P. Maklári Éva lett a Vajda János-díj idei kitüntetettje

A költők és a közönség együtt döntöttek a hatodik alkalommal odaítélt, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, valamint a Vörösmarty Társaság által 2013-ban megalapított, Fejér megyében élő költők számára adományozható Vajda János-díj idei tulajdonosáról szerdán, a Vörösmarty Teremben. Az elismerésről, amelyet idén P. Maklári Éva kapott, „Babits Mihálynak még húsvét előtt” című verséért voksolás alapján döntöttek egy irodalmi est keretében.
2018.04.11. 21:26 |

Az eseményen résztvevő költők saját versük mellett egy-egy Vajda-verset is felolvastak, tisztelegve a Fejér megyei születésű költő emléke előtt. „Amikor elindítottuk ezt a kezdeményezést, úgy gondoltuk, hogy a fehérvári és fejér megyei költők méltó elismerése lehet, valamint, az is volt a célunk, hogy a költészet népszerűsítését szolgáljuk.” - emelte ki Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Kiélezett verseny volt az idei, mindhárom, a döntőbe jutó költő kiváló verset írt, valamennyien megérdemelték volna a Vajda János-díjat, de döntenünk kellett, amely döntésbe a közönséget is bevontuk.” - fogalmazott Iszkádi Erika, a Gárdonyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Mintha Babitsot mostanában egy kicsit háttérbe szorítanánk és talán így van ez a Nyugat első nemzedékének többi képviselőjével is. Babits Mihállyal először középiskolás koromban ismerkedtem meg és közel került hozzám az ő művészete. Ami akkor és most is megfog benne, az a mélységes humánum, ahogy ő a világ dolgaihoz viszonyult. Mostanában olyan viharos, háborúkkal terhelt világban élünk, amikor nagy szükség volna a hangjára, ezért úgy gondoltam, hogy versben megszólítom Babitsot, hogy mondja még egyszer „béke! Béke! béke! béke már! Legyen vége már!” - mondta el a Vajda János-díjas P. Maklári Éva, költő.

P. Maklári Éva: Babits Mihálynak még húsvét előtt

Mester, Te gyászruhás, fátyol-lelkű
álarcos, Próteuszként változó,
puskagolyók ropogása közt békéért
könyörgő, rekedt hangú énekes!
Érzed ott lent, Istent kereső szobrod
alatt, hogy rossz irányba tévedtek
a sorsunk vezérlő csillagjegyek?

Működésre kész újból a „nagy Malom”
gépészei már részegre itták magukat
a hatalom mámorító ízével, és ha
akad egy-két „bátor”, lávaként
fröcskölő nyilak céltáblává merevül,
s önnön fészkének varjúserege is
elégedetten károgja körül.

Meddig tart még e szeszélyes tél?
Meddig óvhatjuk földünkbe gyökeret
vert virágainkat, tavaszi, vizet árasztó
szelet váró dalaikat, múltunk „acél hiteit”?

Te léckatonákkal kerítetted házad,
hogy védd lelked csöndjét, de a
nyereség és veszteség aránya
megszabta hallgatásod mértékét.
A cselekvést a Gazdára bíztad, de
meghagytad nekünk a szó erejét.

Ez a végrendeleted ad bátorságot
kérnünk a harang kondulását,
magtárainkba búzát, poharainkba
bort, hogy kiigyunk belőle a békét,
mielőtt „egy örök cethal szájában
végképp” mi is eltűnünk, és ez a
nehezen közeledő tavasz rügyet
fessen a fákra, szivárvány szívünkbe,
és szórja szét madarak vidám énekét.

Kultúra

 1. Pénteken nyílik meg Selmeczi Anna és Selmeczi Mátyás „MA" című kiállítása

  Szeptember 21-én, pénteken 18 órakor lesz Selmeczi Anna és Selmeczi Mátyás „MA” című kiállításának megnyitója az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Kishonty Zsolt, művészettörténész nyitja meg, a zenét Dj. Suefo szolgáltatja. A tárlat október 12-ig látogatható.

  2018.09.19.
 2. IX. Európai Vonósnégyes Fesztivál - Quartettissimo a Károlyi kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány szeptember 28. és 30. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig koncerteken mutatják be diákjaikat.

  2018.09.19.
 3. Kaiser László, költő és Rák Kati, színművész lesznek a Királykút Emlékház vendégei

  Szeptember 24-én, hétfőn lesz Kaiser László „Vándorok, vérebek, angyalok” című válogatott verseskötetének bemutatója a Királykút Emlékházban. A 18 órakor kezdődő eseményen közreműködik Rák Kati, színművésznő és a szerző. Az esemény házigazdája Bakonyi István. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.09.19.
 4. A Pannonia Allstars Ska Orchestra lép fel a Petőfi Kultúrtanszéken

  Szeptember 21-én pénteken 20 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra lép fel Fehérváron, a Petőfi Kultúrtanszéken. Koncert után afterparty is lesz DJ Embryoval.

  2018.09.19.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka