A homlokzat, a bejárat és a díszudvar is megújul a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.
2023.01.27. 16:01 |
A homlokzat, a bejárat és a díszudvar is megújul a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

A Székesfehérvári Egyházmegye uniós forrásból finanszírozza a munkálatokat, melyekről Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója számolt be.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a Belváros frekventált helyén található, így fontos, hogy méltó módon kialakított környezetben fogadják az ide látogatókat. Mi tette szükségessé a felújítást?

Hosszú évek munkájának, tervezésének köszönhető, hogy végre eljutottunk idáig. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiemelt műemléki védelem alatt álló épület és meghatározza a Belváros utcai látképét. Amíg az ilyen típusú intézmények a felújításnak és korszerűsítésnek köszönhetően még hosszú-hosszú ideig képesek működni és tudják a közt szolgálni, addig megéri a szükséges ráfordítás.
A Székesfehérvári Egyházmegye jelentős európai uniós forrást nyert „A Magyar Szent Család nyomában - Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című projekt keretében. A több épületet és létesítményt érintő projekt a Szent István Művelődési Ház megújítását is tartalmazza.

A rekonstrukció sok időt, egyűttműködést és kitartó, aprólékos munkát igényel. Konkrétan milyen munkálatokat végeznek a szakemberek?

Az utcai homlokzat megújítása a legszembetűnőbb, hiszen ez nagyon hosszú időt vesz igénybe, és az épület ezen része meglehetősen elhasznált állapotú. Legutóbb az 1950-1960-as években renoválták a vakolatot, ami nagy darabokban hullik, emiatt a szakemberek egészen a tégláig leverik és újra felépítik azt. Tudomásunk szerint az épület a rózsaszínre és a mályvára emlékeztető, nemes, világos árnyalatot kap majd. A kaput egyedi kőkeret díszíti, melynek rekonstrukciója aprólékos, speciális tudást igényel. A belső udvar falazata is megújul, a lábazatot szinte teljesen le kellett verni, és fontos megoldani a vízelvezető anyagok beépítését, injektálását. A párkányokat szinte teljesen újjá kell építeni, megújulnak a nyílászárók is, a kornak megfelelő vízvetőkkel, egyéb tartozékokkal, és teljes egészében kicserélik az elkorrodálódott, eltört bádogos szerkezeteket is.A udvar egyik fontos eleme a díszkivilágítás, ennek a felújítását is tartalmazza a projekt, és renoválják a kaput és díszudvart összekötő, bejáró kapualjat is.

Valóban, hiszen azok a lámpák, melyek eddig biztosították az udvar szépségét és láthatóságát, már kevésnek bizonyultak. Emiatt szükséges a világítás bővítése, korszerűsítése is. A bejáratot fedő régi bitument és betonelemeket már feltörték, emellett átalakítják a csatornafedeleket, hogy az épülethez illő, ugyanakkor praktikus térkőburkolatot kiépíthessék. Ezt követően jön el az a fázis, melynek során az impozáns bejárati kaput is felújítják. A Szent István Művelődési Ház belső tereinek felújítása már korábban megtörtént, hogy széppé és méltóvá tegyék az intézményt a látogatók számára. A külsőleg is megszépülő épület olyan lesz, amelyre büszke lehet maga a fenntartó, és természetesen az egész város.

A rendezvények a felújítás ideje alatt is zavartalanul folynak. A munkálatok túlnyomó része még hónapokig eltart, azonban a bejárattal várhatóan február közepére-végére már elkészülnek a szakemberek. Addig az intézmény holnapján folyamatosan jelzik majd, hogy az aktuális programra a főbejáraton (Liszt Ferenc utca) vagy a Szent Gellért szálloda (Mátyás király körút 1.) felől tudnak bemenni a látogatók az épületbe.

Városfejlesztés

 1. Okos parcellakövek

  A Hosszú temetőben helyezett el QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete. Az eszköz segítségével megkereshetjük a kiemelkedő személyiségek nyughelyeként szolgáló védett sírokat, azok pontos elhelyezkedését. Székesfehérváron további három sírkertben, a Csutora, a Béla úti és a Sóstói temetőben helyeznek el okos parcellaköveket az országos kezdeményezés keretében.

  2023.03.30.
 2. Elkészült a kerékpársáv

  Elkészült az új kerékpársáv a Rákóczi úton, a Széna tér és a József utca közötti szakaszon. Ezzel bővült Székesfehérvár kerékpárút-hálózata – adta hírül Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2023.03.24.
 3. Új utcajelző táblák Feketehegyen

  Lecserélték az utcajelző táblákat és az azokat tartó állványokat Feketehegy-Szárazréten. A képviselői keretből finanszírozott beruházással a mai napon végeztek a szakemberek a városrész teljes területén – tájékoztatott Szigli István a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.03.14.
 4. Így áll a Móri út felújítása

  Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.

  2023.03.10.