Tisztelgés a vértanúk előtt - Fehérváron is emlékeztek a Székely Szabadság Napjára

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, amikor az 1854-ben ezen a napon kivégzett székely vértanúk emléke előtt tisztelgünk. Székesfehérváron idén is megemlékeztek az évfordulóról; a Balatoni úti körforgalom székelykapujánál, az Országalmánál és az Országzászló téren is kiálltak Székelyföld önrendelkezése és a külhoni magyarság mellett. A Városháza homlokzatára is kitűzték a Székelyföld lobogóját.
2019.03.10. 19:45 |

Március 10-e a Székely Nemzeti Tanács 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává.

Pénteken reggeltől a Városházára is kikerült a székely zászló, testvérvárosunkkal, Csíkszeredával és az egész székelységgel való szolidaritásunk, valamint az összmagyarság összefogásának jegyében.

A székesfehérvári megemlékezések a központi, marosvásárhelyi megemlékezéssel szinte egy időben, délután kezdődtek Maroshegyen, a Balatoni úti körforgalomban található székelykapunál, ahol Dr. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke kiemelte: „2012-ben, a tavaszi nap-éj egyenlőség napján állítottuk fel ezt a székelykaput Csíkszereda és Székesfehérvár Önkormányzatainak támogatásával, azóta hirdeti a székely szabadságot és emlékeztet az 1854-ben ezen a napon, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett Székely Vértanúkra.

Bágyi Török János, kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály, ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly, földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták.”

Később a Belvárosban, az Országalmánál gyülekeztek a Székelyföld önrendelkezése mellett demonstrálók, majd az Országzászló térre vonultak ahol beszédek hangzottak el.

Minden magyar felelős minden magyarért, éljen bárhol a világban, így székely testvéreinkért is.

A székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. Székesfehérvár kötelességének érzi, hogy - lehetőségeihez mérten - segítse az anyaországtól elszakított honfitársainkat és élővé tegye, ápolja a kapcsolatokat a külhoni magyarsággal.

Székesfehérvár Szent István városa, Magyarország történelmi fővárosa.

A jövő szempontjából különösen fontos, hogy hidat teremtsünk az anyaországban és a külhonban élő fiatalok között, ez az egyik kulcsa a magyarság megmaradásának és gyarapodásának.” - hangsúlyozta Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka az Országzászló téren mondott beszédében.

Deák Lajosné hozzátette: „a Koronázási Szertartásjátékban számos külhoni diák segédkezett, hagyományteremtő szándékkal. Székesfehérvár Önkormányzata támogatja a csángómagyar fiatalok táboroztatását is. Városunk több középiskolája is részt vett a Határtalanul-programban, melynek célja az összetartozás, a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése.”

A székely emberek minden magyar nemzeti ünnepet a magukénak gondolnak. Nekünk is illik a székely ünnepeket, megemlékezéseket, demonstrációkat számon tartanunk. Az tapasztalom, hogy évről-évre egyre többen leszünk, egyre több helyszínen.” - emelte ki Juhász László, tanácsnok.

Külön öröm, hogy Székesfehérváron széles körű összefogás mellett tehetjük mindezt meg.” - tette hozzá a Székesfehérvári Székely Bál alapítója.

A székely szabadság nem valóság, még csak nem is a múlt egy darabja. A mi feladatunk, hogy a székely szabadságot kiharcoljuk. A minimális, amit követelünk, hogy az Európai Unióban, Románia közepén élő több százezer magyar anyanyelvű székelyföldi emberek élhessenek azokkal a jogokkal, amelyek megilletik őket. Ők nem az aberráció vagy deviancia nevében követelnek jogokat, mint a tolerancia diktatúráját építő liberálisok, hanem éppen a normalitás alapján. Meddig tűrjük még ezt az ordító abszurditást.” - hangsúlyozta Kónyi-Kis Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom országos alelnöke, aki hozzátette: „e helyszínből merítsünk erőt.

Ez a tér és az emlékmű csodálatos módon helyreállíttatott.

Az Országzászló a mai napon is hirdeti a székely-magyar szétszakítottság végét, hirdeti a teljes Kárpát-medence összetartozását.

A téren négy művész is fellépett; Vesztergám Miklós tárogatóművész, Becze Katalin Margit néni székely dalokat énekelt, Király Dávid dudán játszott, valamint a tavalyi Versünnep győztese, Baráth Eszter mondta el Alföldi Géza: Csak a gyökér kitartson című versét. A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket gyújtottak, az esemény közös imádsággal zárult. A Ciszterci templomban Brückner Ákos Előd atya a vasárnap esti misét a székely nemzetért ajánlotta fel.

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár