Ingyenes látogatási lehetőséggel zárul hétvégén a Seuso-kiállítás

Vasárnap véget ér az elmúlt évek legsikeresebb fehérvári kiállítása, a „Seuso-kincs Székesfehérváron” tárlat, amelyet közel 35 ezer látogató keresett fel október óta. Hétvégén záróünnepséggel és ingyenes látogatási lehetőséggel készülnek - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere Nádorfi Gabriellával a Szent István Király Múzeum régészével közösen.
2015.01.29. 14:19 |
Vasárnap véget ér az elmúlt évek legsikeresebb fehérvári kiállítása, a „Seuso-kincs Székesfehérváron” tárlat, amelyet közel 35 ezer látogató keresett fel október óta. Hétvégén záróünnepséggel és ingyenes látogatási lehetőséggel készülnek - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere Nádorfi Gabriellával a Szent István Király Múzeum régészével közösen.

A Seuso-kincs bemutatása a látogatók további érdeklődését is felkeltette, hiszen nagyon sokan ellátogattak a kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekre. A Seuso Kedd sorozat keretében izgalmas beszélgetéseket hallgathattak a résztvevők és számos érdekességre, személyes történetre derült fény az egykor Székesfehérvár közelében megtalált lelet-együtteshez kapcsolódóan. Nádorfi Gaberiella vezette egykor a szabadbattyáni ásatásokat, a Szent István Király Múzeum régésze számára így még nagyobb örömet okozott a fehérvári kiállítás megrendezése és annak sikere.
A meghosszabbított nyitva tartási idő is a végéhez közeledik: február 1-jén véget ér a „Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás. A város számára óriási megtiszteltetés, hogy októbertől itt mutathatták be a nemrég hazánkba visszakerült római kori lelet-együttes hat darabját. A tárlat iránti érdeklődés felülmúlta a korábbi elképzeléseket, közel 35 ezer látogató nézte meg az ezüst műtárgyakat. Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum köszönete jeléül ezért a zárónapokon szeretné megajándékozni a tárlat iránt érdeklődőket.
 A város polgármestere külön megköszönte Nádorfi Gabriellának, hogy az elmúlt hónapokban a szívén és a lelkén viselte a kiállítást. „Bízom abban, hogy a több mint 30 ezer látogatónak örömteli pillanatokat szereztek a kincsek. Nagy lehetősége volt a kiállítás megrendezése Fehérvárnak és a látogatószám igazolta azt is, hogy volt értelme. Remélhetőleg, ha előkerülnek további darabjai a kincsnek, azokat is bemutathatjuk Fehérváron. Szombaton 17 órakor lesz a kiállítás záró sajtótájékoztatója és ezt követően este nyolc óráig, illetve egész vasárnap is ingyenesen lesz látogatható. Elképzelhető, hogy lesz olyan időszak vasárnap, hogy várakozni kell, hiszen a biztonsági előírások miatt egyszerre harminc ember mehet be a terembe.

Kérdésre válaszolva a Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy „a kiállítás bevételének felhasználásáról a Közgyűlésnek kell döntenie és azt a javaslatot teszem, hogy maradjon a múzeumnál. A látogatószám alapján az is kiderült, hogy az emberek szeretnek múzeumba járni, akkor, ha van miért oda menni.”
Nádorfi Gabriella vezette Szabadbattyán mellett, a Seuso palotánál az ásatásokat. Mint mondta nem csak a látogatószám miatt volt sikeres volt a kiállítás, hanem a Seuso keddeknek is nagy volt a sikere. „A múlt heti előadáson is többen kérdezték, hogy lesz-e folytatása a sorozatnak. Remélhetőleg a többi leletet is be lehet majd mutatni Fehérváron és ennek apropóján is folytatódhatna az érdekes sorozat. Érdemes beleolvasni a vendégkönyvbe, amibe nagyon sokan fejezték ki köszönetüket, hogy Fehérváron láthatták a kincseket.”

Októberben a Real Madrid kosárlabda csapatának játékosai is megtekintették a „Seuso-kincsek Székesfehérváron” című kiállítást a Szent István Király Múzeumban.
A „Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás záróünnepségére 2015. január 31-én, szombaton 17 órától kerül sor. A Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületének Díszudvarán a MusiColore Énekegyüttes műsora mellett a fehérvári tárlat kezdeményezői, L. Simon László államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti a résztvevőket. A kiállítás az ünnepség végétől egészen a vasárnap esti zárásig ingyenesen tekinthető meg. Ide előzetes regisztrációt már nem fogadnak, a látogatók érkezési sorrendben mehetnek be a kiállítótérbe.

Kultúra

 1. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.
 2. A Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatójának előadása Fehérváron

  Február 20-án, szerdán 17.30 órakor - a 2020-as Budapesti Eucharisztikus Kongresszus felkészülési évében - „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója előadására várják az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A belépés díjtalan.

  2019.02.19.
 3. Csütörtökön újra játsszák a Római karnevált az Igézőben

  Újra színpadon a Római karnevál az Igézőben. Február 21-én, csütörtökön este láthatjuk a Hubay-Magony-darabot főszerepben Törsök Mártával, aki a tavalyi KASZT-on a legjobb női főszereplő díját nyerte el alakításával.

  2019.02.18.
 4. Abigél titkai újra Fehérváron - ezúttal a Művészetek Házában lesz az előadás

  Ismét bemutatja az Abigél titkai című önálló előadóestjét Piros Ildikó színművész Székesfehérváron. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a részvételt csak a visszaigazolt regisztrálással rendelkezőknek tudják biztosítani az esten, ami ezúttal a Művészetek Házában lesz február 21-én, csütörtökön.

  2019.02.18.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka