Állami gondozásban élő testvércsokrok XXV. Testvértábora Agárdon

A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület szervezésében immár huszonötödik alkalommal valósult meg az a „Testvértábor”, ahol a saját családjukból állami gondozásba kiemelt, különböző településeken élő, vér szerinti tesók együtt nyaralhatnak egy hétig Agárdon a Pákász-tanyán.
2022.08.03. 07:02 |
Sok gyermek már hosszú ideje várja,  hogy egy évben egy hetet együtt tölthessen testvéreivel egyesületünk szervezésében.  

Az elmúlt héten ez meg is  valósult  azon testvérpárok számára, akik a sors különös akaratából más-más településen és intézetekben nevelkednek. A   5-15 év közötti állami gondoskodásban nevelkedő testvércsokrok  gyermekotthonokból, nevelőszülőktől és volt állami gondozott szülőktől  érkeznek  Alsószentivánról, Bodajkról, Isztimérről, Lovasberényből, Pázmándról,   Polgárdiból,   Ősiből, Velencéről,  és  Székesfehérvárról.

Vendégeket is vártak minden nap:  de a legfontosabb az ismerkedésé volt, amit   csapatépítési játékokkal, és a 10 év alatti táborlakóknak meséléssel, diavetítéssel zárták a napot.

Naponta fejlesztő tornán vettek részt a gyerekek (nagyon nagy hiányosságok vannak), és a fára mászás technikáját  is megtanulhatták,  gyakorolhatták. A középiskolás önkéntes még „korrepetálásban” is részesítette Őket, hogy ne érje kudarcként, hogy pld nem tudják a keresztirányú mozgásokat kivitelezni.

Első nap a Fejér Megyei Rendőrkapitányságról Magasi Attila főtörzs zászlós,  és fia a 12 éves karatés Attila érkezett a táborba (aki korosztályos diákolimpiai első helyezett kumite küzdelemben).  Először hétköznapi élethelyzetekben előforduló gyermekek közötti konfliktusokat mutattak be,  majd a lehetséges jó, és a rossz megoldások közül választhattak a táborlakó gyermekek. Befejezésül karate bemutató következett, ahol megtanulhatták, hogy milyen fontos az önfegyelem, az összpontosítás és a stabil állás. Amelynek későbbi elsajátítása segíthet az önvédelemben is. Majd megtanulták a táborlakók, hogy mi az a kézmozdulat, ami akár az életet is menthet: a Signal for help nemzetközi segély kérő kézjel mozdulatsor módszertani bemutatása, és szituációs gyakorlása.

 A programok között szerepelt: a Velencei-tavi fürdőzésen és vízi csatákon kívül,  az Expedició Velencei tavi Egyesület által  vezetett  felfedező  kenuzás is a második nap délelőtt,  ahol a vízi élőlények nyomába eredtünk. Majd délután iskolázott kutyák érkeztek Herbst Ádámmal a Pro Dogs Veszprémtől, akik az engedelmességi és őrző védő feladatokat tökéletesen tudták bemutatni, Majd egy olyan németjuhász kutya bemutatója következett, aki nemsokára Írországban fog dolgozni. Ő már nagyon komoly feladatokat is megtanult, és ennek egy részét láthattuk is. De egy kis játékra, simogatásra – ha nem dolgoznak – Ők is mindig kaphatók, a gyerekek legnagyobb örömére.

Harmadik nap a   Fejér Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő munkatársa Dávid Kata  a gyerekek egészségkultúráját fejlesztő játékos módszerekkel felvértezve érkezett (az elmúlt évi táborokhoz hasonlóan),  amikor is remek társasjáték segítségével ismereteket sajátíthattak el egészségünk megőrzésével kapcsolatban. Majd a  mikrobákkal kísérletezhettek, a kézmosás fontosságáról, a baktériumokról és az antibiotikumokról  érthető információkat szerezhetnek a Testvértábor lakói. A gyerekek élvezték az  interaktív tanulást, és lelkesen keresgélték az óriási udvaron eldugott, különböző  élelmiszer maketteket a fűben, bokrokban minden felé. Amit a megfelelő helyre helyeztek a makett hűtőben, a legmegfelelőbb eltarthatóság érdekében.

Délután a Székesfehérvári Rendőrkapitányságtól Majer László százados  kisfilmek vetítésével segített elsajátítani a fürdőzés szabályait, az értékeink védelmét, a közlekedési szabályokat gyermekszemmel. Majd  Gazdag Andrea r százados az idegenekkel való kapcsolatfelvétel veszélyeiről, és módjáról beszélt. Valamint a 112 hívószám fontosságáról.

Negyedik nap délelőtt  Pocsai Júlia festőművész vezetésével farost lemezre akril festékkel nyári, vízparti képet festettek a gyerekek.  Itt a színek és a formák fejlesztése az elsődleges cél,  amit mi örömfestésnek nevezünk már évek óta. Mert nem csak önbizalmuk erősödik a sikeres kép láttán a gyerekeknek, de  haza is vihetik, illetve el is ajándékozhatják testvérüknek. Amit aztán egész évben láthatnak szobájuk falán.

Az ötödik nap az   Alba Regia Sympfony Orchestra 4 tagja látogatott a táborba Kozáriné Szabó Szilvia és  Bujtor Balázs  vezetésével. Akik  vonósnégyes koncertet adtak számunkra a Pákász tanya kertjében, amit nemcsak mi húszan, de az üdülő  összes lakója is  hallgathatott. Kivételes élményben lehetett  részük a gyermekeknek, akik  életükben először hallgathattak élő zenét, egy kis magyarázattal az elhangzott darabok előtt és hangszerismerkedéssel a koncert után.

Hatodik nap  Paréj Gabriella múzeumpedagógus vezetésével a jelenleg Bulgáriában található 52 tatár kendő titkai után eredtek a táborozók, és a agárdi tó parti homokjában kincset  is találtak.

Egész héten alkalmas volt a Velencei-tó vize a fürdőzésre, a vízi csatákra. Amiben nagy szerepük volt a közösségi szolgálatot teljesítő fiataloknak is.  A gyerekeknek külön öröm volt az alacsony vízállás és a sok-sok parti homok, amiből alagutakat, várakat építhettek.

A búcsúest meglepetése  a szomszédban üdülő tési református fiatalság gitáros, dobos, énekes és táncos előadása volt, amibe a gyerekeket is bevonták.  Ezután került sor a szobatisztasági verseny eredményeinek hirdetésére, így a sok-sok ajándék is mind gazdára talált.

A fejlesztő foglalkozásokat Janóné Ildikó táborvezető, Gitta, Anett és Masszi Magdolna óvodapedagógus vezette, amivel segítették a más-más ellátási helyen nevelkedő testvérpárok együttműködésének fejlődését. 

Az egyhetes, ott alvós  tábor anyagi forrásának előteremtésében 11 magánszemély,  Székesfehérvár MJV pályázati lehetősége, a VIDEOTON, a Grundfost segítségére számíthattak. 

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár