Alkalmazkodó gyümölcsészet – a talaj élővilágának megóvására figyelmeztettek

Az alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerkedhettek meg szerdán délután azok, akik ellátogattak az Öreghegyi Közösségi Házba. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadása és kiállítása arra hívta fel a figyelmet, hogy kertjeinkben a természet egyensúlyát, a növények, állatok egységét, harmóniáját igyekezzünk megvalósítani a talaj élővilágától kezdve a fák csúcsáig.
2017.10.11. 16:49 |
A Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány vándorkiállítása érkezett el szerdán az Öreghegyi Közösségi Házba. Tavaly áprilisban készült el a vándorkiállítás anyaga, azóta közel tízezer ember látta az ország számos pontján, iskolákban, közintézményekben és rendezvényeken.
Gárdonyi László, a Gaja Egyesület munkatársa elmondta, hogy a Túrózsáki úti sportcentrum projekthez társadalmasítást szolgáló előadások is tartoznak, ezeknek egyik része a környezetvédelemmel kapcsolatos. Környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb eleme az alkalmazkodó gyümölcsészet és a talaj védelme, a témák szakértői a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik a Gaja meghívására telt ház előtt tartottak előadást az Öreghegyi Közösségi Házban. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiállítása 10 napig lesz látható az Öreghegyi Közösségi Házban.  
Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a sportberuházáshoz kötődő környezetvédelmi előadásról elmondta, hogy az egészséges életmód része a sport és a környezetvédelem is. „Ha egészséges élelmiszereket eszünk, amiket helyben termelünk meg, akkor védjük a környezetet.” – emelte ki a tanácsnok, aki köszönetet mondott a szervező Gaja Egyesületnek és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadóinak is.
Előadásában Lázár Péter kiemelte, hogy az alkalmazkodó gyümölcsészet a kárpát-medencei gyümölcsészet hagyományain alapul és rengeteg olyan ismeretet tartalmaz, amiről 50 évvel ezelőtt még nem kellett volna beszélni, lassan azonban feledésbe merül ez a tudás és ez a fajta hozzáállás a földhöz és a természethez. A módszer jövőbe mutató elemei a talaj gazdagításával és a kultúrnövények termesztésével kapcsolatosak. Lázár Péter véleménye szerint a kultúrnövények termesztését már nem szántással kellene kezdeni, ha hagyjuk, hogy a természet dolgozzon, helyettünk fog dolgozni. Az előadó szerint a talaj életét tesszük tönkre a megforgatással, a felszínre kerülő magas humusztartalmú réteg széntartalma csökken, a vegyszerek pedig a talajélet ellenségei. Példaként hozta fel a rézgáliccal való permetezést, amely „kivégzi” a talaj hasznos gombakultúráját.

Fehérvári színes

 1. Madármegfigyelő Napok - négy helyen lesznek Fehérvár környékén programok

  Az egész Európában, október első hétvégéjén rendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat. Székesfehérvár környékén (egyúttal Fejér megyében) négy helyszínen, várják az érdeklődőket. Agárdon (Chernel István Madárvárta), Dinnyésen (Madárdal Tanösvény) és Seregélyesen (Elzamajor) főleg a madárgyűrűzésé a főszerep, míg a Pátkai-víztározónál a terepmadarászat rejtelmeibe kóstolhat bele bárki.

  2018.09.24.
 2. Kutatók Éjszakája - Székesfehérváron hat helyszínen lesznek programok pénteken

  Idén is rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján. Szeptember 28-án, pénteken országszerte mintegy kettőszáz helyszínen lesznek programok. Fehérváron a Grundfos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Óbudai Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Terkán Lajos Csillagvizsgáló és a Progresszió Mérnöki Iroda is rendkívül érdekes programokkal készül.

  2018.09.24.
 3. Az időjárás sem ronthatta el a vigasságot a XI. Maroshegyi Böndörödőn

  Maroshegyen tizenegyedik alkalommal töltötték meg a hagyományos szüreti mulatság programjait hintós-szekeres felvonulással, főzéssel, borlopással és főképpen sok-sok vidámsággal.

  2018.09.22.
 4. Jóga és kemencés finomságok a VI. Öreghegyi Egészségnapon

  Hatodik alkalommal várták szűrővizsgálatokkal és életmód-tanácsadással egészségnapra az öreghegyieket szombaton. A kemencében egészséges ételek sültek, a jógával és a gyógytornával pedig bemutató keretében ismerkedhettek a résztvevők az Öreghegyi Közösségi Házban.

  2018.09.22.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek