Kilencen a kilencediken - véget ért az Alba Regia Jazz Fesztivál

Véget ért Székesfehérváron, a Bartók Béla téren megrendezett Alba Regia Jazz Fesztivál. Három este, péntektől vasárnapig kilenc együttes váltotta egymást a színpadon, és nyújtott igazi zenei csemegét a nézőknek. De csemegét jelentettek a téren az ételt, italt kínálók is.
2022.08.10. 14:34 |
Kilencen a kilencediken - véget ért az Alba Regia Jazz Fesztivál
Vörös Tamással, az egyik főszervezővel nyitottuk a fesztivált, Mits Gergővel, a másik főszervezővel értékeljük az elmúlt napokat.

Kilenc éve hagyományteremtő céllal indítottátok útjára az Alba Regia Jazz Feszivált, hiszen e műfajnak komoly múltja van a városban, ugye?

Igen. Szerettük volna feléleszteni tetszhalott állapotából ezt a műfajt, illetve folytatni a korábbi színvonalas fesztiválok hagyományát Székesfehérváron, és bíztam benne, hogy ez sikerül.

A hagyomány “testvére” a legenda. Lehet legenda e fesztiválból a városban?

Azt gondolom igen. Vörös Tamással beszélgettünk arról az idén, hogy sohasem említettük még, de tudtunkkal ez a város legrégebbi fesztiválja, 1967-ben jegyezték a mostani fesztivál elődjét, a Videoton Interjazz Fesztivált.

A kilencedik fesztiválon kilenc zenekart hallottunk. Miként építettétek fel ezt az évet?

Előre megfontolt szándékkal! Kilenc éve, 2013-ban, amikor leültünk Tamással és e fesztivált kitűztük a zászlónkra, a stiláris nyitottságot neveztük meg fő szempontként. Minél szélesebb közönségréteget minél nagyobb számban szerettünk volna megszólítani, mert ez a kiváló műfaj megérdemli a nézőtéri sokaságot. Ennek érdekében elhatároztuk, hogy olyan színvonalú együtteseket igyekszünk meghívni, akik megfelelő művészi módon képviselik a jazzt, és az improvizációban - ami a jazz fontos eleme - is kiválóak. Lehet ez funky, vagy soul, vagy más alapú zene, a lényeg, hogy tagjai fantasztikusan tudjanak improvizálni! Hallhattuk a Coltrane Legacyt, amely elképesztő minőségben játszott free jazzt, de a többi között a Vörös Tamás Projekt a jazz és a rock fúzióját ötvözte muzsikájában nagyon jól. A műfajon belül sokféle stílust igyekszünk megmutatni. Az improvizáció örömünkre minden évben képviselteti magát a fesztiváljainkon.

A zenekarok nem egyformák, egyik jobb, mint a másik, és nem lehet megmondani, hogy melyik az egyik és melyik a másik...

Kiemelten a színvonal a legfontosabb, hiszen vacak zenét hallunk eleget a main stream médiában. Remélem a zene hallgatása, befogadása is azon az a jó úton van, mint a gasztronómia, a bor fogyasztása Magyarországon. Néhány éve még a maihoz képest távolabb volt ezek kultúrája nálunk, de ma már eljutottunk odáig, hogy a bisztrókban, a menüt fogyasztó helyeken is változatos minőséget lehet fogyasztani, túl vagyunk a rántott hús, pörkölt kínálaton, bár ezek is fontosak, mert a mienk, de a lényeg, hogy ezeket többféleképpen, jól és még jobban lehet elkészíteni. A zenének is ezt az utat kell járnia, és az emberek megértik, hogy miért fontos jó zenét hallgatni, és tudni kell választani igénytelen és igényes muzsika között. Meg kell keresni mindenkinek azt, ami neki tetszik, amely műben jó zeneszerzők és valódi szövegírók vannak. A zenébe befektetett munka az alapvetés, és a kész műből aztán majd kiderül, hogy ez művészet, vagy sem.

Komplett szolgáltatást biztosítottatok. Az igényes zene mellett itt voltak az ételek, a kiváló sörök és minőségi borok is. Többfajta kultúra volt jelen, példa értékkel...

A minőség minden területen fontos, miként a kultúra is. Viselkedés kultúra, étel- és zenefogyasztási kultúra együtt voltak itt, mert fontos, hogy az idelátogatók a családjukkal együtt a minőségnek lehessenek részesei, megfelelő környezetben. Mert a lényeg: úgy éljünk itt a földön, hogy minél kevesebbet ártsunk magunknak, másoknak, és minél hasznosabban töltsük el az időnket.

Vörös Tamással azzal nyitottuk a felvezetőt, hogy Székesfehérvár a jazz városa. Mit gondolsz erről

Mindenképpen az! És ezt nemcsak érzelmeim által vezérelve mondom, hanem a tények is ezt támasztják alá. Elég, ha azt mondom, hogy a művészeti oktatási intézményeinkben minőségi jazz- és könnyűzenét tanítunk, miként a Kodolányi egyetem modern zenei tanszékén is ezt tesszük. Nagyon sok ifjú zenész megfordul itt a városban, akik viszik a jó hírünket és vissza is jönnek ide.

Hagyománnyal kezdtük, fejezzük be azzal is. Ez volt a kilencedik Alba Regia Fesztivál, mi jöhet még, és hol a vége?

Nagyon bízom benne, addig el tudunk jutni, hogy a következő generációnak át tudjuk adni a szervezést. Hiszem, bízom benne, hogy mindenki érzi, érti, hogy ennek a rendezvénynek helye van Székesfehérváron minden nyáron...!