Alkalmazkodó gyümölcsészet – a talaj élővilágának megóvására figyelmeztettek

Az alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerkedhettek meg szerdán délután azok, akik ellátogattak az Öreghegyi Közösségi Házba. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása és kiállítása arra hívta fel a figyelmet, hogy kertjeinkben a természet egyensúlyát, a növények, állatok egységét, harmóniáját igyekezzünk megvalósítani a talaj élővilágától kezdve a fák csúcsáig.
2017.10.11. 16:49 |
A Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány vándorkiállítása érkezett el szerdán az Öreghegyi Közösségi Házba. Tavaly áprilisban készült el a vándorkiállítás anyaga, azóta közel tízezer ember látta az ország számos pontján, iskolákban, közintézményekben és rendezvényeken.
Gárdonyi László, a Gaja Egyesület munkatársa elmondta, hogy a Túrózsáki úti sportcentrum projekthez társadalmasítást szolgáló előadások is tartoznak, ezeknek egyik része a környezetvédelemmel kapcsolatos. Környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb eleme az alkalmazkodó gyümölcsészet és a talaj védelme, a témák szakértői a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik a Gaja meghívására telt ház előtt tartottak előadást az Öreghegyi Közösségi Házban. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiállítása 10 napig lesz látható az Öreghegyi Közösségi Házban.  
Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a sportberuházáshoz kötődő környezetvédelmi előadásról elmondta, hogy az egészséges életmód része a sport és a környezetvédelem is. „Ha egészséges élelmiszereket eszünk, amiket helyben termelünk meg, akkor védjük a környezetet.” – emelte ki a tanácsnok, aki köszönetet mondott a szervező Gaja Egyesületnek és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadóinak is.
Előadásában Lázár Péter kiemelte, hogy az alkalmazkodó gyümölcsészet a kárpát-medencei gyümölcsészet hagyományain alapul és rengeteg olyan ismeretet tartalmaz, amiről 50 évvel ezelőtt még nem kellett volna beszélni, lassan azonban feledésbe merül ez a tudás és ez a fajta hozzáállás a földhöz és a természethez. A módszer jövőbe mutató elemei a talaj gazdagításával és a kultúrnövények termesztésével kapcsolatosak. Lázár Péter véleménye szerint a kultúrnövények termesztését már nem szántással kellene kezdeni, ha hagyjuk, hogy a természet dolgozzon, helyettünk fog dolgozni. Az előadó szerint a talaj életét tesszük tönkre a megforgatással, a felszínre kerülő magas humusztartalmú réteg széntartalma csökken, a vegyszerek pedig a talajélet ellenségei. Példaként hozta fel a rézgáliccal való permetezést, amely „kivégzi” a talaj hasznos gombakultúráját.

Fehérvári színes

 1. Turisztikai újdonságok - a kabrió panorámabusz lehet az év slágere

  A Zichy ligetben szerdán bemutatták azt a turisztikai újdonságot, amely minden bizonnyal az év slágere lesz Fehérváron. A piros, kabrió turistabusz kialakítása Fung László és fia, Dávid munkáját dicséri, az 1989-es évjáratú busz teljes felújításon és átalakításon esett át. Fehérvár iránt folyamatosan nő az érdeklődés, az év első első négy hónapjában 16-17%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

  2018.06.20.
 2. Látványos és ízgazdag hétvégét hoz az I. Streetfood Feszt Fehérváron

  Péntektől vasárnapig Székesfehérvár is behódol a kulináris élvezeteknek. A Fő utcán a világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry.

  2018.06.20.
 3. Az Árpád úti óvoda nyerte a mesés kiskertek versenyét

  Több mint 6 ezer szavazattal az Árpád Úti Óvoda nyerte a Mesés kertek, ügyes kezek című kertépítő versenyt, melyet első alkalommal hirdettek meg Székesfehérváron. A győztes, illetve a második és a harmadik helyezett intézmények az élményszerű környezettudatos nevelést elősegítő eszközöket kapnak jutalomként. Az eredményhirdetést a nyertes óvodában tartották kedden délután.

  2018.06.19.
 4. Egész nap peng az üllő szombaton a XV. Tűzzel-Vassal Fesztiválon

  A Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében a XV. Tűzzel-Vassal Fesztiválra várják szombaton az érdeklődőket a Rác utcai Skanzenbe. A késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozója idén a pásztorkodás és a pásztorélet bemutatásával is kiegészül. Eljön „a magyar Hattori Hanzó”, Kovács András is.

  2018.06.19.
 1. Sikeres tanévet zárt az Alba Innovár - 5236 látogatója volt a központnak

  Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban. Egyedülálló az is, hogy a Székesfehérváron tanuló diákok közel harmada részt vett programjaikban: szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt a központnak a 2017-2018-as tanévben.

  2018.06.18.
 2. A Barátság moziban is látható a Vad Balaton természetfilm

  Június 19-én kedden és június 28-án csütörtökön 18 órától látható a Barátság moziban a Vad Balaton című természetfilm Mosonyi Szabolcs rendezésében. A 65 perces film új szemszögből, csodálatos képekben mutatja be a Balatont.

  2018.06.18.
 3. Változatos kulináris élmények és bulihangulat a IV. Borsófesztiválon

  Már reggeltől sokan serénykedtek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a IV. Borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton. A főzőversenyen kötetlenül bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült, például rakott borsó, halas borsó, borsópalacsinta, csülkös borsó vagy borsótorta is.

  2018.06.16.
 4. Helló Nyár! - koncertekkel érkezett a Vakáció Székesfehérvárra

  Idén a Wellhello volt a sztárvendég a Zichy színpadon június 15-én, ahol este hatkor Pixa kezdett a színpadon, majd a Free Spirit Dance és a 21 Gramm Akusztik játszott. Idén már másodszorra volt Helló, nyár! koncert, ami a város ajándékaként ingyenes programként várta a fiatalokat, a Fehérvár általános és középiskolás diákjait, hogy egy nagy közös bulival pihenjék ki a tanév fáradalmait, és igazán jókedvűen indítsák a nyári vakációt. 

  2018.06.15.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek