A Szent László nyomában Erdélyben című filmmel emlékeztek a magyar szentekre

Hétfőn este folytatódott a Közéleti és Kulturális Szalon rendezvénysorozata az Almássy-telepi Krisztus Király Plébánián, ahol magyar szentek és boldogok közelgő emléknapja alkalmából Vakler Lajos, rendező-szerkesztő Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét vetítették.
2020.11.09. 20:35 |

„Az embereknek, a testvéreknek mindenféle módon meg kell mutatni azt, hogy kik jártak előttünk kik is az elődeink, kik azok, akik példaképek. Hogyan cselekedtek, merre jártak ők?

Amikor ilyen alkotóink vannak, mint Vakler Lajos és munkatársai, akik egy ilyen gyönyörű filmet hoztak létre, akkor ezt minél több embernek meg kell mutatni, el kell vinni sokakhoz.” - emelte ki Zemlényi Katica, a Közéleti és Kulturális Szalon házigazdája, az Almássy-telepi Krisztus Király Plébánia kántor-karnagya.

„Székesfehérváron különleges ünnep a magyar szentek emléknapja, hiszen Szent Istvánnak és Szent Lászlónak is köszönhetjük, hogy királyi városnak nevezhetjük magunkat.” - vezette fel a vetítést Vakler Lajos.

„Amikor a Szent István emlékek Rómában című filmet elkészítettük, bizonyossá vált előttünk, hogy ezt folytatni kell.

Szent László király kultusza a középkortól napjainkig elevenen él Erdély-szerte. A mai köznép, tehát a huszonegyedik századi emberek előtt is.

Mivel gyakorta járunk Székelyföldön, elsősorban a Verstábor kapcsán, természetes volt, hogy elindulunk és természetes volt hogy Nagyváradról indulunk el, Szent László városából.” - mesélt az előzményekről a dokumentumfilm rendező-szerkesztője.

A stáb forgatott például a Tordai hasadékban, a székelyderzsi és a gelencei templomban, melyek az Unesco Világörökség részei, illetve a filmben bemutatják a nagyváradi székesegyházat, mely Közép-Európa legnagyobb barokk temploma.

A filmben csak egyházi személyek szólalnak meg: Gábor Zoltán katolikus pap, Kovács István, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközösség közügyigazgatója. Valamennyi felekezet, vagyis a katolikus, a református, illetve az evangélikus és a Székelyföldre jellemző unitárius is őrzi a Szent László-i hagyományt.

A film operatőre Megyeri Zoltán, vágója Szentmiklósi Dávid, narrátora Mihályi Győző volt, zenéjét szerezte Heinczinger Miklós Mika. A film létrejöttét a Gyulafehérvári Érsekség, a Nagyváradi és a Székesfehérvári Püspökség is segítették.

Kultúra

 1. Párbeszéd alkotásokkal - podcast a Téli tárlatról Szűts Angéla kurátorral

  Valami megragadja a tekintetemet, az beindítja a fantáziámat, és hagyom, hogy közelebb hívjon a kép, hagyom, hogy megszólítson, és beleengedem magam az élménybe: elveszni a részletekben, beszélgetni egy művészeti alkotással. Festményekkel, nyomatokkal, kerámiákkal, szőttessel, porcelánokkal.

  2020.12.03.
 2. Vörösmarty 220 - versvideóval emlékezik a Vörösmarty Színház társulata

  December 1-jén született a magyar költőóriás, a Szózat megalkotója, a Csongor és Tünde mesevilágának megálmodója, a székesfehérvári színház névadója. A társulat versvideóval emlékezik Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára.

  2020.12.01.
 3. Megrendeléssel ismét lehet könyvet kölcsönözni az Aranybulla Könyvtárból

  Ismét kölcsönözhetnek könyveket az Aranybulla Könyvtár olvasói. Egyszerre legfeljebb öt kiadványt vihetnek el, melyeket előzetesen megrendelnek telefonon, e-mailben, vagy Facebook üzenetben. A Köfém lakótelepen és a Ráchegyen a 65 évnél idősebbeknek és a mozgáskorlátozottaknak házhoz is viszik a könyveket.

  2020.12.01.
 4. Táncdráma Trianon évfordulójára - kedden este az M5-ön mutatják be a Fantomfájdalmat

  A Székesfehérvári Balett Színház trianoni veszteségről készült, Fantomfájdalom című táncdrámáját mutatja be december elsején, kedden 21.00 órakor az M5 csatorna. A táncdráma egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit.

  2020.11.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20

Székesfehérvár Topotéka