Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 
2018.10.22. 20:22 |

Ottó atya 1924-ben született, Bécsben. 3 éves koráig nem hallott magyar szót, de elemi iskoláit már Magyarországon, Albertfalván végezte.

"Papi hivatásomat a gyermekkori ministrálásoknak köszönhetem.” - mondta el 2017-es rubinmiséje kapcsán korai meghatározó élményéről.

Gimnáziumi éveit a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban töltötte, ahol párját ritkító ciszterci tanári kar tanította, nevelte. Tanította többek között Endrédy Vendel, későbbi zirci apát, akit tíz esztendős kora óta ismert, hiszen előbb számtantanára, majd iskolaigazgatója végül apátja is lett. Hallgathatta a Kodály Zoltán jobb kezének számító Rajeczky Benjámin óráit, Gimesi Nándort pedig még a Rákosi-rendszerben is megtartották az egyetemen a kolloid kémia rendkívüli tanárának. Osztályfőnöke Schilling Rogir volt, aki Budán, mint lelkipásztor volt közismert. „Ők mindenképpen komoly szerepet játszottak abban, hogy nemcsak pap, hanem ciszterci szerzetes is lettem” - vallotta gimnáziumi éveiről Ottó atya.

Novíciátusát, teológiai tanulmányait Zircen végezte, majd ugyanott 1947. június 24-én pappá szentelték. Az akkori zirci teológiai fakultáson tanította Zemplén György, aki később a Pázmány Egyetemen lett az erkölcstan tanára és esztergomi segédpüspök; Naszályi Emil, aki az érdi ciszterci nővérek Regina Mundi kolostorát alapította vagy Halász Piusz. „Ma összesen nincs annyi ciszterci szerzetes Magyarországon, mint ahányan akkoriban növendékek voltunk a Zirci Hittudományi Főiskolán.” - hangsúlyozta Ottó atya tavaly, papságának 70. évfordulóján.

Amikor a szerzetesrendeket 1950-ben feloszlatták, Shvoy Lajos megyés püspök vette át a Székesfehérvári Egyházmegye szolgálatára és Bodajkra helyezte káplánnak. „Elvittem Pannonhalmára kirándulni hittanosok egy csoportját. A tanítónő szólta el magát, így jutott a hatóságok fülébe. Eljárás indult ellenem, de mondhatom, hogy olcsón megúsztam, mert csak elhelyeztek."

Rendkívüli hálával tartozom Istennek, hogy egy percig sem tiltottak el hivatásom gyakorlásától.” - emelte ki kápláni szolgálatáról, amely során megfordult Csepelen, Móron, - ez utóbbi helyről is mennie kellett, mert nyolcvan ministráns és száz virágszóró kislány volt az Úrnapi körmeneten - Pilisvörösváron, Érdligeten is, majd adminisztrátorként teljesített szolgálatot Besnyőn és Etyeken. A hetvenes és a nyolcvanas években Biatorbágyon és Perbálon már plébánosként szolgált, egészen 1992-ig, amikor visszatérhetett az újból megalakult ciszterci rend közösségébe.

„Amikor a szerzetesrendek működését újból engedélyezték, Borzavárra küldött Kerekes Károly apát úr plébánosnak. Ez a település Zirctől 5 kilométerre található, így gyakran megfordultam az apátságban, ekkor még a rendi alapokmányt, a konstitúciót is tanítottam a növendékeknek. Borzavár után rövid ideig Egerben voltam plébános-hittanár, majd már Zakar Polikárp apát úr helyezett Székesfehérvárra, 1996-ban. Ekkor Takács Nándor püspök atya úgy mutatott be az első közösségi alkalmon, hogy be kell mutatnom egy új papunkat, aki már régi papunk.” – emlékezett vissza Ujfalussy Ottó.

Noha Ottó atya 2009-ben nyugállományba vonult, haláláig kisegítő lelkészként szolgált a ciszterci (Nagyboldogasszony) templomban.

Közélet

 1. Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete - a fiatalok biztonsága a cél

  A frissen alakult egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozásának, kikapcsolódásának elősegítése, biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek, szervezők és hatóságok közötti kommunikáció erősítése és a drogprevenció. Ennek részeként hatósági partnerekkel közösen létrehozza saját minősítési rendszerét, melynek neve: Biztonságos Szórakozóhely. 

  2019.03.18.
 2. IPAR 4.0 - „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.”

  A digitalizáció oktatásra, gazdaságra, szakképzésre és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól, a digitális átállást támogató fejlesztések és kapcsolódó támogatásokról, a fehérvári jógyakorlatról is szó lesz az Alba Innovár Digitális Élményközpont március 26-i eseményén. 

  2019.03.18.
 3. Püspöki áldást kapnak a fehérvári édesapák március 19-én, Szent József ünnepén

  Március 19-én, kedden délelőtt 10 órakor a Szemináriumi templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

  2019.03.18.
 4. Március 24-től tartós élelmiszergyűjtés lesz a templomokban

  Március 24 és 31. között ismét nagyböjti élelmiszergyűjtés lesz a katolikus templomokban. A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

  2019.03.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek