Sohonyai Edit - számomra ez a város egy kész regény

Épp egy tucat ifjúsági regénnyel a háta mögött is tud még ihletet meríteni szülővárosából. Ha van olyan ember Székesfehérváron, akinek mindenkihez van egy jó szava vagy ötlete, az Sohonyai Edit. Az írónő örök optimista, tiszteli a város történelmi hagyományait, de nyitott az újdonságokra is. Minden apró részletre figyel, még az olyan parányi madarakra is, amiket más talán észre sem vesz. Igazi lokálpatrióta, ez a vele töltött fél óra alatt is kiderült.
2019.06.12. 14:25 |

Mit jelent neked a város?

A nappalaim és az éjszakáim színtere, hiszen nem csak az ébren töltött időm, de az áloméletem helyszíneit is ez a város adja, még ha elvarázsolt formában is.

Szeretek itt élni: szeretem a napfényt az utcákon, szeretem azt, hogy bármerre megyek, mindig találkozom ismerőssel, akivel egy-két szót válthatok.

Ha öröm van bennem, akkor megoszthatom, ha szomorú vagyok, akkor mindig akad számomra egy ölelés. Olyan, mintha egy láthatatlan hálózat venne körül aranyszálakból, amelyet kapcsolatok alkotnak: a legtöbb évtizedek óta erős, és kölcsönösen tápláló, de akadnak néha olyanok is, melyek valami miatt elhervadnak, hogy aztán újak, és talán erősebbek sarjadjanak a helyükön. Egy emberi élet a kapcsolataival együtt szemlélhető a legteljesebben. És ezeknek a kapcsolatoknak az alakulása, érzelmi színezete adja az érdekességét. Ezekről írok a regényeimben, melyek főként fehérvári helyszíneken játszódnak. A Teleki, Ciszter, vagy a Lánczos Gimi, esetleg a Szent István Szakgimnázium főhősei is ezeket az utcákat róják a történeteim során.

Van olyan hely a városban, ahol szívesen időzöl?

Az Órajáték előtti kis tér a padokkal és a virág­ágyással. Ma már tudom, mert kinyomoztam, hogy Spanyárné Halász Szilvia tervezi ezeket a színes foltokat, melyekre köztéri alkotásként tekintek. Ezek a virágkompozíciók nagyon sok embernek adnak örömet. És akkor a méhekről és a gyakran idelátogató szenderekről még nem is beszéltem. Amikor először láttam itt szendert, azt hittem, hogy kolibri, ami kiszabadult valamelyik állatkereskedésből. Egy fotós ismerősöm magyarázta el, hogy nem, ez nem madár, hanem lepke, ami nappal egy alkalmas rejtekhelyen mély „szenderben” (szenderegve) pihen és estefelé ébred... Nagyon különleges, hogy az, amit csőrnek hittem, igazából hosszú pödörnyelv, amit kinyújtva táplálkoznak egy-egy virágkehely előtt lebegve.

Van kedvenc városi eseményed?

Van egy régi és egy új. A kedvencem a Királyi Napok és a középkori fal. Amikor a Városháza elé egy makettfalat húznak, és középkori gúnyába bújt gyerekek és felnőttek (a Szabad Színház tagjai) játszanak a járókelőkkel: fateknőben mosnak, és a vízcseppeket az arra elhaladókra rázzák, vagy deresre húzva, nagy fecskendővel megpurgálják őket. Valahogy átélhető így a középkor. Az én gyerekeim is be szoktak öltözni. Az egyik legfőbb attrakció a szereplő gyerekek számára a „kolbászlopás”. A szervezők valamelyik árussal egyeztetnek, hogy jön mindjárt egy gyerek, elemel egy kolbászt, tessék jajveszékelni. Ha ez megtörtént, futnak a katonák, a gyerekek menekülnek előlük a tömegen keresztül, nagy a felfordulás, melynek az a vége, hogy az alabárdosok a bíró elé cipelik a tetteseket, és a város főterén kalodába zárják őket. Egyszer a kamasz nagy­fi­am került kalodába. Odasétált elé a kishúga, alaposan megszemlélte, hogy rögzítve van a bátyja feje és keze, majd felnyúlt és lekevert neki egy pofont – így viszonozva az otthoni nyuvasztást. Szóval nagyon szeretem a vérbő és színes középkori sokadalmat, elvégre Fehérvár nagymúltú, középkori város, amit jó így megidézni.

A másik kedvencem a Fehérvári Töklámpás Fesztivál, melyet egy kedves barátom, Fiers Gábor talált ki. Először nem igazán hittem a sikerében… Mi abban a nagy cucc, hogy kihoznak az emberek egy tököt? De a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta. Beöltözött gyerekek és felnőttek, csudaklassz, faragott tökök, beszélgető csoportok – gyakorlatilag minden különösebb szervezés nélkül. A fehérváriak maguk töltötték meg a lehetőséget tartalommal! Ha idén is lesz, igyekszem rábeszélni a barátnőimet, hogy öltözzünk be boszorkánynak mi is. A Halottak Napja amúgy is egyfajta előkészítése az adventi időszaknak és a karácsonynak. Gyönyörűek a régi, fehérvári temetők. Úgy tudom, Poklosi Péter évek óta tart idegenvezetést a Hosszú temetőben Mindenszentek környékén, Váczi Márk pedig idén tavasztól a Csutora temetőben. Úgy vélem, elhunytaink is részesei a minket körülvevő kapcsolati hálónak. A legtöbb évtizedek óta erős, de akadnak olyanok is, melyek valamelyest elhervadnak az emlékezetünkben, hogy aztán átadják a helyüket az újnak.

Interjú

 1. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 2. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.
 3. „Ennek a városnak lelke van!” - a tetoválóművész, aki mozgóképet is készít

  Arany Gold Zoltán számára az alap a család és a szülőváros. Jellegzetes figurája szinte kamaszkora óta hozzátartozik a fehérvári művészvilághoz: számos kiállításon, fesztiválon vett már részt szervezőként vagy résztvevőként. Művészi alkotásai nemcsak vászon- és papíralapúak, hiszen elismert tetoválóként sokan keresik fel stúdiójában.

  2019.06.21.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „a jelenben élek, a múltunk tudatában”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? Grósz Ákostól a Red Rock falmászóterem ügyvezetőjétől megtudhatjuk…

  2019.06.18.
 1. Sohonyai Edit - számomra ez a város egy kész regény

  Épp egy tucat ifjúsági regénnyel a háta mögött is tud még ihletet meríteni szülővárosából. Ha van olyan ember Székesfehérváron, akinek mindenkihez van egy jó szava vagy ötlete, az Sohonyai Edit. Az írónő örök optimista, tiszteli a város történelmi hagyományait, de nyitott az újdonságokra is. Minden apró részletre figyel, még az olyan parányi madarakra is, amiket más talán észre sem vesz. Igazi lokálpatrióta, ez a vele töltött fél óra alatt is kiderült.

  2019.06.12.
 2. Jelentős fejlesztések a Depóniánál - beszélgetés Steigerwald Tibor ügyvezetővel

  A múlt heti közgyűlésen elfogadta Székesfehérvár képviselő testülete a Depónia 2019-es üzleti tervét. A jelenleg mintegy kettőszáz embert foglalkoztató közszolgáltató soha nem látott fejlesztések előtt áll. A tavalyi 3.6 milliárdhoz képest 4.2 milliárdos árbevétellel számolnak, jelentős bérfejlesztést is tartalmaz. Az üzleti tervről és a fejlesztésekről Steigerwald Tibor ügyvezetővel beszélgettünk.

  2019.03.29.
 3. Színvonalas városüzemeltetést és fejlesztéseket is tartalmaz a Városgondnokság idei büdzséje

  Idén is prioritás, hogy a korábbi évek színvonalához mérten biztosítsuk a városüzemeltetési feladatokat, illetve kiemelten fontos, hogy a likviditásunk minden időpontban megfelelő legyen – mondta Bozai István városgondnok az önkormányzati cég elfogadott üzleti tervéről. Idén több mint 6.5 milliárd forint az önkormányzati támogatás, ami a városüzemeltetési feladatokon felül tartalmazza a tervezett beruházások elvégzését is. 

  2019.03.18.
 4. Hiszek a közösség erejében és az építkezésben - beszélgetés Cser-Palkovics Andrással

  "A legkedvesebb, amikor látom az embereken, hogy jól érzik magukat Fehérváron és szeretik ezt a várost." - mondja Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics Andrással arról is beszélgettünk advent utolsó hetében, hogy a rengeteg fejlesztés mellett a 21. század egyik legnagyobb kihívása minden város számára közösséget teremteni és összehozni az embereket.

  2018.12.24.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek