A Humán Szolgáltató Intézetet is érinti az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakulása

Bevezetésre került az egészségügyi szolgálati jogviszony, ami jelentősen érinti a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézetet is. A munkavállalók 95 százaléka került át az új jogviszonyba 2021. március 1-jétől, az érintettek – egy, tartós fizetés nélküli szabadságon tartózkodó személy kivételével – mindegyike aláírta a megváltozott munkaszerződését.
2021.03.01. 12:11 |

Ez év január 1-jétől a HSZI-ben dolgozó orvosoknak, az alapellátásban dolgozó asszisztenseknek és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak is emelkedett a bére.

A vonatkozó törvény alapján az állami és az önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál csak egészségügyi szolgálati jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni, illetve az egészségügyi szolgáltatást biztosítani. A törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottak és munkavállalók jogviszonya így 2021. március 1-jétől átalakul egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

Egészségügyi dolgozónak minősül minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, azaz orvos, szakdolgozó, védőnő, míg egészségügyben dolgozó az, aki munkavégzésével biztosítja az egészségügyi szolgáltató működőképességét, illetve üzemeltet bizonyos szolgáltatásokat. 

A törvény értelmében a Humán Szolgáltató Intézet egészségügyi szolgáltatónak minősül, így az átalakulás érinti a HSZI munkavállalóinak jelentős részét is. Új egészségügyi jogviszonyba került 125 fő, köztük 16 orvos, 29 szakdolgozó, 56 védőnő és 24 egészségügyben dolgozó. Nem került át egészségügyi jogviszonyba 7 fő, köztük a Kríziskezelő Központ 3 gazdasági dolgozója, 3 karbantartó és egy műszaki csoportvezető.

A kapcsolódó kormányrendeletek biztosítják, hogy a dolgozók a jogviszony-váltással anyagilag se kerüljenek hátrányosabb helyzetbe.

1. Az egészségügyi dolgozók közül az orvosok, a szakorvosok és a fogorvosok illetménye 2021. január 1-jétől jelentősen  megemelkedett, a beszámítható korábbi munkaviszonyoktól függően. Ez az összeg 2022-ben és 2023-ban is jelentősen növekszik majd.

2. Az egészségügyi szakdolgozók esetében az ágazati előmeneteli szabályok szerinti fizetési fokozatnak megfelelő illetmény került megállapításra, szintén a beszámítható munkaviszonyok időtartamától függően. A szakellátásban dolgozó szakdolgozók bére az átalakulással nem változik, legutóbb 2020 novemberében volt béremelésük. Az alapellátásban dolgozó szakdolgozók és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai 2021. január 1-jével átkerültek az egészségügyi szakdolgozói illetménytábla alá, így az ő bérük január 1-jével emelkedett.

3. A védőnők már régebb óta az egészségügyi szakdolgozói illetménytábla alá tartoznak, így az ő bérük az átalakulással nem változik. Az egészségügyi szakdolgozók (asszisztens, védőnő) illetménye 2022-ben tovább emelkedik.

4. Az egészségügyben dolgozók esetén az egészségügyi szolgálati munkaszerződés szerinti illetményről a feleknek kell megállapodniuk. Az összegnek csak alsó határa van, ami a minimálbér vagy a garantált bérminimum. A HSZI érintett munkavállalói esetében a jogviszony-váltás illetménycsökkenéssel nem jár.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknak 25, 30 vagy 40 év szolgálati jogviszonyban töltött idő után szolgálati elismerés jár, amelynek mértéke és a jogosító idő számítása megegyezik a közalkalmazottak jubileumi jutalmára vonatkozó szabályokkal.

Az illetményen felül járó további díjakat, azok feltételeit és mértékét – különösen a kötelezően elrendelt ügyelet, a készenlét, a rendes munkarend szerinti feladatok ellátása, az ügyeleti feladatellátás, a készenléti feladatellátás keretében történő önként vállalt többletmunkavégzés, a helyettesítés, valamint a kirendelés esetén – az orvos, szakorvos, fogorvos részére a nem állami fenntartású egészségügyi szolgáltató esetében a fenntartó, illetve a tulajdonos állapítja meg, a szakdolgozók esetében pedig változatlanul a vonatkozó kormányrendelet irányadó.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy számára adható, visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások – illetménykiegészítés, jutalom, illetményelőleg, kafetéria – feltételeit és mértékét az egészségügyi szolgáltató fenntartója, illetve tulajdonosa határozza meg.

A Humán Szolgáltató Intézet alkalmazottai február 25-ig megkapták az új, egészségügyi jogviszonyos munkaszerződés-ajánlatot. Egy tartósan fizetés nélküli szabadságon lévő védőnőn kívül mindenki aláírta a szerződést.

Közélet

 1. Ismét Fehérvárra látogatott a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete

  A tavalyi év márciusa után ma újra Székesfehérvárra látogatott Aleksandr Ponomarev, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, akit székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fogadott a Városházán. A kötetlen találkozó során több jövőbeni gazdasági és kulturális együttműködés lehetősége is felmerült.

  2021.05.06.
 2. Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

  Jelentős adócsökkentést kaptak a kormány döntésének köszönhetően a kis- és középvállalkozások. Az önkormányzatoknál ez bevételkiesést jelent, ezért az állam kompenzációt biztosít majd a településeknek. Az erre biztosított keretösszeget és a felosztási kategóriákat ma a Kormányinfón jelentették be. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán szólalt meg a témában, ahol leírja: a város fejlesztési források formájában kap majd kompenzációt, és erről már folynak az egyeztetések a kormánnyal. 

  2021.05.06.
 3. Megjelent a Városi Civil Alap kiírása - május 21-ig lehet pályázni

  Megjelent a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Városi Civil Alap civil közösségi tevékenységek támogatását elősegítő pályázati kiírása. A cél, hogy az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek részére is elérhetővé tegyék azon célok támogatását, amelyek a Falusi Civil Alap terhére már támogatásban részesültek. A pályázat benyújtási határideje május 21., péntek 12 óra.

  2021.05.06.
 4. Irány a tér! - infrastrukturális fejlesztés a Fehérvári Civil Központban

  11 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt egy év során a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. A projektnek köszönhetően kültéri és beltéri prezentációt segítő technikai eszközök színesítik ezentúl az intézmény szolgáltatási palettáját.

  2021.05.06.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár