Alkalmazkodó gyümölcsészet – a talaj élővilágának megóvására figyelmeztettek

Az alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerkedhettek meg szerdán délután azok, akik ellátogattak az Öreghegyi Közösségi Házba. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása és kiállítása arra hívta fel a figyelmet, hogy kertjeinkben a természet egyensúlyát, a növények, állatok egységét, harmóniáját igyekezzünk megvalósítani a talaj élővilágától kezdve a fák csúcsáig.
2017.10.11. 16:49 |
A Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány vándorkiállítása érkezett el szerdán az Öreghegyi Közösségi Házba. Tavaly áprilisban készült el a vándorkiállítás anyaga, azóta közel tízezer ember látta az ország számos pontján, iskolákban, közintézményekben és rendezvényeken.
Gárdonyi László, a Gaja Egyesület munkatársa elmondta, hogy a Túrózsáki úti sportcentrum projekthez társadalmasítást szolgáló előadások is tartoznak, ezeknek egyik része a környezetvédelemmel kapcsolatos. Környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb eleme az alkalmazkodó gyümölcsészet és a talaj védelme, a témák szakértői a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik a Gaja meghívására telt ház előtt tartottak előadást az Öreghegyi Közösségi Házban. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiállítása 10 napig lesz látható az Öreghegyi Közösségi Házban.  
Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a sportberuházáshoz kötődő környezetvédelmi előadásról elmondta, hogy az egészséges életmód része a sport és a környezetvédelem is. „Ha egészséges élelmiszereket eszünk, amiket helyben termelünk meg, akkor védjük a környezetet.” – emelte ki a tanácsnok, aki köszönetet mondott a szervező Gaja Egyesületnek és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadóinak is.
Előadásában Lázár Péter kiemelte, hogy az alkalmazkodó gyümölcsészet a kárpát-medencei gyümölcsészet hagyományain alapul és rengeteg olyan ismeretet tartalmaz, amiről 50 évvel ezelőtt még nem kellett volna beszélni, lassan azonban feledésbe merül ez a tudás és ez a fajta hozzáállás a földhöz és a természethez. A módszer jövőbe mutató elemei a talaj gazdagításával és a kultúrnövények termesztésével kapcsolatosak. Lázár Péter véleménye szerint a kultúrnövények termesztését már nem szántással kellene kezdeni, ha hagyjuk, hogy a természet dolgozzon, helyettünk fog dolgozni. Az előadó szerint a talaj életét tesszük tönkre a megforgatással, a felszínre kerülő magas humusztartalmú réteg széntartalma csökken, a vegyszerek pedig a talajélet ellenségei. Példaként hozta fel a rézgáliccal való permetezést, amely „kivégzi” a talaj hasznos gombakultúráját.

Fehérvári színes

 1. Párizsból, Teleki Blanka sírjától egészen Fehérvárig futottak a telekisek

  Teleki Blanka halálának 155. évfordulója alkalmából Párizsból, Teleki Blanka sírjától indulnak a váltófutással a telekisek. Huszonnégy futó és tizenhat kerékpáros tette meg Párizstól Fehérvárig az összesen 1660 kilométeres távot. Szombaton délben érkeztek meg Székesfehérvárra. 

  2017.10.21.
 2. Konferencia és kötetbemutató a Hetedhét Játékmúzeumban

  Játék és közösség címmel rendezi meg éves konferenciáját október 26-án, csütörtökön a Hetedhét Játékmúzeum, Moskovszky Évára emlékezve. Az intézmény fennállásának ötödik évfordulójára szervezett, egész napos program keretében mutatják be az elmúlt esztendők konferencia-előadásait tartalmazó kötetet, és ismét lesznek színvonalas szakmai előadások.

  2017.10.20.
 3. Évadnyitó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel a Helyőrségi Klubban

  Október 21-én, szombaton 17 órakor kezdődik a Kákics együttes évadnyitó táncháza a Helyőrségi Klubban (Malom utca 2.). A szüreti és egyben a pásztorélet hangulatát idéző családi mulatság gyermek-táncházzal indul, majd kézműves foglalkozás is lesz, végül felnőtt táncház zárja az estét. A moldvai és gyimesi lépésekhez Nedvig Bendegúz ad útmutatást.

  2017.10.19.
 4. Közösen báloztak a fehérvári felsőoktatási intézmények hallgatói

  A II. Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabálon a város felsőoktatási intézményeibe járó hallgatók találkozhattak egymással a Magyar Királyban. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Főiskola, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói számára immáron másodszor szervezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált. 

  2017.10.19.
 1. Általános iskolások jelentkezhetnek a HEROSZ szavalóversenyére

  A HEROSZ szavalóversenyt hirdet általános iskolásoknak, amin állatokról szóló verssel indulhatnak a résztvevők, illetve első osztályosoknál elfogadnak rövid mesét is. A verseny november 17-én, pénteken 14 órától lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, jelentkezni november 10-ig lehet.

  2017.10.18.
 2. November 1-jéig lehet csónakázni, kajakozni és kenuzni a Csónakázó-tavon

  A kedvező őszi időjárás és a sok érdeklődő miatt meghosszabbítják a szezont a Csónakázó-tavon. November 1-jéig lehet igénybe venni a csónakokat, kajakokat és kenukat. Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával hétköznapokon 10 és 14 óra között az iskolai és óvodai csoportok ingyenesen kipróbálhatják a vízi sporteszközöket, előzetes bejelentkezés alapján.

  2017.10.17.
 3. Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

  Egy fehérvári testvérpár, Turanitz Gergő és Katka csapata neves külföldi versenyzőket is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett nemzetközi BBQ-versenyt, így ők utazhatnak majd 2018 októberében a barbecue világbajnoki döntőjének számító versenyre az Egyesült Államokba. Turanitz Gergő a fehervar.hu-nak elmondta, hogy alig egy éve kezdett el igazi barbecue ételeket készíteni, így óriási meglepetésként érte az eredmény.

  2017.10.17.
 4. Őszi hangulat a lakásban - kiállítás a Tolnai utcai könyvtárban

  Október 17-én, kedden 17 órakor nyílik meg Rózsavölgyi Ágnes, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjának új kiállítása "Őszi hangulat a lakásban" címmel a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A tárlatot Dr. Gulyás Antalné népi iparművész ajánlja a résztvevők figyelmébe. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2017.10.17.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek