Együtt emlékeztek a Fehérváron huszadszor találkozó határon túli írók az aradi 13-ra

Vasárnap délután az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a három napos Határon Túli Magyar Irodalom Napjai elnevezésű találkozó, amelyet idén 20. alkalommal rendez meg a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-Dunántúli Csoportja, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. 
2019.10.07. 06:39 |

Az idei rendezvény fő témája: „Jóváhagyott végzet? – Trianonba zárva”, az emlékévhez kapcsolódik.

A jubileumi tanácskozás résztvevőit Vargha Tamás, államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte. „Haynau azt mondta a magyar honvédfőtisztek kivégzésekor, hogy száz évre kiirtja a magyarokból a forradalom és szabadságharcnak még az írmagját is. Mi mégis itt vagyunk és Trianonba zárva is megmaradtunk.

A felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, délvidéki magyar íróknak sokat köszönhetünk.

Úgy gondolom, ők is látják és érzik, hogy Magyarország Kormánya mi mindent tesz, azért, hogy a kárpát-medencei magyarság a szülőföldjén boldogulhasson és nemcsak a kultúrájában és nyelvében élő nemzetként, hanem gazdaságilag is összeszőve, nagy magyar közösségként élhessen.” - hangsúlyozta Vargha Tamás.

„Öröm és megtiszteltetés, hogy erre a rendezvényre minden esztendőben eljönnek határon túli magyar íróink, költőink, megoszthatjuk velük a mögöttünk hagyott esztendő történéseit, örömeit, bánatait.” - emelte ki Bobory Zoltán, a házigazda Vörösmarty Társaság elnöke a rendezvényt köszöntve, hozzátéve: „idén is helyzetjelentésre kérjük fel határon túlról érkező íróinkat-költőinket, számoljanak be a helyzetükről, politika-társadalmi változásokról.”

Az ünnepélyes megnyitó után Dr. Lukácsy József „Trianon és a Kárpát-medencei kisebbségi irodalom” című vitaindítójával, Szabó Ferenc, jezsuita páter „Magyarország kálváriája száz éve (1918-1919-1921) – Prohászka Ottokár és Bangha Béla SJ az ország erkölcsi megújulásáért” című előadásával és Vári Fábián László, József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő „Újabb száz esztendő: a nyelvtanulás gyötrelmei” című helyzetjelentésével kezdetét vette a konferencia.

Az előadásokat követően a Kossuth utcai díszudvarban folytatódott a program: az aradi vértanúkra és Trianonra emlékeztek a résztvevők, mécsesgyújtással és versekkel. Zenei szolgálatot végzett Cserta Gábor és Cserta Balázs.

A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai hétfőn folytatódik a Vörösmarty Társaság Kossuth utca 14. szám alatt található termében; délelőtt és délután is számos témát kínál a három napos rendezvénysorozat: többek között Szilágyi Domokosról és az Oslóban elhunyt Sulyok Vince költőről is hallhatunk,

lesz egy előadás a Rongyos Gárdáról, illetve hagyományosan sor kerül a VÁR című folyóirat bemutatására, ami a kölcsönös együttműködés egyik nagyon szép megjelenése.

17 órakor kezdődik a nap egyik kiemelkedő eseménye a Vörösmarty teremben: a közönség először találkozhat a Carmina Albae Regiae - Vessorok országútján és a Kötéltánc című verses, illetve prózai antológiákkal.

Rendhagyó programelem a kínálatban a Vörösmarty Színház Kávézójában szervezett előadás hétfőn 16.30 órakor: Dóka Andrea színművész „Rovásírás egy oszlopon” – Hommage Tormay Cécile című estjére várják a közönséget, a házigazda Borbély László, író lesz, a rendezvény vendége pedig Döbrentei Kornél, költő.

A keddi előadásokat követően Faragó Laura, énekművész, népdalénekes lép fel a Vörösmarty Társaság termében, a zárszót Tari István (Délvidék) és Bobory Zoltán mondják.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2