Zenés tárlatvezetés a népi hangszerek világában Mihály György hangszergyűjtővel

Egy több mint ezer darabból álló hangszergyűjteménybe ad betekintést a velencei Meszleny-Wenckheim Kastélyban november közepéig látható tárlat. A Velencei Helytörténeti Egyesület kiállítótermében mintegy 80 népi hangszert ismerhetünk meg a tárogatóktól a cserépsípokon át a citerákig. 
2023.10.27. 21:40 |
Zenés tárlatvezetés a népi hangszerek világában Mihály György hangszergyűjtővel

A hangkeltő eszközök közül a pengő sarkantyút, a kereplőt és a kolompot több mint száz évvel ezelőtt még a fehérvári és környékbeli gazdálkodók, juhászok használták – meséli az ÖKK Podcast friss epizódjában a gyűjtemény tulajdonosa.

A kiállításon tett séta során arra is fény derül, hogy a székesfehérvári Mihály György negyed évszázada elkötelezetten keresi és gyűjti a régi hangszereket.

Már a gyűjtés korai szakaszában érdeklődése a magyar készítésű, történelmi hangszerek felé fordult. Az ének-zene tanárként és karvezetőként diplomát szerzett pedagógus, aki jelenleg a Hermann László Zeneiskola tanára, fontosnak érzi, hogy mások számára is továbbadja a tudást. Gyűjteménye a világhálón, egy virtuális hangszermúzeum keretében is látható, de a gyerekeknek tartott hangszerbemutatókon meg is szólaltatja őket.

Interjú

 1. Nyáron is biztonságban!

  Bajba jutott” unokára hivatkozó hívás, bankszámlát telefonon egyeztető „ügyintéző”, meg nem rendelt csomagról postai értesítő, a „strandtrezor”, azaz a törülközőre bízott értékek biztonsága és a gyermekekre leselkedő veszélyek is szóba kerültek a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett programon.

  2024.06.30.
 2. Végtelen energia dalban, látványban

  Egy mesébe illő, fordulatokban gazdag életet mutat be a Nicola Tesla – Végtelen Energia látványos musicalshow, amely május 24-én, pénteken 19.30 órakor látható majd Székesfehérváron, az Alba Arénában. Az egyedi látvány- és hangzásvilág megálmodója, az előadás kreatív ötletgazdája Vona Tibor az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában mesél a darab születéséről.

  2024.05.05.
 3. Egyetlen győzelemre a klubtörténeti bronzéremtől

  A MÁV Előre Foxconn női röplabdacsapatát egyetlen győzelem választja el a klub történetének első bajnoki érmétől. Az utolsó összecsapás előtt a csapatkapitánnyal Pallag Ágnessel készült egy rövid interjú, arról, hogy készülnek a csütörtök esti mérkőzésre.

  2024.04.25.
 4. ÖKK Podcast Egerházi Attilával

  A Székesfehérvári Balett Színház naptára az idei évben is bővelkedik eseményekkel, legye szó a tánc világnapi fellépésről, budapesti és nemzetközi szereplésről, vagy éppen több generációt is megszólító programról.

  2024.04.15.