Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 
2018.10.22. 20:22 |

Ottó atya 1924-ben született, Bécsben. 3 éves koráig nem hallott magyar szót, de elemi iskoláit már Magyarországon, Albertfalván végezte.

"Papi hivatásomat a gyermekkori ministrálásoknak köszönhetem.” - mondta el 2017-es rubinmiséje kapcsán korai meghatározó élményéről.

Gimnáziumi éveit a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban töltötte, ahol párját ritkító ciszterci tanári kar tanította, nevelte. Tanította többek között Endrédy Vendel, későbbi zirci apát, akit tíz esztendős kora óta ismert, hiszen előbb számtantanára, majd iskolaigazgatója végül apátja is lett. Hallgathatta a Kodály Zoltán jobb kezének számító Rajeczky Benjámin óráit, Gimesi Nándort pedig még a Rákosi-rendszerben is megtartották az egyetemen a kolloid kémia rendkívüli tanárának. Osztályfőnöke Schilling Rogir volt, aki Budán, mint lelkipásztor volt közismert. „Ők mindenképpen komoly szerepet játszottak abban, hogy nemcsak pap, hanem ciszterci szerzetes is lettem” - vallotta gimnáziumi éveiről Ottó atya.

Novíciátusát, teológiai tanulmányait Zircen végezte, majd ugyanott 1947. június 24-én pappá szentelték. Az akkori zirci teológiai fakultáson tanította Zemplén György, aki később a Pázmány Egyetemen lett az erkölcstan tanára és esztergomi segédpüspök; Naszályi Emil, aki az érdi ciszterci nővérek Regina Mundi kolostorát alapította vagy Halász Piusz. „Ma összesen nincs annyi ciszterci szerzetes Magyarországon, mint ahányan akkoriban növendékek voltunk a Zirci Hittudományi Főiskolán.” - hangsúlyozta Ottó atya tavaly, papságának 70. évfordulóján.

Amikor a szerzetesrendeket 1950-ben feloszlatták, Shvoy Lajos megyés püspök vette át a Székesfehérvári Egyházmegye szolgálatára és Bodajkra helyezte káplánnak. „Elvittem Pannonhalmára kirándulni hittanosok egy csoportját. A tanítónő szólta el magát, így jutott a hatóságok fülébe. Eljárás indult ellenem, de mondhatom, hogy olcsón megúsztam, mert csak elhelyeztek."

Rendkívüli hálával tartozom Istennek, hogy egy percig sem tiltottak el hivatásom gyakorlásától.” - emelte ki kápláni szolgálatáról, amely során megfordult Csepelen, Móron, - ez utóbbi helyről is mennie kellett, mert nyolcvan ministráns és száz virágszóró kislány volt az Úrnapi körmeneten - Pilisvörösváron, Érdligeten is, majd adminisztrátorként teljesített szolgálatot Besnyőn és Etyeken. A hetvenes és a nyolcvanas években Biatorbágyon és Perbálon már plébánosként szolgált, egészen 1992-ig, amikor visszatérhetett az újból megalakult ciszterci rend közösségébe.

„Amikor a szerzetesrendek működését újból engedélyezték, Borzavárra küldött Kerekes Károly apát úr plébánosnak. Ez a település Zirctől 5 kilométerre található, így gyakran megfordultam az apátságban, ekkor még a rendi alapokmányt, a konstitúciót is tanítottam a növendékeknek. Borzavár után rövid ideig Egerben voltam plébános-hittanár, majd már Zakar Polikárp apát úr helyezett Székesfehérvárra, 1996-ban. Ekkor Takács Nándor püspök atya úgy mutatott be az első közösségi alkalmon, hogy be kell mutatnom egy új papunkat, aki már régi papunk.” – emlékezett vissza Ujfalussy Ottó.

Noha Ottó atya 2009-ben nyugállományba vonult, haláláig kisegítő lelkészként szolgált a ciszterci (Nagyboldogasszony) templomban.

Közélet

 1. November 19-én kezdődik a Szent Erzsébet napi adománygyűjtés az Öreghegyen

  Idén novemberben már hetedik alkalommal szervez adomány-gyűjtést az Öreghegyi Közösségi Ház a nehéz körülmények között élő emberek megsegítésére. Játékokat, felnőtt- és gyermekruhákat, cipőket, ágyneműket, lakástextileket, háztartási gépeket, kisebb bútorokat, könyveket és játékokat és tartós élelmiszereket gyűjtenek.

  2018.11.14.
 2. Egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte - Fehérváron mutatták be a programot

  Az „Egynapos sebészeti fejlesztésekről Székesfehérváron” című szakmai konferenciához kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be szerdán, Fehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” elnevezésű programját, amelynek keretében egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén. 

  2018.11.14.
 3. In memoriam Takács László (1927-2018)

  Székesfehérvár Önkormányzata, a gyászoló családdal közösen, szomorú szívvel adja hírül, hogy november 13-án, kedden reggel 91 éves korában elhunyt Takács László, városunk egykori alpolgármestere. 

  2018.11.14.
 4. A Családok éve jegyében kerül sor az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokra

  Öt napot és öt tematikus nagyrendezvényt ölel fel az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok november 19-e és november 23-a között. Külön napot szentelnek majd a gyermekeknek, a nevelőszülőknek, a szakmának, a támogatóknak, a rendezvénysorozat pedig nyílt nappal zárul a megyei gyermekvédelmi intézményekben.

  2018.11.13.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek