Drón- és robottechnikával foglalkozó céggel kötött megállapodást az Alba Regia Műszaki Kar

A kutatás-fejlesztés az egyik legfontosabb tényező a mai gazdasági helyzetben, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara éppen ezért egy drón-és robottechnikával foglalkozó vállalattal kötött együttműködési megállapodást. Ennek köszönhetően olyan mérnökök kerülhetnek ki friss diplomásként a munkaerő-piacra, akik a gyakorlatban is képesek lesznek drónokat üzemeltetni.
2022.10.25. 12:39 |
Drón- és robottechnikával foglalkozó céggel kötött megállapodást az Alba Regia Műszaki Kar

Hat éve működik a KU-Me Invest Kft. Zichyújfaluban, a cég drón- és robottechnikával foglalkozik, víz alatti robotokat fejlesztenek és légi, pilóta nélküli járműveket alkalmaznak. A vállalat munkatársai leginkább az Északi-tengeren dolgoznak, ahol kritikus infrastruktúrát vizsgálnak.

Pál Károly ügyvezető szerint az együttműködési megállapodással tovább tudják fejleszteni a technológiát. "Ez a két technológia folyamatosan fejlődik, óriási potenciál van benne és ezt a potenciált szeretnénk még jobban kiaknázni úgy, hogy bevonunk olyan szakentitásokat, mint például az Óbudai Egyetem, akik megfelelő technológiával és szaktudással rendelkeznek ahhoz, hogy ezt tovább tudják fejleszteni velünk együtt."

Az Óbudai Egyetem mindig is nyitott volt az ipari kapcsolatok tekintetében, ez az együttműködés mégis kiemelkedik közülük - mondja Molnár András az intézmény általános rektorhelyettese. Az egyetem húsz éve foglalkozik drónfejlesztéssel. "A nálunk végzett kollégák, ifjú mérnökök a piacon úgy tudnak megélni, hogy önállóan tudnak ilyen drónokat üzemeltetni és olyan vizsgálatokat, felméréseket tudnak végezni amik ma még tulajdonképpen science fikcionnek hangzik, de éppen ez a cél. Ilyenformán mi nemcsak akadémiai képzést tudunk folytatni, hanem gyakorlati képzést is adni, ami egyébként egyetemünk szlogenje is." Molnár András hozzátette, a gazdaságban ma egyre nagyobb kulcsszó kutatás-fejlesztés, az együttműködésnek köszönhetően, nemcsak alapkutatást végeznek, gyakorlati kutatás is, hiszen megtörténik a kutatási eredmény gyakorlati megvalósítása is.

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.