75 esztendeje haltak hősi halált a fehérvári kadétok - a Gyergyó Emlékparkban emlékeztek

A Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Tábori Pótezredének 75 évvel ezelőtt elesett katonáira emlékeztek a Gyergyó Emlékparkban szerdán. A fehérvári honvédekről 1990-ig nem volt szabad megemlékezni, de mindig voltak bátor gyergyói emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén. 2014 óta Székesfehérváron a Gyergyó Emlékparkban tiszteleghetünk a hősök emléke előtt.
2019.09.11. 18:46 |

1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 159 hazát védő katonája vesztette életét a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán.

A gyergyói emberek a hősöket két tömegsírba temették. 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, de mindig voltak bátor emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén.

„A második világháborúban, 1944. szeptember 7-én hajnalban, a Gyergyószentmiklós város határában húzódó védelmi vonalban hősi halált halt a Magyar Királyi Honvédség 3. Szent István Gyalogezred székesfehérvári tábori pótezredéhez tartozó 159 honvéd. A 75 évvel ezelőtt történt eseményeket ma sem ismerjük teljesen pontosan. A tragikus történet azonban élénken él a gyergyószentmiklósi emberek emlékezetében, akik az eltelt évtizedekben is folyamatosan megemlékeztek, ahogyan ők mondják, „a székesfehérvári kadétok” hősi haláláról.

A fájdalmas esemény alkalmából minden évben megemlékezést rendeznek Gyergyószentmiklós határában, a Gac-hegy oldalában, az egykori harcárok helyszínén található tömegsír melletti emlékhelyen. S immár öt éve annak, hogy itt Székesfehérváron is kialakították – Deák Lajosné, önkormányzati képviselő kezdeményezésére –, azt a kegyeleti helyet, amelyet „Gyergyó Emlékparkként” említenek a fehérváriak.

Azt az emlékparkot, amely örökké emlékeztetni fog a második világháborúban elesett székesfehérvári katonáinkra. Azokra a mártírhalált halt hősökre, akikről az elmúlt 75 évben nem feledkeztünk meg, de akikre korábban csak otthon, csendesen tudtunk emlékezni.

Innen nem messze voltak azok a laktanyák, ahonnan parancsot teljesítve, útra indultak, és soha nem tértek vissza.

Ma rájuk és minden, a világháborús harcokban elesett, eltűnt, székesfehérvári, Fejér megyei katonára is emlékezünk.

Mert a 159 katona története szimbolizálja, a történelem viharában elesett egykori katonáink sorsát. Jelképezi egyben azt is, hogy nem feledünk. Székesfehérvár városa, Fejér megye, 75 év múltán is fájó szívvel emlékezik elveszett fiaira.” - hangsúlyozta megemlékező beszédében Dr. Simon László, kormánymegbízott.

Gyergyószentmiklós városának képviseletében Len Emil Balázs, alpolgármester mondott emlékező beszédet.

„Ezek a borzasztó események összekapcsolták Gyergyószentmiklós Székesfehérvárral, a Gac-oldali események örökre összekapcsolták a két várost, évente, szeptember 7-én pedig együtt dobban a szívünk.

A fehérvári honvédek mindegyikét hazavárta valaki.

Az édesanyák az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy viszontláthatják fiaikat, nem sejtve, hogy drága gyermekeik a székely kisváros, Gyergyószentmiklós Gac nevű domboldalán alusszák majd örök álmukat békésen. Nekünk, Gyergyószentmiklósiaknak is fáj a fehérvári honvédek halála.

Ezért kell a legnagyobb tisztelettel emlékeznünk és gyermekeinknek, unokáinknak is tovább kell adnunk az emlékezés lángját, hogy az soha ne aludjon ki.” - emelte ki Len Emil Balázs, a székely település alpolgármestere.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a 2014-ben felavatott emlékkövet.

Az ünnepségen részt vett és koszorúzott vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, Dr. Simon László, kormánymegbízott, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Deák Lajosné, Dr. Horváth Miklósné, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Viza Attila és Juhász László, önkormányzati képviselők, valamint a Honvédség és Társdalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és Gyergyószentmiklós delegációja is.

A Magyar Honvédség Parancsnokságát Sándor Zsolt dandártábornok képviselte. Ugyancsak koszorúztak a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, valamint a Történelmi Vitézi Rend képviselői.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek