Fejér megyében is jól vizsgázott az országos jégkármérséklő rendszer

Az országos jégkármérséklő rendszer szeptember végén zárult védekezési időszakának tapasztalatait összegezte Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke, szerdán, Székesfehérváron. Az eseményen átadták a Fejér megye legjobb generátor-kezelőjének járó oklevelet is, amelyet Rácz Csaba kapott Sárkesziről.
2019.11.27. 14:24 |

Hazánk agrárgazdaságát jelentősen befolyásolják a természeti kockázatok, így az aszály, a belvíz, az árvíz, a vihar a jégeső vagy a fagy.

„A jégkárok elleni védekezés évekig húzódó, jégverés alkalmával mindig vissza-visszatérő téma volt. Mindannyiunk érdeke volt, hogy megvalósuljon a teljes országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő-rendszer, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített elő és üzemeltet 2018. május 1-je óta.

Büszkén mondhatjuk, hogy az országos jégkármérséklő-rendszer első évében beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Az elmúlt évek időjárását elemezve döntést hoztunk, hogy az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszakának kezdetét idén május 1-jéről április 15-re előrehozzuk, ugyanis napjainkban már április második felében is számítani lehet heves, akár jégesővel kísért zivatarok kialakulására.” - hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

„Miután a jégkármérséklő-rendszer első évében, azaz 2018-ban az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői, így Fejér megyében 58 napon adtunk ki a generátorkezelőknek riasztást.” - tette hozzá Varga Imre István.

„Ezt követően idén jóval nyugodtabb évre számíthattunk, azonban a természet erre rácáfolt. Nyár elején meglehetősen sokszor hallottunk az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokról Európa szerte. Hazánkban is többször tapasztalatuk az ország több területén kialakult heves viharokat, felhőszakadást és zivatarokat is, amelyek viharos, néhol orkán erejű széllel, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal és jéggel érkeztek.

Időjárás szempontjából nagyon ritka a két egyforma év. A zivataros napok számának tekintetében hasonló, a zivatarok kialakulásának szempontjából viszont teljesen eltérő két évet tudhatunk magunk mögött a jégkármérséklő-rendszer működtetésének első két évében.

A tavaszi és a nyári zivatarokat elkülöníthetjük lokálisan kialakuló és frontrendszerekkel érkező zivatarokra. Ezek közül tavaly a lokálisan kialakuló zivatarok domináltak, többször fordultak elő a korábbi évekhez képest. Mindennek meteorológiai hátterében az állt, hogy a csapadékot okozó képződmények távol maradtak hazánk térségéből. Az ilyen típusú zivatarok viszonylag rövid idő alatt alakulnak ki és nagy mennyiségű csapadékot okoznak egy egy adott területen.

Ezzel ellentétben 2019-ben, a jégkármérséklő-rendszer védekezési időszakában a zivatarok kialakulása a határainkon túlról érkező frontok hoz volt köthető, amelyek orkán erejű széllel, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal érkeztek.” - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

Idén tehát a tavalyi évhez hasonlóan többször is megtapasztalhattuk a szélsőséges időjárási viszonyokat, heves zivatarokat. A jégkármérséklő-rendszerben,

2019-ben, a védekezést végző generátorkezelők az április közepétől szeptember végéig tartó 169 napos védekezési szezonban országos szinten 101 napon kaptak riasztást - tehát átlagosan minden héten négy napon.

„Az országos jégkármérséklő-rendszer második üzemelési évében a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének.

A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben 13% alatt maradt, míg a 2015-17-es átlag 32% felett volt. Így a statisztikák szerint a jégkármérséklő-rendszer használata nélküli utolsó 3 év átlagához viszonyítva több mint 60 százalékkal csökkent.

A jégkármérséklő-rendszer használatával tehát mérsékeltük a kialakuló jégszemek méretét, ezáltal preventív módon csökkenteni tudtuk a károkat. A rendszer működtetésével több milliárd forintnyi kárt előztünk meg, csak a mezőgazdaságban, ehhez jön még az ingóságokban és ingatlanokban megóvott értékek is.

A védekezési szezon lezárultával megkezdtük az eszközök karbantartását, javítását és készülünk a következő szezonra. Mindemellett bízunk benne, hogy most már tényleg egy nyugodtabb esztendőnek nézünk elébe.” - zárta gondolatait Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

Az eseményen Varga Imre István átadta a Fejér megye legjobb generátor-kezelőjének járó oklevelet is, amelyet Rácz Csaba kapott Sárkesziről. Rácz Csaba a riasztásra mindig időben jelzett vissza, a hatóanyag felhasználás és karbantartás optimális volt.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy december 5-én, csütörtökön 10 és 15:30 óra között Gazdafórumra várják az érdeklődőket Tácon, az Ady Endre utca 5. szám alatt található Vénusz Panzió Étterembe,

ahol szó lesz többek között a permetezőgépek felülvizsgálatának részleteiről, az agrár,- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdéseiről, a sertéspestisről és szaktanácsadást is tartanak.

Gazdaság

 1. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.
 2. Székesfehérváron is ismertetik a Magyar Multi Programot

  Elindul a Magyar Multi Program második köre, március 5-től várják a vállalkozások jelentkezését - jelentette be szerdán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Országjárás kezdődik a program megismertetésére, melynek Székesfehérvár is állomása lesz.

  2020.01.16.
 3. Pályázat indul a Fejér Temék elismerés elnyerésére

  A helyi termékek népszerűsítése és esetlegesen minőségének javítása érdekében ösztönző lehet a szakmai alapon elnyerhető „Fejér Termék” elismerés, amelyet pályázat útján lehet elnyerni. A pályázati felhívás hamarosan megjelenik a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum honlapján is.

  2020.01.14.
 4. Gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak Fehérváron az üzbég nagykövettel

  Az Albacomp Innovációs Központban folytatott tárgyalásokat a gazdasági együttműködésről és az informatikai cég kínálta piaci lehetőségekről Sherzod Ikromovich Asadov, Üzbegisztán nagykövete hétfőn. A tanácskozáson többek között székesfehérvári fejlesztésű okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások üzbég felhasználását érintették. 

  2020.01.13.
 1. Horváth Tamás vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Horváth Tamásnak, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettesének ítéltek oda. A tősgyökeres székesfehérvári vállalatvezető nemcsak cégéhez, szülővárosához is mindig hűséges maradt.

  2019.12.12.
 2. Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

  Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 

  2019.12.03.
 3. Átadták az SHS új székesfehérvári irodaépületét

  Ünnepélyes keretek között adták át az SHS Építő Kft. új irodaházát. A székesfehérvári vállalkozás 450 négyzetméteres épületet a cég és alvállalkozói 1,5 év alatt 260 millió forintból készítették el. 

  2019.11.29.
 4. A magánszemélyeknél továbbra is él a helyiadó-mentesség

  Székesfehérvár egyik fontos értéke, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük, a cégeket érintően pedig egy stabil, több évre előre kiszámítható adópolitikát folytat a város. Öt év után emelkedik majd az építményadó, de még az életbe lépő változásokkal is a nagyvárosokra jellemző országos átlag alatt van annak fehérvári mértéke.

  2019.11.29.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek