Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 
2018.10.22. 20:22 |

Ottó atya 1924-ben született, Bécsben. 3 éves koráig nem hallott magyar szót, de elemi iskoláit már Magyarországon, Albertfalván végezte.

"Papi hivatásomat a gyermekkori ministrálásoknak köszönhetem.” - mondta el 2017-es rubinmiséje kapcsán korai meghatározó élményéről.

Gimnáziumi éveit a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban töltötte, ahol párját ritkító ciszterci tanári kar tanította, nevelte. Tanította többek között Endrédy Vendel, későbbi zirci apát, akit tíz esztendős kora óta ismert, hiszen előbb számtantanára, majd iskolaigazgatója végül apátja is lett. Hallgathatta a Kodály Zoltán jobb kezének számító Rajeczky Benjámin óráit, Gimesi Nándort pedig még a Rákosi-rendszerben is megtartották az egyetemen a kolloid kémia rendkívüli tanárának. Osztályfőnöke Schilling Rogir volt, aki Budán, mint lelkipásztor volt közismert. „Ők mindenképpen komoly szerepet játszottak abban, hogy nemcsak pap, hanem ciszterci szerzetes is lettem” - vallotta gimnáziumi éveiről Ottó atya.

Novíciátusát, teológiai tanulmányait Zircen végezte, majd ugyanott 1947. június 24-én pappá szentelték. Az akkori zirci teológiai fakultáson tanította Zemplén György, aki később a Pázmány Egyetemen lett az erkölcstan tanára és esztergomi segédpüspök; Naszályi Emil, aki az érdi ciszterci nővérek Regina Mundi kolostorát alapította vagy Halász Piusz. „Ma összesen nincs annyi ciszterci szerzetes Magyarországon, mint ahányan akkoriban növendékek voltunk a Zirci Hittudományi Főiskolán.” - hangsúlyozta Ottó atya tavaly, papságának 70. évfordulóján.

Amikor a szerzetesrendeket 1950-ben feloszlatták, Shvoy Lajos megyés püspök vette át a Székesfehérvári Egyházmegye szolgálatára és Bodajkra helyezte káplánnak. „Elvittem Pannonhalmára kirándulni hittanosok egy csoportját. A tanítónő szólta el magát, így jutott a hatóságok fülébe. Eljárás indult ellenem, de mondhatom, hogy olcsón megúsztam, mert csak elhelyeztek."

Rendkívüli hálával tartozom Istennek, hogy egy percig sem tiltottak el hivatásom gyakorlásától.” - emelte ki kápláni szolgálatáról, amely során megfordult Csepelen, Móron, - ez utóbbi helyről is mennie kellett, mert nyolcvan ministráns és száz virágszóró kislány volt az Úrnapi körmeneten - Pilisvörösváron, Érdligeten is, majd adminisztrátorként teljesített szolgálatot Besnyőn és Etyeken. A hetvenes és a nyolcvanas években Biatorbágyon és Perbálon már plébánosként szolgált, egészen 1992-ig, amikor visszatérhetett az újból megalakult ciszterci rend közösségébe.

„Amikor a szerzetesrendek működését újból engedélyezték, Borzavárra küldött Kerekes Károly apát úr plébánosnak. Ez a település Zirctől 5 kilométerre található, így gyakran megfordultam az apátságban, ekkor még a rendi alapokmányt, a konstitúciót is tanítottam a növendékeknek. Borzavár után rövid ideig Egerben voltam plébános-hittanár, majd már Zakar Polikárp apát úr helyezett Székesfehérvárra, 1996-ban. Ekkor Takács Nándor püspök atya úgy mutatott be az első közösségi alkalmon, hogy be kell mutatnom egy új papunkat, aki már régi papunk.” – emlékezett vissza Ujfalussy Ottó.

Noha Ottó atya 2009-ben nyugállományba vonult, haláláig kisegítő lelkészként szolgált a ciszterci (Nagyboldogasszony) templomban.

Közélet

 1. Székesfehérvár Önkormányzata megakadályozta a lerakóbővítést

  A ma több országos médiafelületen megjelent, egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó szennyvíziszap-lerakás témában Székesfehérvár Önkormányzatának álláspontja az alábbi: Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak városunkban, így ezt a tevékenységet az Önkormányzat nem támogatja.

  2019.06.26.
 2. Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

  Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

  2019.06.26.
 3. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 4. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek