Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 
2020.08.04. 20:58 |

Érkezhetnek ismerősökként, barátokként vagy akár teljesen idegenekként, egy biztos: valóban bensőséges beszélgetésekkel ajándékozzák meg a programsorozat közönségét és egymást. A népszerű és színvonalas társalgási programokat Zemlényi Katica szervezi.

Több éve működik sikeresen ez a sorozat. Milyen céllal indítottátok?

Négy évad van a Kulturális Szalon rendezvénysorozata mögött: már annak idején is sorozatnak szántuk, azért, hogy a fehérvári közönség megismerhesse a város díjazottjait, kitüntetett polgárait. Ezzel követendő példákat is adunk az embereknek – legyen szó egy művészről, egy orvosról vagy egy pedagógusról.

De nemcsak egyéneket mutatunk be, hanem egyesületeket, baráti köröket, együtteseket vagy olyan csoportosulásokat is, amelyek sokat tesznek Székesfehérvárért – mint például a Zenei Nevelésért Alapítvány, a Sampo Finnbarátok Köre, a Tilinkó Együttes, a Cserta család…

Sok vendég járt már a Szalonban. Számon tartod?

A számok sok mindent elmondanak: ezekből látszik, hogy hol tartunk, meddig jutottunk el, mit csinálunk, teljesítettük-e azt a célt, amit kitűztünk magunk elé.

Óriási öröm számomra, hogy a 25. Szalonig sikerült eljutnunk, több mint tíz meghívott moderátorral, hetvennél is több vendéggel – ez a minket támogató Lánczos–Szekfű Alapítvány számára is lényeges szempont.

És miért „szalon” a Szalon?

A tér és a beszélgetések is nagyon bensőségesek, mint egy szalonban, és kevés emberrel is jól működnek. Ebből kifolyólag sokszor előfordul például, hogy olyan dolgot is elmond magáról egy vendég, amit máshol nem. Sokszor az ismerősökként, barátokként ide érkező meghívottak is megtudnak egymásról új dolgokat, és rácsodálkoznak egymás életére. Nagy élmény az is, amikor két idegen ember jön el hozzánk, és a beszélgetés után – egymás életét megismerve – barátként távoznak. Ettől a meghívottak és a közönség is azt érzi: többet kaptak, és olyan intimitásban volt részük, amiben eddig nem. Szeretik az emberek, és általában sokan jönnek.

Mi alapján választod ki, hívod meg a moderátorokat és a vendégeket?

A riporterek kiválasztásánál fontos szempont a témához való kapcsolódás és a változatosság mellett az is, hogy a fiatalok is kaphassanak lehetőséget. Beszélgetett nálunk többek között Bobory Zoltán, Bakonyi István, Nagy Judit, Szabó Miklós Bence, Látrányi Viktória, Sági Zoltán, Benkő Andrea, Palkó Zsuzsanna és Kaiser Tamás is. Egy alkalommal mindig két embert hívunk meg: olyan különleges párost, akik nem ugyanannak a szakterületnek a képviselői, de valami összeköti őket. Lehet ez a zene, vagy más művészet, a városért végzett tevékenység, egy lovagrend, bármi tulajdonképpen.

Ha nehéz is választani, melyik programot emelnéd ki az utolsó évadból?

Érdekes és izgalmas volt például két festőművészt hallgatni, vagy a torinói lepelről szóló rendezvényt. Ennek az évadnak a legkülönlegesebb beszélgetése Auth Ágnes és Milcsinszky Alajos atya párosáé volt: az egyikőjük pedagógus, a másikójuk pap, és a zene a közös nyelvük. Az atya alapította az első egyházi gyermekkórust Székesfehérváron, Auth Ágnes pedig a Telekiben vezette az ország egyik legjobb kórusát – nagyon érdekes volt a két teljesen különböző életpálya, amit ez a közös tevékenység kapcsolt össze, két nagyon szerény emberrel. Fájdalom, hogy alig egy hónapra rá Milcsinszky atya meghalt, a szalonbeli volt vele az utolsó élő beszélgetés. Ez mindenképpen megadta az idei Szalon ünnepélyességét.

Hogyan hatnak ezek a rendezvények a közösség életére?

Feltétlenül közösségteremtőek. Sokan egy Szalon apropóján először látták és tértek be ebbe a kis egyházi művelődési házba a Krisztus Király Plébánia mellett. Miután felfedezték, sokan más programokra is eljöttek, egy kis koncertre, más előadásra, kiállításmegnyitóra, és törzsvendégek lettek nálunk. A közösségi ház – Tornyai Gábor plébános atya tudtával és engedélyével – azok előtt is nyitva áll, akik nem járnak templomba, de szívesen részt vesznek egy egyházi vagy civil megmozduláson.

Lesz folytatás?

Igen, lesz folytatás, már tervezem a következő évadot. Elsősorban díjazottakkal, díszpolgárokkal, de folytatjuk a helyi meghatározó családok és a nemzetiségi csoportok, baráti körök bemutatását, és elárulhatom, hogy egy teljesen új aspektus, a hagyományőrzés is megjelenik majd a programok között. A Kulturális Szalonokat akkor is megrendezzük, ha csak online közvetítéssel tudjuk megoldani a Covid miatt, a Vox Mirabilis Kamarakórus Facebook-oldalán.

Interjú

 1. Kati néni a legszebb korban - beszélgetés Kocsis Balázs szobrászművésszel

  19 esztendeje annak, hogy ünnepélyes keretek között, Katalin-napon felavatták Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. Nagy esemény volt ez 2001-ben, hiszen számos bonyodalom, szakhatóságokkal folytatott „pörlekedés” előzte meg. Az alkotást már ugyanezen év január 12-én kihelyezték, és egy üzenetgyűjtő urnát tettek mellé, hogy megtudják, akarják-e a fehérváriak a fertályos asszony szobrát, vagy sem?

  2020.11.25.
 2. Bory mester több szemszögből – beszélgetés Magony Imre helytörténésszel

  Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. 

  2020.11.16.
 3. A könyvtáros szakma életre szóló hivatás - interjú Beniczky Péternével

  Tudósok, geológus, református lelkész és ügyvéd felmenők mutatták az utat a humán szakterület felé, és a szeretetteljes családi otthon roskadozó könyvespolcain mindig akadt valami érdekes, új világba hívogató könyv. Beszélgetőtársam egyik nagypapája – bár nem ez volt a fő foglalkozása – katalógust készített a házi könyvtárban.

  2020.08.30.
 4. Beszélgetés Mohai Gábor, rádiós és televíziós bemondóval, előadóművésszel

  Nagy érdeklődés övezte Mohai Gábor „Kihűlt világ” című önálló verses irodalmi estjét a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán kedden. Az előadóművész, bemondó, rádiós és televíziós műsorvezető fehérvári jelenléte alkalmával válaszolt kérdéseinkre.

  2020.08.25.
 1. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 2. Az imitátor - szeptember végén várható Prax Levente második kötetének megjelenése

  Prax Levente első kötete után a hamarosan megjelenő második is igazolja: akármibe fog a szerző, „paródia lesz belőle”. Az abszurd-groteszk stílus, a kritikus szemlélet, a szereplők irracionális viselkedése jelenik meg a mániákus díszmadárgyűjtő váratlan átváltozásáról, az apokaliptikus fővárosról vagy a szenzációhajhász riporter hanyatlásáról szóló elbeszélésekben. 

  2020.08.07.
 3. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.
 4. Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

  A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.

  2020.07.21.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6