A tisztálkodás kultúrtörténetének bemutatásával folytatódott a Játék Szalon

Tudomány könnyedén egy csésze tea mellett” – szlogennel invitálta a közönséget a Hetedhét Játékmúzeum, ahol kedden Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus Púder és szappan – Higiénia és tisztálkodás a századelőn című előadásával folytatódott a Játék Szalon című ismeretterjesztő sorozat. A polgári szalonok hangulatát idéző alkalmon déd- és nagyanyáink zománcos lavórjától a fürdőszobák és drogériák érdekességeibe, titkaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők.
2017.09.12. 20:51 |

"A XIX. századi Amerikai Egyesült Államokból indult el az a mozgalom, amelynek nyomán a nők diétázni, sportolni kezdtek.” – vezette be előadását Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus. Ennek egyik kezdete a „Promenád a gyönyörbe” című film volt, amelynek bemutatása a legújabb kori testkultúra kezdetének tekinthető. Hatására megváltozott a fehérnemű divat, a nők kibújtak a fűzőből, innen eredeztethető a diéta mozgalom. Két nagyon fontos közvetítő csatornán jutnak el ezek a hatások Európába majd Magyarországra. 1912-ben, Washingtonban nagyszabású orvosi konferenciát rendeztek a testi higiéniáról, amelyen magyar orvosok is jártak és ők próbáltak hazatérve változtatni a szemléletmódon. Magyarországon is kezdtek elterjedni tanácsadó könyvek, folyóiratok és reklámok is. Wohl Janka, - Brunszvik Teréz barátnője - írt egy könyvet „Otthonunk” címmel, amelyben a tisztálkodásról is esik szó, azonban ekkor még szó sincs fürdőszobáról, a tisztálkodás a hálószoba egyik sarkában zajlott. Az 1910-es években jelentek meg Budapesten az első drogériák, ezt megelőzően gyógyszertárakban lehetett szappanokat, krémeket kapni, szinte valamennyi patikának voltak saját márkás termékeik.

"A fürdőszobával a legtöbb helyen takarékosan bántak, keveset használták. A túl gyakori mosdás ártalmas, ráadásul puhánnyá teszi az embert – vélekedtek, s a legtöbb családban ennek megfelelően raktárnak használták a fürdőszobát. Szüleim meglehetősen elavult nézeteket vallottak a személyi higiéniáról.” - írta Márai Sándor, 1934-ben, Kassán.

Az előadáson elhangzott, hogy Budapest után (Hungária fürdő) Székesfehérvár (Árpád fürdő) volt az első város, amelyben közfürdő is volt. Az Árpád gyógy és közfürdőként egyaránt működött, külön kapun jártak be a különböző fürdővendégek. A közfürdőben a fertőtlenítő medence használata után lehetett a kádfürdőt használni, maximum 20 percet lehetett bent tartózkodni, ezt követően bekopogtak. Ez a tisztálkodási mód mindenki számára elérhető volt, fillérekbe került, zömmel cselédek és munkások használták. A cselédek kultúraközvetítő szerepe egyébiránt fontos, hiszen ők 2-3 évi szolgálat után visszatértek a falujukba, s próbáltak valamiféle szemléletváltást elérni, olykor komoly ellenkezést kiváltva ezzel a környezetükben. A fürdőszoba használata a falvakban igazából csak a második világháborút követően terjedt el.

Kultúra

 1. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 2. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 3. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.
 4. Kerek világ - Soproni Kiss Sándor kiállításának megnyitója Kisfaludon

  Június 1-jén, pénteken 18 órakor lesz Soproni Kiss Sándor, festőművész „Kerek világ” című tárlatának megnyitója a Kisfaludi Közösségi Házban. A június 30-ig látogatható kiállítást Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész nyitja meg, közreműködik Cseke Szabolcs, hangdrum-művész.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka