A tisztálkodás kultúrtörténetének bemutatásával folytatódott a Játék Szalon

Tudomány könnyedén egy csésze tea mellett” – szlogennel invitálta a közönséget a Hetedhét Játékmúzeum, ahol kedden Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus Púder és szappan – Higiénia és tisztálkodás a századelőn című előadásával folytatódott a Játék Szalon című ismeretterjesztő sorozat. A polgári szalonok hangulatát idéző alkalmon déd- és nagyanyáink zománcos lavórjától a fürdőszobák és drogériák érdekességeibe, titkaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők.
2017.09.12. 20:51 |

"A XIX. századi Amerikai Egyesült Államokból indult el az a mozgalom, amelynek nyomán a nők diétázni, sportolni kezdtek.” – vezette be előadását Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus. Ennek egyik kezdete a „Promenád a gyönyörbe” című film volt, amelynek bemutatása a legújabb kori testkultúra kezdetének tekinthető. Hatására megváltozott a fehérnemű divat, a nők kibújtak a fűzőből, innen eredeztethető a diéta mozgalom. Két nagyon fontos közvetítő csatornán jutnak el ezek a hatások Európába majd Magyarországra. 1912-ben, Washingtonban nagyszabású orvosi konferenciát rendeztek a testi higiéniáról, amelyen magyar orvosok is jártak és ők próbáltak hazatérve változtatni a szemléletmódon. Magyarországon is kezdtek elterjedni tanácsadó könyvek, folyóiratok és reklámok is. Wohl Janka, - Brunszvik Teréz barátnője - írt egy könyvet „Otthonunk” címmel, amelyben a tisztálkodásról is esik szó, azonban ekkor még szó sincs fürdőszobáról, a tisztálkodás a hálószoba egyik sarkában zajlott. Az 1910-es években jelentek meg Budapesten az első drogériák, ezt megelőzően gyógyszertárakban lehetett szappanokat, krémeket kapni, szinte valamennyi patikának voltak saját márkás termékeik.

"A fürdőszobával a legtöbb helyen takarékosan bántak, keveset használták. A túl gyakori mosdás ártalmas, ráadásul puhánnyá teszi az embert – vélekedtek, s a legtöbb családban ennek megfelelően raktárnak használták a fürdőszobát. Szüleim meglehetősen elavult nézeteket vallottak a személyi higiéniáról.” - írta Márai Sándor, 1934-ben, Kassán.

Az előadáson elhangzott, hogy Budapest után (Hungária fürdő) Székesfehérvár (Árpád fürdő) volt az első város, amelyben közfürdő is volt. Az Árpád gyógy és közfürdőként egyaránt működött, külön kapun jártak be a különböző fürdővendégek. A közfürdőben a fertőtlenítő medence használata után lehetett a kádfürdőt használni, maximum 20 percet lehetett bent tartózkodni, ezt követően bekopogtak. Ez a tisztálkodási mód mindenki számára elérhető volt, fillérekbe került, zömmel cselédek és munkások használták. A cselédek kultúraközvetítő szerepe egyébiránt fontos, hiszen ők 2-3 évi szolgálat után visszatértek a falujukba, s próbáltak valamiféle szemléletváltást elérni, olykor komoly ellenkezést kiváltva ezzel a környezetükben. A fürdőszoba használata a falvakban igazából csak a második világháborút követően terjedt el.

Kultúra

 1. Farsangi opera-parádé Miklósa Erikával a Szent István Művelődési Házban

  Szállj dallam szállj címmel farsangi opera-parádét láthat a közönség február 11-én vasárnap 19 órától a Szent István Művelődési Házban. A Vox Mirabilis Kamarakórus vendége lesz Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Zemlényi Eszter énekművész és Kéry Tamás zongoraművész is.

  2018.01.19.
 2. Szívderítő és gondolatébresztő meséket küldtek a diákok a Tollpihe pályázatra

  Tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Tollpihe Meseíró Pályázatot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola és a Fehérvári Médiacentrum. A beérkezett 41 mesét írókból álló zsűri értékelte Kálnay Adél, Sohonyai Edit és Adorján Viktor részvételével. A 3-4., valamint az 5-8. évfolyamosok versenyének eredményhirdetése pénteken volt a Városháza Dísztermében.

  2018.01.19.
 3. A magyar kultúra napja - Himnuszünnep a Belvárosban

  Hétfőn, A Magyar Kultúra Napján 13 órától. Az Igézőnél a magyar líra gyöngyszemei, köztük a legszebb himnuszaink lesznek hallhatóak egy utcai performance keretében, a Líra utca pedig versajándékokkal készül. Az Új Magyar Képtárban délután az irodalomtörténet iránt érdeklődőknek tart előadást dr. Szörényi László, a Rendház homlokzatán pedig ünnepi fényfestéssel tisztelegnek nemzeti Himnuszunk előtt egészen estig. 

  2018.01.19.
 4. A magyar kultúra napja - programok Székesfehérváron

  A Pelikán Galériában pénteken este nyílik Jónás Attila kiállítása, a Kisfaludi Közösségi Házban a Gorsium Művészeti Szakgimnázium fotókiállítása nyílik ugyancsak pénteken, az Örghegyi Közösségi Házban pedig Hobo Pilinszky-estje várja a fehérváriakat.

  2018.01.19.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka