Alkalmazkodó gyümölcsészet – a talaj élővilágának megóvására figyelmeztettek

Az alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerkedhettek meg szerdán délután azok, akik ellátogattak az Öreghegyi Közösségi Házba. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása és kiállítása arra hívta fel a figyelmet, hogy kertjeinkben a természet egyensúlyát, a növények, állatok egységét, harmóniáját igyekezzünk megvalósítani a talaj élővilágától kezdve a fák csúcsáig.
2017.10.11. 16:49 |
A Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány vándorkiállítása érkezett el szerdán az Öreghegyi Közösségi Házba. Tavaly áprilisban készült el a vándorkiállítás anyaga, azóta közel tízezer ember látta az ország számos pontján, iskolákban, közintézményekben és rendezvényeken.
Gárdonyi László, a Gaja Egyesület munkatársa elmondta, hogy a Túrózsáki úti sportcentrum projekthez társadalmasítást szolgáló előadások is tartoznak, ezeknek egyik része a környezetvédelemmel kapcsolatos. Környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb eleme az alkalmazkodó gyümölcsészet és a talaj védelme, a témák szakértői a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik a Gaja meghívására telt ház előtt tartottak előadást az Öreghegyi Közösségi Házban. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiállítása 10 napig lesz látható az Öreghegyi Közösségi Házban.  
Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a sportberuházáshoz kötődő környezetvédelmi előadásról elmondta, hogy az egészséges életmód része a sport és a környezetvédelem is. „Ha egészséges élelmiszereket eszünk, amiket helyben termelünk meg, akkor védjük a környezetet.” – emelte ki a tanácsnok, aki köszönetet mondott a szervező Gaja Egyesületnek és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadóinak is.
Előadásában Lázár Péter kiemelte, hogy az alkalmazkodó gyümölcsészet a kárpát-medencei gyümölcsészet hagyományain alapul és rengeteg olyan ismeretet tartalmaz, amiről 50 évvel ezelőtt még nem kellett volna beszélni, lassan azonban feledésbe merül ez a tudás és ez a fajta hozzáállás a földhöz és a természethez. A módszer jövőbe mutató elemei a talaj gazdagításával és a kultúrnövények termesztésével kapcsolatosak. Lázár Péter véleménye szerint a kultúrnövények termesztését már nem szántással kellene kezdeni, ha hagyjuk, hogy a természet dolgozzon, helyettünk fog dolgozni. Az előadó szerint a talaj életét tesszük tönkre a megforgatással, a felszínre kerülő magas humusztartalmú réteg széntartalma csökken, a vegyszerek pedig a talajélet ellenségei. Példaként hozta fel a rézgáliccal való permetezést, amely „kivégzi” a talaj hasznos gombakultúráját.

Fehérvári színes

 1. Édesharmat- és havasi málnaméz - mézlovagokat is avattak a Városház téren

  Először nyílt Mézfesztivál Székesfehérváron, a Városház téren számos különleges mézfajtát és méhészeti terméket kóstolhatunk és vásárolhatunk. A termelők között a székesfehérvári és Fejér megyei méhészek mellett erdélyi, Hargita megyei méhészetet is találhatunk, olyan különlegességekkel, mint az édesharmat- és havasi málna méz. Délután a program leglátványosabb része érkezett el az erdélyi, vajdasági és magyar mézlovagrendek felvonulásával.

  2018.02.23.
 2. Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát - bemutatták Sevella Zsuzsanna kiadványát

  Sevella Zsuzsanna, fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő közelmúltban megjelent Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát című, családokban, óvodákban, iskolákban is használható játékgyűjteményét mutatták be csütörtök este, Székesfehérváron, a Study Könyvesboltban. A szerző képességfejlesztő játékai a magyar néphagyományokon alapulnak.

  2018.02.23.
 3. Március 12-ig lehet nevezni a Fejér Megyei Diáknapokra

  A Fejér Megyei Diáknapok közel ezer középiskolást megmozgató kulturális eseményét 2018. április 13 és 15 között rendezi a Fehérvári Programszervező Kft. Dunaújvárosban. A nevezéseket március 12-ig fogadják. A versenyzők hét színpadi és öt egyéb kategóriában mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt. 

  2018.02.22.
 4. Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj - fehérvári orvosokra is szavazhatunk

  A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

  2018.02.22.
 1. Lélekmozgató programok a Németh László Általános Iskolában

  Az idei esztendőtől kezdődően minden évben február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége „Lélekmozgató” névre elkeresztelt iskolai programot hirdetett, amelynek programjai csütörtökön zajlottak a Németh László Általános Iskolában.

  2018.02.22.
 2. Bolgár táncház lesz szombaton A Szabadművelődés Házában

  Február 24-én, szombaton 20-22 óráig bolgár nemzetiségi táncház lesz A Szabadművelődés Házában. Az eseményen a Martenica zenekar zenél, táncot tanít Nagy Tímea. A belépés díjtalan.

  2018.02.22.
 3. Városmegismerő séták indulnak vasárnap az Idegenvezetők Világnapján

  Február 25-én, vasárnap rendhagyó programokkal várják a Székesfehérvár iránt érdeklődő látogatókat az idegenvezetők, akik ezen a napon ünneplik világnapjukat. Vasárnap 10 vagy 14 órától indulnak az ingyenes városmegismerő séták, amelyek segítenek felfedezni Székesfehérvár rejtett kincseit.

  2018.02.22.
 4. Asszonyműhely, bőrös műhely, fonós nap és gyapjúszövés a fehérvári kézművesekkel

  Kreatív napokkal várja az érdeklődőket a hétvégén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Pénteken folytatódik az Asszonyműhely, és nyitva áll a bőrös műhely is. Szombaton Fonások, fonatok, fonódások címmel szerveznek szakmai napot, míg a gyapjúszövő szakkör jövő pénteken lesz. Jelentezni a kezmuvesek@gmail.com e-mail címen lehet.

  2018.02.21.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek