In Memoriam dr. Mohácsy Károly (1925-2008)

Ismét gyászol Alba Regia. Szegényebb lett Székesfehérvár. Életének 84-dik évében váratlanul elhunyt dr. Mohácsy Károly, városunk tudós-tanára. Legendás alakja volt nemcsak a székesfehérvári nagyhírű és jó nevű pedagógusok társadalmának, de országosan is megbecsülést, rangot szerzett életművével szeretett városának. 1949-től tanított Székesfehérvárott gimnáziumi tanárként, egészen nyugdíjazásáig.
2008.07.31. 15:58 |
 Ismét gyászol Alba Regia. Szegényebb lett Székesfehérvár. Életének 84-dik évében váratlanul elhunyt dr. Mohácsy Károly, városunk tudós-tanára. Legendás alakja volt nemcsak a székesfehérvári nagyhírű és jó nevű pedagógusok társadalmának, de országosan is megbecsülést, rangot szerzett életművével szeretett városának.

1949-től tanított Székesfehérvárott gimnáziumi tanárként, egészen nyugdíjazásáig. Országos ismertséget és elismerést tankönyvei szereztek számára, melyeken keresztül sok százezer középiskolást vezetett be a magyar és világirodalom rejtelmeibe, szerettette meg általuk a humán műveltséget.


 Olyan polihisztor pedagógus volt - a legnagyobbak közül való -, aki a klasszikus tanár eszményét igyekezett megvalósítani azzal, hogy a tudomány művelését a tankönyvíráson keresztül egyenlőnek tartotta az oktatással. Ezért szerették tanítványai, tisztelték kollégái, s néztek fel rá embertársai. Jellegzetes, egyedi és pótolhatatlan személyisége volt Székesfehérvár oktatásügyének.

 Székesfehérvár hálát adhat a sorsnak, hogy Mohácsy Károlyt közel hat évtizedig magáénak vallhatta, aki munkásságát itt kamatoztatta, aki által városunk hírneve öregbedett az országban. Munkásságáért, tanári életművéért Apáczai Csere János díjat, Toldy Ferenc emlékérmet, városunktól Pro Civitate kitüntetést és Díszpolgári címet kapott.

 Váratlan halálával pótolhatatlan űrt hagy maga után, hiszen élete utolsó pillanatáig dolgozott, hogy szeretett tankönyvei minél több diák szívébe lopják be az irodalom varázsát. Székesfehérvár Megyei Jogú Város fájdalommal búcsúzik dr. Mohácsy Károlytól, akit saját halottjának tekint. Temetéséről később intézkedünk.
 
 Székesfehérvár, 2008. augusztus 1.
 Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közlemények

 1. Hálózatfejlesztés miatt áramszünet lesz szerdán a Homoksoron

  Az E.ON tájékoztatása szerint az általuk végzett hálózatfejlesztési munkákhoz kapcsolódóan február 13-án, szerdán 9 és 15 óra között áramszünet lesz a Homoksoron.

  2019.02.11.
 2. Nézze meg, nem fagyott-e el a vízmérője!

  Elsősorban hosszabb, és erősen fagyos időszakot követően tapasztalható, hogy mire fogyasztók észreveszik a fagy okozta károkat, addigra rengeteg víz elfolyik! Bizonyos, hogy vannak olyan ingatlanok, ahol ömlik a víz, de nincs a mérőelfagyásnak látható nyoma, mert a víz elszivárog a talajba.

  2019.02.10.
 3. Lezárják szombaton a Várkörút Rákóczi út – Petőfi utca közötti, Budai út irányába vezető szakaszát

  A Várkörút 25-27. szám alatti ingatlan beépítési munkálatai miatt 2019. február 9-én, szombaton 6.00 órától 24.00 óráig az átmenő gépjárműforgalom elől lezárják a Várkörút Rákóczi út - Petőfi utca közötti, Budai út irányába vezető szakaszát. A korlátozás a Rákóczi út irányába vezető forgalmi sávot nem érinti. A lezárás miatt a Várkörút Petőfi utca - Budai út közötti szakasza csak a Budai út irányából közelíthető meg. Az érintett helyi autóbuszjáratok is terelőútvonalon közlekednek.

  2019.02.08.
 4. Karbantartási munkálatok miatt lesz átmeneti vízhiány jövő héten a Kelemen Béla utcában

  A Fejérvíz Zrt. tájékoztatja az érintett fogyasztókat, hogy február 12-13-án kedden és szerdán, 8:00 és 13:00 óra között, előre tervezett karbantartási munkákat végeznek. Ezeken a napokon a Kelemen Béla utcában több házban átmeneti vízhiány várható, ezért kérik, hogy a kellemetlenségekre készüljenek fel, gondoskodjanak háztartásukhoz elegendő vízmennyiség vételéről.

  2019.02.07.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek