Bemutatták a Csoóri Sándor életmű-sorozatot Székesfehérváron

Kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban mutatták be a Csoóri Sándor életmű-sorozatot a fehérvári közönségnek. Ez az esemény volt a szeptember 12-én megalakult Csoóri Sándor Társaság első nagyszabású nyilvános programja. A sorozat eddig megjelent kilenc kötetét újabb kiadványok követik a jövőben. Az eseményen koncertet adott a Sebő együttes is.
2019.12.03. 19:31 |

Az Erdélyi Szalon Kiadó 2018 tavaszán indította el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas Csoóri Sándor életművét összefoglaló sorozatot.

A kiadó tervei szerint húsz kötetben adják közre a költő, író és közéleti személyiség írásait, verseit, naplójegyzeteit, az eddig kiadatlan anyagokat, valamint a teljes levelezést és a titkos dossziékat is.

A sorozatban eddig kilenc kötet jelent meg; Csillagkapu, Emlékkönyv, Éji nap – nappali Hold 1955-1989, Éji nap – nappali Hold 1990-2011, Régi vérfoltok vöröslenek, Összegyűjtött versek I-II.-III.-IV.

A Csoóri Sándor Társaság missziót teljesít azzal, hogy felvállalta az életmű hagyatékának megőrzését, gondozását és közkinccsé tételét.

Az irodalmi és művelődéstörténeti szervezet a keddi elnökségi ülését követően rendezte meg első nagyszabású nyilvános programját, melyen bemutatták az életmű-sorozat eddig megjelent valamennyi kötetét, valamint a Sebő együttes műsorát is meghallgathatta a közönség.

„A kommunikációnak nemcsak a beszéd fontos része, hanem az ének és a tánc is. A régiek tudták, hogy ez egy „szentháromság.” Amit az énekkel el lehet mondani, azt sem beszéddel, sem tánccal nem lehet. Amit tánccal el lehet mondani azt a másik kettővel nem - talán nem is illene. A régiek tudták, hogy a mozgás, az ének és a beszéd - mindegyik kell. Az a dolgunk, hogy ezt visszacsempésszük a kultúránkba. Amikor valakinek szépen bent van a tarisznyában, amivel kommunikálni tud, akkor jöhet az egyéniség, a tehetség, mert van min elmondani.” - emelte ki Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő együttes vezetője, a Csoóri Sándor Társaság alelnöke.

„Ha valaki meg akarja ismerni a XX. századnak a velünk történt történelmét és a XXI. század legelejének a történelmét, akkor Csoóri Sándor ebben nem kikerülhető. Illyés Gyula életművét tudom hozzá társítani, körülbelül a kettő adja ki azt, amire igazán szükségünk volna ahhoz, hogy önmagunkra tudjunk ismerni.

Ezért fontos a Társaság megalakulása. Nagyon remélem, hogy az életműsorozat a maga teljességében ehhez hozzájárul. Nem látom a sorozat végét, mert hihetetlen mennyiségű írásanyag gyűlt össze.” - hangsúlyozta Pálfy G. István, újságíró, egyetemi tanár, a sorozat főszerkesztője.

„Csoóri Sándor jövő évi, 90. születésnapja számos feladatot ró ránk. Az alkalom tiszteletére emlékülést tervezünk Zámolyon, Csoóri Sándor szülőfalujában, valamint irodalmi-zenés-táncos programot a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az elnökségi ülésen szó volt továbbá emlékszobor vagy dombormű felavatásának lehetőségéről is, konkrét döntés ezzel kapcsolatban később várható.” - tájékoztatott Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész, a Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Az eseményen részt vett és felszólalt L. Simon László József, Attila-díjas költő, országgyűlési képviselő is.

Kultúra

 1. Ipartörténeti fotókiállítással, bútorfestő szakkörrel és papírszínházzal vár a VOKE

  Ismét láthatjuk a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban a 175 év, 175 kép című vándorkiállítást, amely a legendás Ganz gyár történetét mutatja be. A megnyitó augusztus 9-én 17 órakor kezdődik az intézményben, ahol szeptemberben újra lesz bútorfestő szakkör és Mesekert Papírszínház címmel kézműves foglalkozás csoportoknak.

  2021.08.05.
 2. Szeretet, avagy kárhozat - hangos könyvbemutató

  Szeretet, avagy kárhozat címmel idén jelent meg Zilahy L. Ágnes könyve. A regény a koronavírus-járvány alatt született, amikor a bezártság, a megváltozott, számunkra ismeretlen helyzet új kihívásokat hozott a közösségek, családok, baráti társaságok életébe.

  2021.08.05.
 3. Lucy, Beatles, Etiópia – emberré válásról az Új Magyar Képtárban

  A Múzeum meghosszabbította Tranker Kata kiállítását az Új Magyar Képtárban: a Lucy in the Sky with Diamonds még vasárnapig látogatható. Az archaikus formák az emberré válásról, a fajok közötti határokról, a fajsovinizmusról beszélnek, indítanak el gondolatokat a látogatókban.

  2021.08.05.
 4. Átölel a múlt – időutazás a Bartók Béla téren és Vörösmarty Színházban

  Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében. Különleges időutazásra hívnak mindenkit a technika segítségével, hiszen három estén át - augusztus 14-től augusztus 16-ig - felidézik az elmúlt nyarak romkerti hangulatát, a lassan elcsöndesülő több ezres nézőtér halk moraját, az éjszaka sötétjéből kivilágló fehérvári templomtornyok látványát és Latinovits szívet remegtető hangját: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán...”

  2021.08.04.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22

Székesfehérvár Topotéka