Navracsics Tibor az Európai Unióról, fejlesztésről, háborúról és békéről

A Mathias Corvinus Collegium rendezvényének vendége volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A Hiemer házban a zsúfolásig megtelt teremben tartott Új feladatok, új megoldások címet viselő előadás kezdete előtt a sajtó képviselői találkozhattak a miniszterrel, ott beszélgettünk vele.
2022.11.13. 08:55 |
Navracsics Tibor az Európai Unióról, fejlesztésről, háborúról és békéről

Navracsics Tibor elöljáróban elmondta, hogy a Mathias Corvinus Collegium olyan tudatos tehetséggondozást és utánpótlással való törődést jelent, ami az egész ország szellemi életére kihathat, a minőségi oktatás révén egy új nemzedéket nevel fel a társadalomtudományi értelmiségnek, és ebből adódóan több fiatal, tehetséges szakemberrel járul hozzá a társadalom helyzetének értelmezéséhez.

Ez a program feladatának tekinti, hogy a lehetőségéhez képest kutassa fel azokat a fiatalokat, akik tehetséggel bírnak, és szép pálya áll előttük, ezzel segítve az érvényesülésben őket az egész ország javára.

Miniszter úr, emlékszik még a boldog egyetemi éveire, amikor a nagy csapat – akik a ma politikai élet meghatározói, beszélgettek a jövőről, terveztek, vitatkoztak?

Természetesen emlékszem, bár az is tény, hogy fakulnak az emlékek az elmúlt évtizedek távlatában.

Mit gondoltak akkor, mi a legfontosabb tennivaló ahhoz, hogy az Önök által álmodott jövő valósággá váljon?

A '80-as évek második felében a legfontosabbnak az tűnt, hogy végre független legyen Magyarország. Szuverén országgá váljon, amelyik már nem a Szovjetunió gyarmata, hanem független államként tud élni, lehetőleg az európai nemzetekkel közösen alakítva a saját jelenét, jövőjét.

Gondolt akkor arra, hogy milyen lesz ez az ország 30 év múlva?

Hogy őszinte legyek, olyan nagyon nem gondolkoztam ezen, de egészen biztos, hogy boldogabb környezetben akartam élni.

Az idei választások után új feladatokat kapott. „Testhezálló” ez a feladat Önnek?

Hogy testhezálló-e, az majd kiderül, ha eredményes leszek, akkor testhezálló lesz. Igyekszem a „testemhez” idomítani a feladatot, és igyekszem eredményeket elérni. Az elmúlt félévben a Brüsszellel folytatott tárgyalások vitték el az időm nagy részét, és ha ez eredményre vezet, akkor elégedett lehetek. Amikor az új kormány megalakult, azt a feladatot kaptam, hogy az Uniós források felhasználásának ellenőrzése mellett alakítsuk ki a magyar fejlesztés területi dimenzióját, amely lehetővé teszi, hogy ne csak Budapesten, a tervező asztalok mellett dőljön el, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg Magyarországon, hanem olyan fejlesztéseket, támogatásokat tudjunk finanszírozni akár hazai, akár Európai Uniós forrásból, amely a helyben élők speciális igényeit is kielégíti, segíti, és támogatja a problémáik leküzdését. Ehhez a területfejlesztés sokkal érzékenyebb stratégiáját, alkalmazását kell kidolgozni.

Feladatai között jelenleg melyek az elsők az egyenlők között?

Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb az, hogy az Európai Uniós forrásokat sikerüljön megszerezni, megvalósítsuk azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférjünk az Európa Unió forrásaihoz. Másrészről azokat az alapintézményeket, elveket, szakpolitikai megoldásokat kell kidolgozni, amelyek segítik, hogy az ország keleti és nyugati részén, vagy a fővárosban élő emberek egyaránt boldogok legyenek és megtalálják a számításukat, ebben a kormányzati politika támogatja őket. Elmondhatom, hogy e téren időarányosan jól állunk.

A világ zűrös hellyé vált napjainkban. Milyen feladatokat lát ahhoz, hogy legyen békés jövő?

Ahhoz elsősorban az kell, hogy békét kössön Oroszország és Ukrajna. Abban bízom, hogy az elkövetkező időszakban talán a háború elhúzódása ráébreszti a támadó felet is arra, hogy ezt a háborút nem érdemes folytatni, és szükséges egy jó békét kötni. Ez azt is jelenthetné, hogy Európába ismét a stabilitás költözhetne vissza, vagy legalábbis esélyt kapnánk erre, mert ez mindannyiunknak az érdeke.

Később szó esett Székesfehérvárról, a lehetséges Székesfehérvár-Veszprém tengelyről, amely a Dunántúl meghatározó tényezője lehet. Fejér székhelye az ipari lehetőségével, Veszprém a kultúrával gyarapíthatná ezt. Székesfehérvárról pozitívan beszélt Navracsics Tibor, a város megvalósított programjairól, a vezetésről, Cser-Palkovics András polgármesterről.

Interjú

 1. A Közös műteremből indult

  Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában. 

  2023.03.20.
 2. A kultúra mint éltető erő

  Bokros Judit már két évtizede tudósít a város irodalmi, képzőművészeti életéről és a kultúrával bármely területen összefüggésbe hozható eseményekről. Családi indíttatásból került a kultúra és a költészet közelébe, ám saját tevékenysége, alkotó munkája révén sikerült elérnie, hogy nevét immár nemcsak tanár-költő édesapja révén, hanem saját jogon is jegyzik.

  2023.03.16.
 3. Egy esély mindenkinek jár!

  Az ország 54. rotary klubjaként alakult meg 2018. március 10-én a Rotary Club Székesfehérvár. A jószolgálati tevékenységet végző baráti kör tagjai tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten nyújtanak segítséget hátrányos, vagy nehéz helyzetben élő fiataloknak, esélyt adnak a nyelvtanulásra, ösztöndíjprogramjaikkal segítik a diákokat. Lokálpatrióta szemlélettel alkalmat keresnek és teremtenek arra, hogy a támogatók és a tehetségek egymásra találjanak.

  2023.03.13.
 4. Beszélgetés a költségvetésről

  A biztonságos és stabil működést garantáló költségvetés elfogadását követően olyan nagyszabású fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, amelyeknek köszönhetően több közép- és általános iskola épülete újul meg. Nehéz és bizonytalan körülmények között született meg a város 2023-as költségvetés-tervezete, amelyet februárban fogadott el a közgyűlés. 

  2023.03.03.