75 esztendeje haltak hősi halált a fehérvári kadétok - a Gyergyó Emlékparkban emlékeztek

A Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Tábori Pótezredének 75 évvel ezelőtt elesett katonáira emlékeztek a Gyergyó Emlékparkban szerdán. A fehérvári honvédekről 1990-ig nem volt szabad megemlékezni, de mindig voltak bátor gyergyói emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén. 2014 óta Székesfehérváron a Gyergyó Emlékparkban tiszteleghetünk a hősök emléke előtt.
2019.09.11. 18:46 |

1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 159 hazát védő katonája vesztette életét a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán.

A gyergyói emberek a hősöket két tömegsírba temették. 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, de mindig voltak bátor emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén.

„A második világháborúban, 1944. szeptember 7-én hajnalban, a Gyergyószentmiklós város határában húzódó védelmi vonalban hősi halált halt a Magyar Királyi Honvédség 3. Szent István Gyalogezred székesfehérvári tábori pótezredéhez tartozó 159 honvéd. A 75 évvel ezelőtt történt eseményeket ma sem ismerjük teljesen pontosan. A tragikus történet azonban élénken él a gyergyószentmiklósi emberek emlékezetében, akik az eltelt évtizedekben is folyamatosan megemlékeztek, ahogyan ők mondják, „a székesfehérvári kadétok” hősi haláláról.

A fájdalmas esemény alkalmából minden évben megemlékezést rendeznek Gyergyószentmiklós határában, a Gac-hegy oldalában, az egykori harcárok helyszínén található tömegsír melletti emlékhelyen. S immár öt éve annak, hogy itt Székesfehérváron is kialakították – Deák Lajosné, önkormányzati képviselő kezdeményezésére –, azt a kegyeleti helyet, amelyet „Gyergyó Emlékparkként” említenek a fehérváriak.

Azt az emlékparkot, amely örökké emlékeztetni fog a második világháborúban elesett székesfehérvári katonáinkra. Azokra a mártírhalált halt hősökre, akikről az elmúlt 75 évben nem feledkeztünk meg, de akikre korábban csak otthon, csendesen tudtunk emlékezni.

Innen nem messze voltak azok a laktanyák, ahonnan parancsot teljesítve, útra indultak, és soha nem tértek vissza.

Ma rájuk és minden, a világháborús harcokban elesett, eltűnt, székesfehérvári, Fejér megyei katonára is emlékezünk.

Mert a 159 katona története szimbolizálja, a történelem viharában elesett egykori katonáink sorsát. Jelképezi egyben azt is, hogy nem feledünk. Székesfehérvár városa, Fejér megye, 75 év múltán is fájó szívvel emlékezik elveszett fiaira.” - hangsúlyozta megemlékező beszédében Dr. Simon László, kormánymegbízott.

Gyergyószentmiklós városának képviseletében Len Emil Balázs, alpolgármester mondott emlékező beszédet.

„Ezek a borzasztó események összekapcsolták Gyergyószentmiklós Székesfehérvárral, a Gac-oldali események örökre összekapcsolták a két várost, évente, szeptember 7-én pedig együtt dobban a szívünk.

A fehérvári honvédek mindegyikét hazavárta valaki.

Az édesanyák az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy viszontláthatják fiaikat, nem sejtve, hogy drága gyermekeik a székely kisváros, Gyergyószentmiklós Gac nevű domboldalán alusszák majd örök álmukat békésen. Nekünk, Gyergyószentmiklósiaknak is fáj a fehérvári honvédek halála.

Ezért kell a legnagyobb tisztelettel emlékeznünk és gyermekeinknek, unokáinknak is tovább kell adnunk az emlékezés lángját, hogy az soha ne aludjon ki.” - emelte ki Len Emil Balázs, a székely település alpolgármestere.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a 2014-ben felavatott emlékkövet.

Az ünnepségen részt vett és koszorúzott vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, Dr. Simon László, kormánymegbízott, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Deák Lajosné, Dr. Horváth Miklósné, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Viza Attila és Juhász László, önkormányzati képviselők, valamint a Honvédség és Társdalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és Gyergyószentmiklós delegációja is.

A Magyar Honvédség Parancsnokságát Sándor Zsolt dandártábornok képviselte. Ugyancsak koszorúztak a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, valamint a Történelmi Vitézi Rend képviselői.

Közélet

 1. Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket Tóth Tamás, esperes-plébános „Az önismeret fontossága a mindennapokban” című útkereső elmélkedésére a Kisfaludi Közösségi Házba. (Könyves Kálmán u. 10.) A belépés díjtalan.

  2020.02.18.
 2. Applikációval segítenek az autizmussal élőknek

  Hamarosan mobil applikáció, és a hozzátartozó internet alapú szolgáltatás is segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. Egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően az az autizmussal élők, családtagjaik, és az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget.

  2020.02.17.
 3. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 22-én

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 22-én, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2020.02.17.
 4. Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

  Székesfehérvár 2020-ban is folytatja 65 év felettieknek járó támogatás programját, amelynek fedezete szerepel a városi költségvetésben. 2019-ben 21,6 ezer személy volt jogosult a támogatásra: a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott 19.948 fő kérelmezőből összesen 19.346-an voltak jogosultak az ellátásra és kapták meg az 5000 forintos juttatást. A támogatás igényléséhez a formanyomtatványt ITT töltheti le!

  2020.02.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek