Balatoni impressziók - sorsok, helyek, történetek - bemutatták Kovács Emőke kötetét

Csütörtökön, a Városi Levéltár és Kutatóintézetben mutatták be Kovács Emőke író, történész „Balatoni impressziók - sorosok, helyek, történetek” című kötetét, és az illusztrátor, Fekti Vera kiállítását. A szerzőkkel Végh Ákos László, levéltáros beszélgetett.
2019.11.28. 18:42 |
Balatoni impressziók - sorsok, helyek, történetek - bemutatták Kovács Emőke kötetét

A kötetben szereplő írások a 19-20. századból táplálkoznak, de ma is aktuálisak, szorosan összefonódnak a magyar tengerrel, a bemutatott helyszínekből kirajzolódik az emblematikus balatoni táj.

Impressziók – áll a könyv címében, mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy mellőzné a történeti hitelességet, sokkal inkább utal arra, hogy

aki egyszer eljegyzi magát a Balatonnal, nemcsak érti, hanem érzi is a tó történetét.

„Fekti Verát régóta ismerem és amikor a könyv ötlete született, akkor felkértem, hogy legyen a kötet illusztrátora. Az egyes írások hangulatához illeszkednek a képek, erre utal a cím, a Balatoni impressziók, ami a művészetekre és a benyomásokra is érvényes. Az a jó a Balatonban és a balatoni témákban, hogy mindenkinek van hozzá és - általában pozitív - kötődése.” - emelte ki Kovács Emőke író, a Veritas Intézet történésze.

„A 19. század elejétől végigkövettem azokat a szépirodalmi alkotásokat, amelyekben a Balaton képe, a Balatonra való utalások megjelennek. Ebből kitekintettem a fürdőkultúrára, a 19. századi Balaton világára, folytattam levéltári kutatásokat. Ebből született meg „A 19. századi Balaton világa” című első kötetem, amelyet nagy érdeklődés övezett az olvasók és a média részéről egyaránt.” - tette hozzá a szerző.

„Egy fehérvári általában kötődik a Balatonhoz, így kézenfekvő, hogy beszélgessünk a témáról, különösen akkor, ha a székesfehérvári Fekti Vera illusztrációi emelik a bemutatott kötet fényét.” - hangsúlyozta Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, aki történeti érdekességként megemlítette, hogy például Havranek József, polgármester is, az 1880-as években Balatonfüredre járt fürdőzni.