Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 
2021.01.20. 18:29 |

A város szerdán hatályba lépett 2021-es költségvetéséről Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk.

A veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében most nem hívható össze a közgyűlés, ezért a költségvetési rendelet polgármesteri aláírása egyben közgyűlési döntés is volt. Van tehát elfogadott költségvetése a városnak 2021-re.

A tervezetről Cser-Palkovics András a frakcióvezetőket, a Pénzügyi Bizottság elnökét és a költségvetési tanácsnokot is tájékoztatta, a költségvetést a könyvvizsgáló is jogszerűnek és átláthatónak minősítette. Az idei büdzsé garantálja a járvány elleni védekezés költségeinek fedezetét és a város alkalmazásában álló emberek egzisztenciális biztonságát. Jelentős fejlesztési forrásokat is magában foglal, úgy, hogy hitel felvételét nem tervezi a város, sőt jelentős tartalékkal is rendelkezik.

Milyen célok mentén készült a 2021-es büdzsé?

2020 tavasza óta egy rendkívüli időszakot élünk, melyet tovább nehezít, hogy nem lehet pontos időpontot mondani, hogy ez meddig tart. Ez a bizonytalanság határozta meg a tervezést. Ennek az alapköltségvetésnek a biztonságos működést kell garantálnia. Fontos, hogy mindenki tudja, hogy a munkahelye megmarad, működni fognak az intézmények és a közszolgáltatások is biztosítottak. A költségvetés tervezésének bázisát a 2020 májusában elfogadott járványköltségvetés adja. Fontos eredmény, hogy a 2021-es költségvetésben semmilyen díjemelésre nem teszek javaslatot, nem szeretnénk az embereket további költségekkel terhelni.

Hogyan, milyen főbb forrásokból áll össze Fehérvár költségvetése?

Vannak társadalmi és gazdasági hatásai is a járványhelyzetnek. Ha a számokból indulunk ki, akkor 75 milliárdos a főösszege a büdzsének, de nem ez a legjellemzőbb adat. Ennél fontosabb a saját bevétel aránya, ami 21 milliárd forint lesz 2021-ben. Az államtól érkezik a legnagyobb tétel, működésre és fejlesztésre összességében 36 milliárd forintot kapunk, az Európai Uniós 7.2 milliárdos támogatás gyakorlatilag teljes egészében fejlesztésekhez kapcsolódik.

Már tavaly tavasz elején számoltak azzal, hogy csökken majd a járvány gazdasági hatásai miatt az iparűzési adó bevétele a városnak. Mekkora a csökkenés mértéke?

A jelenlegi önkormányzati finanszírozási rendszerben a legfontosabb bevételünk az iparűzési adó, mely nem csak a fejlesztések tekintetében nélkülözhetetlen bevétele az önkormányzatoknak. Az állam támogatásán felül ebből tartjuk fenn a bölcsődéket, óvodákat, kulturális intézményeket, ebből tudjuk az alapellátásokat biztosítani, de ebből támogathatjuk a kórházat, a civil szektort, a sportot, kultúrát, közösségi közlekedést. Ezért is hangsúlyozom minden fórumon, hogy ma elképzelhetetlen iparűzési adó nélkül egy nagyváros működése és fejlesztése. A 2019-es iparűzési adó bevétel majdnem elérte a 20 milliárd forintot, ami 2010-ben még mindössze 9.5 milliárd volt. Jól látható ebből a gazdasági növekedés, hiszen adóemelés nem volt az utóbbi tíz évben. A járványhelyzet miatt már tavaly májusban látszott, hogy jelentős lesz a bevételkiesés, és ez sajnos akkor is igaz, ha év végére már valamivel javult a helyzet, és 17 milliárdot meghaladta az iparűzési adó bevétel. Ebből kell még levonnunk a kkv-szektornak adott adókedvezményt, ami több mint tízezer vállalkozást érint Fehérváron, és 2.1 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Így összesen 15 milliárdos iparűzési adó bevétellel számolunk a 2021-es költségvetésben. Hiszek abban, hogy ha jól dolgozunk az állammal és a vállalatokkal közösen, akkor az elkövetkezendő években újra emelkedni fog ez a bevételünk.

A stabilitás és biztonság volt a költségvetés tervezésekor a legfontosabb szempont. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mintegy 30 milliárd forintot költ működésre a város. Ebből működtetjük a teljes intézményrendszert, a szociális, oktatási, kulturális területen is, és ide tartozik az egészségügyi alapellátás, valamint az önként vállalt feladatok is. A működési költségekbe tartozik például annak a mintegy másfélezer munkavállalónak a juttatása, akik a város intézményrendszerében dolgoznak. Szeretnék itt is köszönetet mondani nekik a 2020-as türelmükért és megértésükért, hiszen sok feladatot vállaltak, hogy Fehérvár működőképességét megőrizzük. Ezért is fontos, hogy az összes olyan keresetkiegészítést, amit korábban adtunk, azt idén újra biztosítani tudjuk.

Milyen nagyobb fejlesztéseket tartalmaz az idei költségvetés?

40 milliárd forintot fordíthatunk fejlesztésekre, amelyek között van idén megvalósuló és több éves beruházás is. Ilyen például a Modern Városok Program keretén belül tervezett középiskolai campus, de folyik például a déli összekötő építése, és kezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítása. Jelentős saját erős fejlesztések is lesznek idén, mintegy 4.5 milliárd forintból: például folytatjuk a Saára Gyula Programot komoly járdafelújításokkal, és kezdődik a Prohászka – kis-Budai föld alatti közműfejlesztése, majd burkolatfelújítása.

Jelentős a tartaléka Fehérvárnak. Miért fontos ez?

A tartalékok adják a biztonságot, hiszen egy nagyváros életében mindig történhetnek váratlan események – erre 2020 sajnos jó példa. Jó, hogy volt akkor olyan pénzügyi alap, amire tudtunk számítani, és időt nyertünk tavaly tavasszal, hogy a járványügyi gazdasági hatásokat felmérjük. Ezért is fontos, hogy idén is van intézményi céltartalékunk, általános tartalékunk, járványügyi védekezéshez tartalékunk, és 2.8 milliárd forint szabad pénzeszköze is van Fehérvárnak.

Mint említette, ez egy „járványköltségvetés”, és várhatóan tavasz végén a zárszámadás után már a közgyűlés módosítja a büdzsét. Várhatóan milyen módosítások lesznek?

Bízom abban, hogy a bevételeink alakulása lehetővé teszi, hogy év közben újabb pozitív döntéseket hozzunk és újabb kötelezettségeket vállaljunk. A zárszámadáskor majd pontosan megismerjük az előző évi maradványt, és pontos adataink lesznek az iparűzési adó bevételekről is. Bízom abban, hogy az államtól is érkezik további támogatás.

Volt már példa arra, hogy éjszakába nyúlóan vitatkoztak a képviselők egy-egy költségvetésről, most pedig olyan különleges helyzet van, hogy a rendeletet a polgármester aláírja és hatályba lép. Ettől függetlenül az egyeztetések, megbeszélések a képviselőkkel nem maradtak el…

Több fórumon kértük a fehérváriak és a képviselők véleményét, és amit tudtunk, érvényesítettünk a költségvetésben. Az ellenzéktől is korrekt hozzáállást tapasztaltam a költségvetés kapcsán. Mindenkinek közös felelőssége, hogy a biztonságos működést garantáljuk, ez most nem a pártpolitizálás ideje. Bízom benne, hogy a zárszámadást és a költségvetés nagyobb módosításait már majd a közgyűlés tudja elfogadni az év későbbi időszakaiban.

Milyen érzés volt egy személyben aláírni a város életének egyik legfontosabb dokumentumát?

Nagyon furcsa érzés volt. Hozzá kell tenni azonban, hogy egy nagyon professzionális szakembergárda készítette elő hónapok munkájával ezt a költségvetést is. A tervezést tavaly ősz elején kezdtük el, és egy hosszú, szisztematikus munka eredménye az elfogadott rendelet. A 2021-es költségvetés biztonságos és stabil működést garantál a városnak. Bízom abban, hogy a járványhelyzeten mihamarabb túljutva újra növekedési pályára állhat a gazdaságunk, ami fenntartható módon biztosítja a város további fejlődését is.

Interjú

 1. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 2. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 3. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 4. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.
 1. Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

  A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.

  2021.01.28.
 2. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 3. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 4. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4