Csúcstechnológiás hőkamerarendszer segíti a diákok beléptetését a Széchenyiben

Mától valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket, és ezzel csökkentsék a COVID-19 fertőzés kockázatát. Csütörtökön reggel a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum épületében egy összefogás eredményeként már csúcstechnológiás hőkapu működött a beléptetésnél.
2020.10.01. 09:12 |

A hőkapu lehetővé teszi, hogy a diákoknak ne kelljen megállnia belépéskor, a bejáratot figyelve egyszerre 16-20 gyermek hőmérsékletét tudják mérni másodpercenként.

"Az összefogás eredménye látszik a Széchenyiben, ahol a hőkapunak köszönhetően sokkal gyorsabb a diákok és a tanárok beléptetése" - mondta el csütörtökön reggel Cser-Palkovics András polgármester az intézményben. Hozzátette, hogy a hőkapurendszer az iskolában egy szülői felajánlás ereménye, Pukler Gábornak köszönhető. Az állam pedig, mint az iskolák fenntartója a tankerületen keresztül 5 iskolába különböző típusú hőkapukat szereltetett fel és a szakképzési centrum is elindította ezt a munkát

Az Önkormányzat 2-2 millió forinttal járul hozzá a további beszerzésekhez

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az Önkormányzat is csatlakozik ehhez az összefogáshoz és 2-2 millió forinttal járul hozzá a további beszerzésekhez a tankerület, illetve a szakképzési centrum részére: "Ezt az összeget az Önkormányzat biztosítja, a beszerzést a fenntartókra bízzuk és arra kérjük a vállalkozókat, szülőket, hogy akinek van lehetősége, segítsen a reggeli beléptetést gyorsabbá és könnyebbé tenni" 

16-20 diák hőmérsékletét tudja mérni másodpercenként a számítógéppel összekötött kapurendszer

Pukler Gábor elmondta, hogy a mostani helyzetben segítségre van szüksége az intézményeknek: "A piacon vannak jó megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekeknek ne kelljen megállnia belépéskor. A hőkamerás rendszernél úgy történik meg a lázmérés, hogy szinte nem is tudnak róla a diákok. Ezt egy kapurendszer tudja biztosítani egy számítógéppel összekötve. Sikerült megtalálnom azt a rendszert, ami képes arra, hogy a bejáratot figyelve 16-20 gyermek hőmérsékletét tudja mérni másodpercenként és akár 100 ezer paramétert is tud rögzíteni a memóriájában. Ugyanakkor nem tárol semmilyen adatot, nem azonosítja a gyermeket, hanem egy jelzést ad arról, ha valakinek az előírt testhője magasabb, ezt jelzi a recepción lévő iskolai munkatársnak" - mondta el a támogatást biztosító szülő.

"Kézi lázmérővel nehézkes lenne a bejutás, szerencsére a Szakképzési Centrum, mint fenntartó is rendelt már hőkamerás rendszereket. Nálunk az egyik szülő felajánlott egy professzionális hőkamerarendszert, ami lehetővé teszi azt is, hogy megállás nélkül 100 fő bejusson az iskolába szinte egyszerre, csak annak az arcát emeli ki a kamera, aki lázas. Ekkor az iskola protokollja szerint elkülönítjük, majd 10 perc után kézi hőmérővel is megmérjük a lázát. Ha akkor is magas a testhő, akkor elindul a második protokoll, értesítjük a szülőt, ő pedig a háziorvost" - mondta el Horváth Lajos Zoltán igazgató.

A pedagógusok és diákok összlétszáma a Széchenyiben eléri az 1250 főt, szeptember 1-je óta az iskola bevezette a kötelező maszkhasználatot órán is, mivel a nagy létszám miatt nem tudták biztosítani a másfél méteres védőtávolságot. Az igazgató hozzátette, hogy az óvintézkedéseknek is köszönhetően eddig szerencsére nem került karanténba széchenyis osztály.

Közélet

 1. Elhunyt kollégáik előtt tisztelegtek a Fejér megyei rendőrök

  Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője mindenszentek alkalmából koszorút helyezett el a főkapitányság épületében a hősi halált halt rendőrök emlékfalánál, valamint az épület előtti emlékhelynél, az 1956. október 24-én gépfegyvertűzben elhunyt Jóvári Imre rendőr százados és Kardos Pál rendőr emlékére.

  2020.10.31.
 2. Nézd! Pont olyan vagy, mint én! - podcast az esélyegyenlőségről

  Csendben figyelni, biztató hangokon lépkedni, jó válaszoknak örülni, valóra váltani egy álmot. Mindezt egyetlen nap alatt. Az Idegenvezetés MÁSKÉPP és a Neked munka, nekem álom programok résztvevői sok élménnyel gazdagodtak. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2020.10.30.
 3. Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron

  Hősi halottak, elhunyt katonák emléke előtt tisztelegtek halottak napja alkalmából a város és a megye képviselői, valamint a Magyar Honvédség katonái. Pénteken délelőtt a fehérvári katonatemetőkben és emlékhelyeken tartottak néma koszorúzásokat.

  2020.10.30.
 4. Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét

  A temetői látogatások alkalmával érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét. A sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon szintén ellenőrizheti bárki, hogy meddig váltották meg a sírhelyet. A sírhelykeresőben a Béla úti, a Börgöndi, a Csutora, a Fecskeparti, a Hosszú, a Kisfaludi, a Sóstó rk. és a Szedreskerti temetők sírhelyei az elhunyt neve alapján kereshető.

  2020.10.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1