. dr. Béres József: Szép magyar ének - film- és könyvbemutató pénteken

  Béres József Szép magyar ének című könyvét és az általa ihletett filmet mutatják be október 12-én pénteken 17 órától a Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében.

  2018.10.12.
 3. Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása nyílik Kisfaludon

  Október 19-én, pénteken 17 órakor nyílik meg Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot T. Vajda Márta nyitja meg, szeretettel várják az érdeklődőket. A kiállítás november 18-ig lesz látogatható.

  2018.10.12.
 4. Ritka kincsre bukkantak a székesegyházban - 13. századi kegytárgyat találtak a régészek

  Hamarosan lezárul a Szent István székesegyházban folytatott országos jelentőségű ásatás. A régészek rendkívül értékes leletet is felszínre hoztak: egy 13. század első feléből származó, gótikus stílusú limoges-i korpuszt. A nagyközönség november 5-től a Városházán is megcsodálhatja a kegytárgyat.

  2018.10.11.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka