A tisztálkodás kultúrtörténetének bemutatásával folytatódott a Játék Szalon

Tudomány könnyedén egy csésze tea mellett” – szlogennel invitálta a közönséget a Hetedhét Játékmúzeum, ahol kedden Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus Púder és szappan – Higiénia és tisztálkodás a századelőn című előadásával folytatódott a Játék Szalon című ismeretterjesztő sorozat. A polgári szalonok hangulatát idéző alkalmon déd- és nagyanyáink zománcos lavórjától a fürdőszobák és drogériák érdekességeibe, titkaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők.
2017.09.12. 20:51 |

"A XIX. századi Amerikai Egyesült Államokból indult el az a mozgalom, amelynek nyomán a nők diétázni, sportolni kezdtek.” – vezette be előadását Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus. Ennek egyik kezdete a „Promenád a gyönyörbe” című film volt, amelynek bemutatása a legújabb kori testkultúra kezdetének tekinthető. Hatására megváltozott a fehérnemű divat, a nők kibújtak a fűzőből, innen eredeztethető a diéta mozgalom. Két nagyon fontos közvetítő csatornán jutnak el ezek a hatások Európába majd Magyarországra. 1912-ben, Washingtonban nagyszabású orvosi konferenciát rendeztek a testi higiéniáról, amelyen magyar orvosok is jártak és ők próbáltak hazatérve változtatni a szemléletmódon. Magyarországon is kezdtek elterjedni tanácsadó könyvek, folyóiratok és reklámok is. Wohl Janka, - Brunszvik Teréz barátnője - írt egy könyvet „Otthonunk” címmel, amelyben a tisztálkodásról is esik szó, azonban ekkor még szó sincs fürdőszobáról, a tisztálkodás a hálószoba egyik sarkában zajlott. Az 1910-es években jelentek meg Budapesten az első drogériák, ezt megelőzően gyógyszertárakban lehetett szappanokat, krémeket kapni, szinte valamennyi patikának voltak saját márkás termékeik.

"A fürdőszobával a legtöbb helyen takarékosan bántak, keveset használták. A túl gyakori mosdás ártalmas, ráadásul puhánnyá teszi az embert – vélekedtek, s a legtöbb családban ennek megfelelően raktárnak használták a fürdőszobát. Szüleim meglehetősen elavult nézeteket vallottak a személyi higiéniáról.” - írta Márai Sándor, 1934-ben, Kassán.

Az előadáson elhangzott, hogy Budapest után (Hungária fürdő) Székesfehérvár (Árpád fürdő) volt az első város, amelyben közfürdő is volt. Az Árpád gyógy és közfürdőként egyaránt működött, külön kapun jártak be a különböző fürdővendégek. A közfürdőben a fertőtlenítő medence használata után lehetett a kádfürdőt használni, maximum 20 percet lehetett bent tartózkodni, ezt követően bekopogtak. Ez a tisztálkodási mód mindenki számára elérhető volt, fillérekbe került, zömmel cselédek és munkások használták. A cselédek kultúraközvetítő szerepe egyébiránt fontos, hiszen ők 2-3 évi szolgálat után visszatértek a falujukba, s próbáltak valamiféle szemléletváltást elérni, olykor komoly ellenkezést kiváltva ezzel a környezetükben. A fürdőszoba használata a falvakban igazából csak a második világháborút követően terjedt el.

Kultúra

 1. Megvan a 25 ezredik látogató – szombaton éjfélig, vasárnap este 10-ig láthatók a kincsek

  A Seuso-kincs kiállítás huszonötezredik látogatóját, Alföldi Zsuzsannát köszöntötték szombaton este a Szent István Király Múzeumban, a fiatal hölgy Szabadbattyánból érkezett. A tárlat vasárnap este 10 óráig látható a Szent István Király Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületében.

  2017.11.18.
 2. Dalostalálkozóval ünnepelte 20. születésnapját az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa

  Dalostalálkozót szervezett megalakulásának 20. évfordulóján az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa. A rendezvényen fellépett a Hantosi Férfi Kórus, a Baracsi Vegyes Kórus, a Pákozdi Kórus citerazenekarral, a Honvéd Nőszirom Együttes, a Sárosdi Vegyes Kórus, valamint a Köfém Néptánccsoportja és Harmonika Triója is. A Köfém Nyugdíjas Klub férfikórusa két évtizede gazdagítja a város kulturális életét, repertoárjukban népdalok, katonadalok, bordalok, betyárdalok, népi táncdalok szerepelnek.

  2017.11.18.
 3. December 22-ig látható a Pelikán Galériában a hagyományos Téli Tárlat

  Pénteken este megnyílt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak hagyományos, csoportos kiállítása a Pelikán Galériában. A Téli Tárlat december 22-ig, keddtől péntekig, 10–18 óráig látható. A kiállítást díjtalanul tekinthetik meg az érdeklődők.

  2017.11.17.
 4. Megnyílt Miklós Árpád kiállítása a Szabadművelődés Házában

  „Fény-Szín-Tér” címmel nyílt meg pénteken A Szabadművelődés Házában Miklós Árpád első kiállítása. A székesfehérvári születésű, művészcsaládban felnőtt alkotó a Tóparti Gimnázium elvégzése után az ELTE-n szerzett diplomát. A rajzolás, a festés szeretete gyermekkorától elkísérte. Az olajfestékkel alkotó Miklós Árpád az utazásai során szerzett tapasztalatait, élményeit vitte vászonra.

  2017.11.17.

Seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka