Készüljünk a télre, készítsük fel autóinkat, magunkat - hogy mindenki hazaérjen!

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás lesz jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak, és a látótávolság is lecsökken. A közlekedés valamennyi résztvevője részéről fontos a tudatos felkészülés, a fokozott óvatosság és figyelem ebben az időszakban. Annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a közúti balesetek, kérjük, fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!
2021.11.11. 12:43 |

Az őszi, téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok részére jelentenek kockázatot. Lakott területen kívüli útszakaszon gyalogosan mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot, ezáltal sokszorosára növelhetjük észlelhetőségünk, biztonságunk!

Fontos időben elvégezni az autók műszaki ellenőrzését, ami elsősorban az akkumulátor, a futómű, a biztonsági berendezések és tartozékok, a fékek és a világítás állapotának alapos átvizsgálását jelenti. Ne maradjon el az ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék ellenőrzése, cseréje sem, és gondoskodjunk a jégkaparó és jégoldó spray beszerzéséről

A rendőrség figyelmezteti az autósokat, hogy aki még nem tette meg, cserélje le autója nyári gumiabroncsait! A téli gumik jobb tapadást biztosítanak, rövidebb fékutat eredményeznek, ezáltal a balesetek könnyebben megelőzhetők. Hidegben a nyári gumik megkeményednek, tapadásuk nem megfelelő, emiatt a száraz felületeken csúsznak, a féktávolság is jelentősen megnő.

A biztonságos közlekedéshez szükséges, hogy megfelelő állapotú ablaktörlőlapátokkal rendelkezzünk. Ha csíkot húz, foltosan töröl, rendkívül zavaró, hiszen a szélvédőn a kilátás részleges, a fény a vízen megtörik, torz lesz sofőr által látott kép. Koszos üvegeken a vízcseppek jobban összeállnak.

Téli időszakban a sokszor tartósan megmaradó borult idő és köd nehezíti a közlekedést. Kérjük a közlekedőket, hogy kövessék az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzéseit, annak ismeretében tervezzék meg útjukat, számoljanak hosszabb menetidővel, hiszen ködös részeken a látótávolság csökkenése és az utak síkossága miatt a haladási sebességet mérsékelni kell! Tartsunk nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Amennyiben a látási viszonyok indokolják, kapcsolják be a ködfényszórót és a ködlámpát! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. A ködös szakaszról kiérve a ködlámpákat le kell kapcsolni, mert fényük zavaró. Rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenthetjük a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Nedves, síkos aszfalton megnő a féktávolság, romlik a menetstabilitás. Blokkolásgátló hiányában a kerekek gyorsan megállnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és kisodródhat. Ilyenkor ne fékezzünk, próbáljuk egyenesbe hozni az autót és csak akkor fékezni, amikor a jármű újra a kívánt irányban áll!

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk! A jogszabályokat betartva, fokozott óvatossággal és toleranciával vegyünk részt a közlekedésben! Figyeljünk egymásra,

hogy mindenki hazaérjen!

Kék hírek

 1. Facebook-os adventi naptárban buzdít a biztonságos internethasználatra a rendőrség

  Az internet és a különféle online tartalmak biztonságos használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség a Facebook-on keresztül is. Közzétettek egy adventi naptárt, ahol december 1-jétől minden nap adnak egy-egy kiberbiztonsági tanácsot, de olvashatunk a fiatalokat érintő bizalmi visszaélésekről és a biztonságos online vásárlásról is.

  2021.12.02.
 2. Ellopták a hófogók vasoszlopainak felét Fehérvár és Zámoly között

  Fejér megyében 43 kilométernyi országos közút mellé telepített a Magyar Közút az elmúlt időszakban hófogó hálókat. A megye hófúvás szempontjából kiemelten kezelt útszakasza a 8123-as jelű Székesfehérvár és Zámoly közötti szakasz, ahol 1,625 kilométer hosszoan helyeztek hófogókat.

  2021.12.01.
 3. A tűzoltók gyors beavatkozása mentette meg a házat a Feketehegyen

  Egy családi házzal egybeépített melléképületben csaptak fel a lángok kora hajnalban a Feketehegy-Szárazréten. A kilencven négyzetméteres melléképület és annak tetőszerkezete lánkokban állt, amikor a fehérvári hivatásos tűzoltók három gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval érkeztek a helyszínre.

  2021.11.30.
 4. A behajtási tilalmat megszegő kamionokat is ellenőrizték a rendőrök a Kadocsán

  A rendőrök a gyorshajtókat, és a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek behajtási tilalmát ellenőrizték a Kadocsa utcában. Az elmúlt hetek lakossági fórumain az utca lakói is kérték a rendőröktől, hogy ellenőrizzék rendszeresen a kamionokat az utcában, ahova csak engedéllyel hajthatnak be a 7.5 tonnát meghaladó járművek.

  2021.11.30.
 1. Advent idején is előzzük meg a lakástüzeket - idén már 250 lakástűz volt a megyében

  Sokunk otthonában lobban fel az első adventi gyertya a hétvégén. Elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban a koszorú tűzvédelmi szempontból nem biztonságos, vagy nem megfelelő helyre rakjuk, az égő gyertya könnyen lakástüzet, sérülést okozhat.

  2021.11.27.
 2. Tegyünk együtt a nők elleni erőszak megszüntetéséért!

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Székesfehérvári Rendőrkapitányság szakemberei a segítségnyújtás lehetőségeiről tájékoztatják a lakosságot.

  2021.11.25.
 3. A fehérvári lakó-pihenő övezetekben ellenőrzik a közlekedést a rendőrök

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az elmúlt hetek lakossági fórumain érkezett kérések alapján, visszatérően ellenőrzik a Székesfehérváron levő lakó-pihenő övezetekben közlekedőket, mivel a gépjárművezetők az esetek többségében jelentősen túllépik a megengedett legnagyobb sebességhatárt, valamint figyelmen kívül hagyják az egyéb közlekedési szabályokat is.

  2021.11.24.
 4. A túlsúlyos kamionok és teherautók kiszűrése volt az összehangolt ellenőrzés célja

  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Úthálózatvédelmi Osztályának munkatársai közös, összehangolt akció keretében ellenőrizték a tehergépjárművek megengedett legnagyobb össztömegét, a 62-es számú főúton.

  2021.11.20.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár