Fehérvárra érkezett a Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja

Kedden Fehérvárra, a Széchenyi Szakgimnáziumba érkezett a Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja. A programon elhangzott, hogy a fiatalok 25%-a már legalább egyszer áldozatul esett adatlopásnak vagy internetes bántalmazásnak. Ennek megelőzéséről is kaphattak hasznos információkat a résztvevők az EMMI országjáró programsorozatán.
2019.09.17. 12:41 |

A fiatalokra váró kihívásokat felismerve hozta létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ a Digitális Immunerősítő Programot.

A fiatalok védekezőképességét erősítő országos iskolai roadshow kedden a Széchenyi Szakgimnáziumba érkezett, az előadásokat a résztvevők a jubileumi programhét keretében hallhatták. Megnyitó beszédében Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a kormány elsődleges célja, hogy a magyar fiatalok biztonságban lehessenek az élet minden területén, így az online térben is.
Ezt segíti a több mint 100 szakértő bevonásával kialakított digitális immunerősítő program is, amelynek a roadshowján bemutatták, mekkora károkat okozhat az internetes zaklatás, milyen könnyű feltörni egy hackernek egy Facebook profilt, de a diákok is kipróbálhatták magukat etikus hackerként, továbbá teszten mérhették meg, mennyire erős a digitális immunrendszerük, játékos formában tapasztalhatták meg, milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, és többet tudhattak meg a digitális védelmi lehetőségekről is.
"Míg 2000-ben 10 fiatalból 1 fiatalnak volt otthon internetje, addig 2016-ban 10 fiatalból 9 nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik otthoni internethozzáféréssel. 2016-ban minden ötödik - 15 és 29 év közötti - fiatal nyilatkozott úgy, hogy állandóan jelen van az online térben és 50%-uk mondta azt, hogy egy napnál tovább nem bírná az okoseszköz, wifi, internet, vagy a szociális média hozzáférés nélkül." - ismertette az ifjúságkutatási adatokat a helyettes államtitkár, aki szólt arról is, hogy a XXI. században egy nap alatt annyi információval rendelkezünk, mint egy 15. században élő ember az egész élete folyamán. "Ebből az információdömpingből, amivel találkozunk, ki kell tudnunk választani a valós információkat és ki kell szűrni azokat, amik veszélyt rejthetnek magukban." - tette hozzá. "Az okos eszközök és az internet az életünk részévé vált, ezért nem is lehet kizárni az életünkből, inkább tudatosan kell használnunk. Fontos a tudatos jelenlét az online térben, és az is, hogy megfelelő védelemben részesüljenek a fiatalok." - fogalmazott Illés Boglárka.

„Nagyon fontos, hogy a székesfehérvári fiatalok minden olyan XXI. századi technológiát elérjenek a városban, amelyek előbbre viszik őket az oktatásban, a mindennapi életben vagy a munkaerőpiacon. Mindezzel párhuzamosan természetesen fel is kell hívnunk a figyelmüket az eszközök és technológiák rejtette veszélyekre is. Éppen ezért, Székesfehérvár városa minden olyan programot támogat, amelyek fiataljaink figyelmét a való világban és az online térben való biztonságos létezésre irányítják.” – mondta el Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok a Széchényiben tartott program kapcsán.

A Digitális Immunerősítő Program roadshow-jának előadásain elsőként a cyberbullyingról volt szó, majd arról, hogy hogyan előzhetjük meg az internetes bűncselekményeket. A délelőtti előadásokat a "hackershow" követte, délután pedig a személyes identitás védelme és az adathalászat került a figyelem középpontjába.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek