Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.
2021.11.14. 21:13 |

A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Január elsejétől 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, és meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni - ismertette Varga Mihály. Az adócsökkentések teljes összege idén és jövőre eléri a 2000 milliárd forintot - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A Kormány új bejelentései alapján 2022-ben is felére csökkentik a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját. Ez az intézkedés több pénzt hagy az adott településeken működő kisebb vállalkozásoknál, akik ezt béremelésekre fordíthatják - írta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. 

"A nagyobb cégekre - akik egyébként a helyi adó nagy részét fizetik az önkormányzatnak - vonatkozóan azonban nem változik az adómérték, Székesfehérváron 2022-ben is 2% lesz.

2020-ban és 2021-ben egy sor olyan, egyébként helyes és szükséges gazdaságvédelmi intézkedést hozott a Kormány, melyek a vállalkozások, ezáltal a munkahelyek megóvását szolgálták. Ennek egyik eleme volt tavaly a KKV-k iparűzési adó mértékének 2-ről 1%-ra csökkentése. Ez Székesfehérvár esetében – ha mindenki él a kedvezmény lehetőségével -, körülbelül 2 milliárd 100 millió forintot hagy a városi KKV-knál, amit az Önkormányzat további 400 millió forintos adókedvezménnyel toldott meg, az építményadóval kapcsolatos döntéseinkkel, ami a nagyobb cégeket is érintette. Összesen tehát mintegy 2 milliárd 500 millió forintot hagyunk az állami és önkormányzati döntésekkel a fehérvári vállalkozásoknál 2021-ben.

Jó hír, hogy a gazdaság láthatóan és szerencsére nem csak átvészelte a járvány okozta kieséseket, hanem dinamikus helyreállást és növekedést produkált a legtöbb szektorban városunkban. Idén a kiesések és nehézségek ellenére is a 2019-es, rekordévnek számító időszakhoz hasonló gazdasági adatokat kapunk. A foglalkoztatottsági mutatók is javultak, az önkormányzati adóbevételeink is magasabbak lesznek, mint az elfogadott költségvetésben azt terveztük, tehát a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat.

2022-ben így már más a kihívás: a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelnünk. Ennek egyik eszköze, hogy fenntartjuk a KKV szektor adókedvezményeit, beleértve ebbe az építményadó-kedvezményt is. Ezzel a döntéssel várhatóan közel 3 milliárd forint (2,6 milliárd iparűzési, 400 millió építményadó) marad a KKV szektornál Székesfehérváron, melyet reményünk és szándékunk szerint a munkavállalók fognak megkapni béremelések, juttatások formájában. Bízunk abban is, hogy ha működés tekintetben, magas adóerőképességű városként nem is, de fejlesztési források tekintetében kapunk kompenzációt 2022-ben is. Örülünk annak, hogy a szolidaritási hozzájárulás várhatóan jelentősen, mintegy 400 millió forinttal csökkenni fog 2022-ben az idei évihez képest.

Fontos azonban látni, hogy a KKV szektornál hagyott 3 milliárd forintnak az Önkormányzatnál is volna helye a jövőben, tehát remélem, hogy 2023-ban már újra az önkormányzatok gazdálkodhatnak a helyi adóbevételükkel. Nekünk is meg kell felelnünk a munkavállalói elvárásoknak a bérek tekintetében, márpedig a mi a munkavállalóink jelentős része nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat szolgál. Az Önkormányzat, intézményeink és cégeink esetében is emelkednek a költségek, mi is munkaerőhiánnyal, drasztikusan magasabb energiaárakkal és üzemanyagárral, valamint számos területet érintő alkatrészhiánnyal kell, hogy megbirkózzunk. Miközben a közszolgáltatásokat fent kell tudnunk tartani, a busznak mennie kell, a bölcsiknek, oviknak, uszodának, színháznak ki kell nyitnia, az alapszolgáltatásokat biztosítani kell, a gazdasági környezetet is erősítő és a környezet terhelését csökkentő fejlesztéseket meg kellene valósítani és hosszan folytathatnánk a sort a közösség valós érdekeiről.

Nem lehet tehát eleget hangsúlyozni: az iparűzési adó a jelenlegi önkormányzati finanszírozás, ezzel pedig a települések működőképességének alapja. Leegyszerűsítve, ha nincs iparűzési adó, nem lesznek kritikus önkormányzati (sokszor éppen a helyi gazdaságnak munkát biztosító) szolgáltatások, fejlesztések sem. A következetesen tervezhető iparűzési adó tehát jelenleg alapvető a települések és polgáraik létbiztonsága számára. Az önkormányzati szektor finanszírozását pedig biztosan át kell majd tekinteni a következő kormányzati ciklusban. Az adókedvezménynél, összegszerűsége és elvszerűsége miatt is jóval több kérdést vet fel például a szolidaritási hozzájárulás (korábban adóerőképesség) intézménye és mértéke. Természetesen értjük annak szükségességét, hogy a legerősebb városok szolidaritást vállaljanak a kevésbé szerencsésekkel. Ezt jelenleg a szolidaritási hozzájárulás hivatott kivitelezni, de megítélésünk szerint ebben a formában ez nem hatékony, a sikeres városok polgárai számára pedig nehezen elfogadható, megjegyzem, joggal.

Megoldásként Székesfehérvár Önkormányzata azt javasolja, hogy a szolidaritási hozzájárulást a települési önkormányzatok ne az állami költségvetésbe, hanem részben akár a megyéjük önkormányzata számára, akár közvetlen az agglomerációjuk településeinek adják. Ezzel a szolidaritást azon települések felé tudjuk kifejezni, melyeknek polgárai többségében a megyei nagyvárosok sikeréhez, gazdasági eredményéhez tesznek hozzá. Másik részét tekintve pedig kötött módon használhassák fel közlekedési, környezetvédelmi, oktatási területen. Ez a felhasználási mód miközben továbbra is kifejez szolidaritást, jóval igazságosabb lenne,ami ráadásul jobban szolgálná a fenntartható fejlődést is."

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár