A 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium résztvevőit köszöntötték

Idén Székesfehérvár ad otthont a 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium és Partnerségi Találkozónak. A Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Bundeswehr Tartalékos Szövetsége közös programjának résztvevőit a Városházán köszöntötték pénteken, majd a résztvevők közösen emlékeztek a II. világháború áldozataira a Szentlélek katonatemetőben.
2018.06.22. 17:43 |
A 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium és Partnerségi Találkozó résztvevői érdekes előadást is hallhattak a Városházán Székesfehérvár katonaváros múltjáról és jelenéről.

A rendezvényen a Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos köszönetet mondott a meghívásért a városnak, kiemelve, hogy Székesfehérvár katonaváros, ahol mindig volt és lesz is katonai szervezet. A Városházán Székesfehérvár polgármestere megosztotta a vendégekkel azt az örömhírt, ami ma érte a várost, hiszen a hír szorosan kapcsolódik a rendezvény témájához: „A mai nappal Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét, Vargha Tamást a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárává nevezték ki biztonságpolitikai területen. Ez a személyi kinevezés is jól jelzi ennek a városnak a súlyát és szerepét Magyarország biztonságpolitikájában. Európa és a világ előtt álló kihívások nagy részben biztonságpolitikai kihívások, ezért tartom fontosnak ezeket a jelenlegi együttműködéseket is.” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki jó munkát és jó tanácskozást kívánt a résztvevőknek.

Előadásában Dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola oktatásigazgatási rektorhelyettese azt mutatta be, hogy a város alapításától kezdve milyen szerepet játszott a katonaság Székesfehérvár életében.

Kiemelte, hogy Fehérvár már alapításakor az ország egyik legfontosabb stratégiai területe volt , ennek oka, hogy a városon tucatnyi nemzetközi kereskedelmi útvonal haladt át.. A történész felidézte a tatárjárás időszakát és Székesfehérvár 1490-es ostromát is, amely a Mátyás király halála után kezdődött trónutódlási küzdelem egyik lényeges összecsapása volt. Szólt a török hódoltság időszakáról, a város visszafoglalásáról, valamint azokról a véres harcokról is, amelynek során a II. világháború végén legalább háromszor cserélt gazdát Fehérvár és a várost a földdel tették egyenlővé. Dr. Vizi László Tamás történész szólt arról is, hogy a kommunizmusban a szovjet hadsereg fontos állomáshelye volt a város, a rendszerváltás után pedig stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően ide települt az Összhaderőnemi Parancsnokság is.

A program folytatásaként a résztvevők közösen emlékeztek a II. világháború áldozataira a Szentlélek katonatemetőben.

Közélet

 1. Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere volt az évad első Öreghegyi Disputájának vendége

  Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere volt az évad első disputájának vendége az Öreghegyi Közösségi Házban kedden. Az est házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke volt, aki diákévekről, közéletről, kultúráról és városfejlesztésről is kérdezte vendégét.

  2018.09.25.
 2. Ötven éves jubileum az éremgyűjtők Fejér Megyei Alba Regia Szervezeténél

  Fél évszázados fennállását ünnepli a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete. Vasárnap a Művészetek Házában rendezik meg a szervezet hatodik, immár hagyományos őszi éremgyűjtő találkozóját, ahol minden program a jubileum jegyében telik.

  2018.09.25.
 3. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár - idén már negyedszer Fehérváron

  Az agrárgazdálkodás minőségi fejlesztése érdekében a célkitűzésük, hogy „kerüljön minőségi magyar termék az asztalra!” Idén is ennek jegyében lesz már a IV. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár 2018. szeptember 29-én és 30-án, Székesfehérváron. Szombaton a Jancsárkert Piacon megannyi helyi termelő várja a fehérváriakat is.

  2018.09.25.
 4. Sorsfordító századokról szól a Kodolányi Szabadegyetem újabb fejezete

  Újabb fejezettel folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme az első tanulmányi félévben. A sorsfordító századokat feldolgozó történelmi sorozat keretében szeptember 26-án, szerdán 16 órakor a prágai tavaszról hallhatnak előadást az érdeklődők a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2018.09.25.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek