1785 szeptemberében a szabad királyi város címet is elvették Székesfehérvártól

 Tudta azt, hogy 1784-ben a II. József kori népszámlálás szerint Székesfehérváron lakossága mindössze 11 786 fő volt, a városban 465 nemes lakott és mindössze 398-an rendelkeztek a polgárjog kiváltságával. A város lakóinak többsége zsellér volt. A népesség akkoriban szinte teljesen katolikus vallásúakból állt. Székesfehérvár II. József intézkedései során 1785 szeptemberében elvesztette szabad királyi városi jogállását, és a kerületi főispán hatósága alá került.
2009.09.29. 09:02 |
 Tudta azt, hogy 1784-ben a II. József kori népszámlálás szerint Székesfehérváron lakossága mindössze 11 786 fő volt, a városban 465 nemes lakott és mindössze 398-an rendelkeztek a polgárjog kiváltságával. A város lakóinak többsége zsellér volt. A népesség akkoriban szinte teljesen katolikus vallásúakból állt, a szerb egyházközség lélekszáma nem haladta meg a háromszázat.
 
  II. József intézkedései során 1785 szeptemberében Székesfehérvár elvesztette szabad királyi városi jogállását, és a kerületi főispán hatósága alá került. A városigazgatást is átalakították; a változások során szétválasztották a közigazgatást és az igazságszolgáltatást. 1787-ben létrehozták az addig ismeretlen polgármesteri tisztséget, korábban a város vezetője a főbíró volt. Ezt követően hatásköre elsősorban az igazságszolgáltatási teendőkre korlátozódott. A pénzügyi és közigazgatási kérdések a polgármester hatáskörébe kerültek. II. József halála után a városi jogok a korábbi állapotba kerültek vissza.