Alkalmazkodó gyümölcsészet – a talaj élővilágának megóvására figyelmeztettek

Az alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerkedhettek meg szerdán délután azok, akik ellátogattak az Öreghegyi Közösségi Házba. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása és kiállítása arra hívta fel a figyelmet, hogy kertjeinkben a természet egyensúlyát, a növények, állatok egységét, harmóniáját igyekezzünk megvalósítani a talaj élővilágától kezdve a fák csúcsáig.
2017.10.11. 16:49 |
A Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány vándorkiállítása érkezett el szerdán az Öreghegyi Közösségi Házba. Tavaly áprilisban készült el a vándorkiállítás anyaga, azóta közel tízezer ember látta az ország számos pontján, iskolákban, közintézményekben és rendezvényeken.
Gárdonyi László, a Gaja Egyesület munkatársa elmondta, hogy a Túrózsáki úti sportcentrum projekthez társadalmasítást szolgáló előadások is tartoznak, ezeknek egyik része a környezetvédelemmel kapcsolatos. Környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb eleme az alkalmazkodó gyümölcsészet és a talaj védelme, a témák szakértői a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik a Gaja meghívására telt ház előtt tartottak előadást az Öreghegyi Közösségi Házban. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiállítása 10 napig lesz látható az Öreghegyi Közösségi Házban.  
Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a sportberuházáshoz kötődő környezetvédelmi előadásról elmondta, hogy az egészséges életmód része a sport és a környezetvédelem is. „Ha egészséges élelmiszereket eszünk, amiket helyben termelünk meg, akkor védjük a környezetet.” – emelte ki a tanácsnok, aki köszönetet mondott a szervező Gaja Egyesületnek és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadóinak is.
Előadásában Lázár Péter kiemelte, hogy az alkalmazkodó gyümölcsészet a kárpát-medencei gyümölcsészet hagyományain alapul és rengeteg olyan ismeretet tartalmaz, amiről 50 évvel ezelőtt még nem kellett volna beszélni, lassan azonban feledésbe merül ez a tudás és ez a fajta hozzáállás a földhöz és a természethez. A módszer jövőbe mutató elemei a talaj gazdagításával és a kultúrnövények termesztésével kapcsolatosak. Lázár Péter véleménye szerint a kultúrnövények termesztését már nem szántással kellene kezdeni, ha hagyjuk, hogy a természet dolgozzon, helyettünk fog dolgozni. Az előadó szerint a talaj életét tesszük tönkre a megforgatással, a felszínre kerülő magas humusztartalmú réteg széntartalma csökken, a vegyszerek pedig a talajélet ellenségei. Példaként hozta fel a rézgáliccal való permetezést, amely „kivégzi” a talaj hasznos gombakultúráját.

Fehérvári színes

 1. Isten legyen velünk - Dr. Petrin László adventi gondolatai

  Dr. Petrin László első diplomáját oligofrénpedagógus és pszichopedagógus szakon szerezte, majd az általános iskolai testnevelő tanári szakot is elvégezte. Ma a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója. "A várakozást folytonosan meg kell újítani szívünkben és emlékezetünkben" - vallja.

  2017.12.12.
 2. Közel 70 gyermeket ajándékozott meg a Mikulás a Székesfehérvári Mentőállomáson

  Télapó ünnepségen ajándékozták meg a fehérvári mentőállomáson dolgozók gyerekeit. A rendezvényen bohóc és bűvészműsorral is szórakozattak a kicsiket. Az OMSZ Székesfehérvári Mentőállomásán közel 70 gyerek vehetett át csomagot a Mikulástól. A rendezvényt a fehérvári mentősök saját pénzből, illetve felajánlások segítségével szervezték meg.

  2017.12.11.
 3. Mesekönyvet kaptak ajándékba a város nagycsoportos óvodásai

  Huszonegy óvoda 1364 nagycsoportosa kapja kézhez a napokban a város karácsonyi ajándékaként Ocskay Zsuzsanna mesekönyveit, A Lujzi karácsonya, Lujzi és a fogtündér, Bécike és a csapatjáték, valamint Bécike gúnyolódik című könyveket. A könyvek egy részét hétfőn délelőtt az Adventi színpadon zajló gyerekműsorok keretében adta át a polgármester Ocskay Zsuzsannával közösen.

  2017.12.11.
 4. Fodor Kati mézeskalács-készítő kiállítása hétfőtől a Széna téri Könyvtárban

  December 11-től január 6-ig tekinthető meg Fodor Kati mézeskalács-készítő kiállítása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében, így hétfőnként 13-18, keddtől-péntekig 10-18 és szombatonként 9-16 óráig.

  2017.12.11.
 1. Berze János református lelkipásztor adventi gondolatai

  Berze János, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkésze, a Tálentum Református Általános Iskola hit és erkölcstan szakos tanára. "Tőled függ, hogy mi az, amit landolni hagysz a szíveden ezen a karácsonyon, és annak előkészületeiben!" - írja gondolataiban.

  2017.12.10.
 2. A remény gyertyája gyulladt fel a Vízivárosi Adventen

  Ünnep költözött advent második hétvégéjén is a Vízivárosi Általános Iskolába, ahol idén is összefogtak a testvérkörzetek, hogy az adventi hétvégéken közösen gyújtsák meg a hit, a remény, a szeretet és az öröm gyertyáját. Szombaton délután a remény gyertyája gyulladt fel nem csak az adventi koszorún, hanem a lelkekben is.

  2017.12.10.
 3. Fehérvár Hangja 2017 - Ferenczy-Nagy Boglárka nyerte a tehetségkutatót

  A Fehérvár Hangja tehetségkutató tizenkét döntős versenyzője szombaton a Vörösmarty Színházban állt a közönség és a zsűri, Pásztor Anna, Magán Olivér, Fehér Adrienn és Vörös Tamás elé. A tizenkét versenyző közül a zsűri Ferenczy-Nagy Boglárkát ítélte a legjobbnak, aki a 4 Non Blondes What’s Up című számával nyűgözte le a zsűrit. A közönségszavazást pedig Vulekovics Szonja nyerte.

  2017.12.10.
 4. "Egy új élet születésével mi is újjá születhetünk" - Dr. Kovács Krisztián adventi gondolatai

  "...nem a gondolat, a tervezés a fontos, hanem a puszta tettek és a kapcsolatok." - írja Dr. Kovács Krisztián székesfehérvári háziorvos adventi gondolataiban. "Szeretném, hogy az év többi időszaka is ehhez hasonló legyen és az élet nagy pillanatihoz hasonlóan éljük meg mindennapjainkat." - írja.

  2017.12.09.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek