Állami gondozásban élő testvércsokrok XXV. Testvértábora Agárdon

A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület szervezésében immár huszonötödik alkalommal valósult meg az a „Testvértábor”, ahol a saját családjukból állami gondozásba kiemelt, különböző településeken élő, vér szerinti tesók együtt nyaralhatnak egy hétig Agárdon a Pákász-tanyán.
2022.08.03. 07:02 |
Állami gondozásban élő testvércsokrok  XXV. Testvértábora Agárdon
Sok gyermek már hosszú ideje várja,  hogy egy évben egy hetet együtt tölthessen testvéreivel egyesületünk szervezésében.  

Az elmúlt héten ez meg is  valósult  azon testvérpárok számára, akik a sors különös akaratából más-más településen és intézetekben nevelkednek. A   5-15 év közötti állami gondoskodásban nevelkedő testvércsokrok  gyermekotthonokból, nevelőszülőktől és volt állami gondozott szülőktől  érkeznek  Alsószentivánról, Bodajkról, Isztimérről, Lovasberényből, Pázmándról,   Polgárdiból,   Ősiből, Velencéről,  és  Székesfehérvárról.

Vendégeket is vártak minden nap:  de a legfontosabb az ismerkedésé volt, amit   csapatépítési játékokkal, és a 10 év alatti táborlakóknak meséléssel, diavetítéssel zárták a napot.

Naponta fejlesztő tornán vettek részt a gyerekek (nagyon nagy hiányosságok vannak), és a fára mászás technikáját  is megtanulhatták,  gyakorolhatták. A középiskolás önkéntes még „korrepetálásban” is részesítette Őket, hogy ne érje kudarcként, hogy pld nem tudják a keresztirányú mozgásokat kivitelezni.

Első nap a Fejér Megyei Rendőrkapitányságról Magasi Attila főtörzs zászlós,  és fia a 12 éves karatés Attila érkezett a táborba (aki korosztályos diákolimpiai első helyezett kumite küzdelemben).  Először hétköznapi élethelyzetekben előforduló gyermekek közötti konfliktusokat mutattak be,  majd a lehetséges jó, és a rossz megoldások közül választhattak a táborlakó gyermekek. Befejezésül karate bemutató következett, ahol megtanulhatták, hogy milyen fontos az önfegyelem, az összpontosítás és a stabil állás. Amelynek későbbi elsajátítása segíthet az önvédelemben is. Majd megtanulták a táborlakók, hogy mi az a kézmozdulat, ami akár az életet is menthet: a Signal for help nemzetközi segély kérő kézjel mozdulatsor módszertani bemutatása, és szituációs gyakorlása.

 A programok között szerepelt: a Velencei-tavi fürdőzésen és vízi csatákon kívül,  az Expedició Velencei tavi Egyesület által  vezetett  felfedező  kenuzás is a második nap délelőtt,  ahol a vízi élőlények nyomába eredtünk. Majd délután iskolázott kutyák érkeztek Herbst Ádámmal a Pro Dogs Veszprémtől, akik az engedelmességi és őrző védő feladatokat tökéletesen tudták bemutatni, Majd egy olyan németjuhász kutya bemutatója következett, aki nemsokára Írországban fog dolgozni. Ő már nagyon komoly feladatokat is megtanult, és ennek egy részét láthattuk is. De egy kis játékra, simogatásra – ha nem dolgoznak – Ők is mindig kaphatók, a gyerekek legnagyobb örömére.

Harmadik nap a   Fejér Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő munkatársa Dávid Kata  a gyerekek egészségkultúráját fejlesztő játékos módszerekkel felvértezve érkezett (az elmúlt évi táborokhoz hasonlóan),  amikor is remek társasjáték segítségével ismereteket sajátíthattak el egészségünk megőrzésével kapcsolatban. Majd a  mikrobákkal kísérletezhettek, a kézmosás fontosságáról, a baktériumokról és az antibiotikumokról  érthető információkat szerezhetnek a Testvértábor lakói. A gyerekek élvezték az  interaktív tanulást, és lelkesen keresgélték az óriási udvaron eldugott, különböző  élelmiszer maketteket a fűben, bokrokban minden felé. Amit a megfelelő helyre helyeztek a makett hűtőben, a legmegfelelőbb eltarthatóság érdekében.

Délután a Székesfehérvári Rendőrkapitányságtól Majer László százados  kisfilmek vetítésével segített elsajátítani a fürdőzés szabályait, az értékeink védelmét, a közlekedési szabályokat gyermekszemmel. Majd  Gazdag Andrea r százados az idegenekkel való kapcsolatfelvétel veszélyeiről, és módjáról beszélt. Valamint a 112 hívószám fontosságáról.

Negyedik nap délelőtt  Pocsai Júlia festőművész vezetésével farost lemezre akril festékkel nyári, vízparti képet festettek a gyerekek.  Itt a színek és a formák fejlesztése az elsődleges cél,  amit mi örömfestésnek nevezünk már évek óta. Mert nem csak önbizalmuk erősödik a sikeres kép láttán a gyerekeknek, de  haza is vihetik, illetve el is ajándékozhatják testvérüknek. Amit aztán egész évben láthatnak szobájuk falán.

Az ötödik nap az   Alba Regia Sympfony Orchestra 4 tagja látogatott a táborba Kozáriné Szabó Szilvia és  Bujtor Balázs  vezetésével. Akik  vonósnégyes koncertet adtak számunkra a Pákász tanya kertjében, amit nemcsak mi húszan, de az üdülő  összes lakója is  hallgathatott. Kivételes élményben lehetett  részük a gyermekeknek, akik  életükben először hallgathattak élő zenét, egy kis magyarázattal az elhangzott darabok előtt és hangszerismerkedéssel a koncert után.

Hatodik nap  Paréj Gabriella múzeumpedagógus vezetésével a jelenleg Bulgáriában található 52 tatár kendő titkai után eredtek a táborozók, és a agárdi tó parti homokjában kincset  is találtak.

Egész héten alkalmas volt a Velencei-tó vize a fürdőzésre, a vízi csatákra. Amiben nagy szerepük volt a közösségi szolgálatot teljesítő fiataloknak is.  A gyerekeknek külön öröm volt az alacsony vízállás és a sok-sok parti homok, amiből alagutakat, várakat építhettek.

A búcsúest meglepetése  a szomszédban üdülő tési református fiatalság gitáros, dobos, énekes és táncos előadása volt, amibe a gyerekeket is bevonták.  Ezután került sor a szobatisztasági verseny eredményeinek hirdetésére, így a sok-sok ajándék is mind gazdára talált.

A fejlesztő foglalkozásokat Janóné Ildikó táborvezető, Gitta, Anett és Masszi Magdolna óvodapedagógus vezette, amivel segítették a más-más ellátási helyen nevelkedő testvérpárok együttműködésének fejlődését. 

Az egyhetes, ott alvós  tábor anyagi forrásának előteremtésében 11 magánszemély,  Székesfehérvár MJV pályázati lehetősége, a VIDEOTON, a Grundfost segítségére számíthattak.