A Jancsárkert mindennapjai - a kulcsszó az egészséges életmód

A piac portékái a Székesfehérvár és környékén élő őstermelők, kistermelők gondosan művelt földjeiről, takaros gazdaságaiból érkeznek. Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke beszélt arról, hogy garantált minőség várja a vásárlókat a koronavírus-járvány idején is.
2021.01.07. 09:06 |

"A Jancsárkert ma még jellemzően szombat délelőtti piac. A megnyitás óta négyszáz piaci napon vagyunk túl. A következő nagy kihívás az életünkben a hétköznap is nyitva tartó piac lesz. További fejlődés, hogy egyre több árus a korszerű értékesítési módszerekre tér át. Örömmel látom, hogy sok gazda háttere – a saját tehetségének és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően – stabilizálódott. A különböző húsáruk és zöldségek előállítása, a feldolgozás színvonala és a termékek minősége rendkívül sokat fejlődött, de amiben még inkább előrelépés van, az az értékesítési technikákban mutatkozik meg." - mondja Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

Mi a folyamatos fejlődés záloga?

Egyre több fiatal jelent meg a piacon saját termékekkel. Ez is eredményezheti azt, hogy korszerűbb értékesítési módszereket alkalmaznak: ilyen a házhoz szállítás vagy magán a tanyán történő értékesítés. Ma már ez nem életidegen. Eléggé elterjedt  főleg most, a járvány időszakában  hogy kiszállítják a termékeket. Ma már van jó néhány olyan termelőnk, akik kifejezetten erre specializálódtak. Egyre inkább elterjed a Jancsár piacon is az érintésmentes fizetési mód. Ma már természetes dolog, hogy bankkártyával lehet fizetni, ami a kezdetekkor illetve jó pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. 

Azt tapasztaljuk, hogy megvan a kommunikáció a piacvezetés és az árusok között is, hiszen egyre nagyobb a kínálat, ami azt mutatja, hogy felmérik, mire van igény.

Mindenki törekszik erre, és ami talán közös nevezőt is jelent, az az, hogy a vásárlók egészségére kiemelten odafigyelünk. Ebbe beletartozik, hogy a zöldségtermelők kevés vegyszert használjanak, netán eljussanak a bio minősítésig. A kulcsszó az egészséges életmód és az egészséges termék. Ezt mindenkinek el kellett fogadnia a saját terméke előállítása egész folyamatában. Ennek a csúcspontját jelentik a biotermékek, de minden áru esetében fontos, hogy a termelők egyre kevesebb adalékanyagot használjanak. A közös hívószó tehát az egészségmegőrzés illetve a környezetbarát termelés és értékesítés. 

Fehérvári színes

 1. Székesfehérvár, a mi városunk! - bemutatták a 2021-es, gyermekrajzokból készült naptárt

  Rendhagyó keretek között mutatták ma be az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület (ARISZ) pályázatára beérkezett gyermekrajzokból összeállított 2021-es székesfehérvári naptárt. Az immár 22 éves hagyomány képanyagát felvonultató szabadtéri kiállítást Lehrner Zsolt alpolgármester és az ARISZ képviselője Róka Gyula nyitották meg a Fő utca 3. szám alatti márványcsarnokban.

  2021.01.20.
 2. Székesfehérváron is leadható szelektíven a használt étolaj az ALDI-nál

  Újabb zöld megoldást vezet be Magyarországon az ALDI. A Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően mostantól már a használt étolaj visszagyűjtésére is lehetőség nyílik néhány kijelölt üzletnél. A tesztüzem 11 ALDI-nál indult el, három székesfehérvári üzlete közül a Szent Flórián körúti egységénél helyezett el szelektív étolaj gyűjtőt az áruházlánc.

  2021.01.20.
 3. Új világ nyílt a szekrény tetején - egy világjáró jegesmedve történetei

  Az ÖKK Podcast legújabb adásának vendége Nuka és Illanaq, azaz Kerkay Rita és Kricsár Kamill, akikkel a meséről, gyermekekről és felnőttekről, találkozásokról és elengedésekről, a szűkülő és táguló világról, valamint arról is beszélgettünk.

  2021.01.19.
 4. Új udvari játékokat vehetnek birtokba a gyerekek a Napsugár Oviban

  Ma új, szép színes és biztonságos udvari játszóeszközöket vehetnek birtokba a Napsugár Óvodába járó gyerekek. A TOP-os forrásból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően modern rugós játékokon, kötélhídon, kombinált mászókán, lap-, fészek- és mérleghintákon ügyesedhetnek szabadtéren az ovisok.

  2021.01.18.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár