Iskolakezdésre megújult a Teleki kémiaterme és informatikai rendszere

Az iskolakezdére megújult a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kémiaterme és informatikai rendszere. A beruházások az önkormányzat, a fenntartó és a Videoton Holding összefogásával valósulhattak meg.
2020.08.31. 13:59 |

Az összesen közel 18 millió forint értékű projekthez a Videoton Holding 7,9 millió, az Önkormányzat és a Székesfehérvári Tankerületi Központ 5-5 millió forinttal járult hozzá.

A kémiaterem a Teleki legnagyobb méretű tanterme, felújítására eddig azért nem került sor, mert számos beépített eszköz miatt a beruházás rendkívül költségigényes. A falakon kívül gyakorlatilag mindent kicseréltek: megújult a terem elektromos és informatikai hálózata, valamint a komplett gépészete. Az új csempe és padlóburkolat mellett megtörtént a teljes bútorzat cseréje is új előkészítőpulttal, szaktanári asztallal, szekrényekkel, padokkal, székekkel. A XXI. századi elvárásoknak megfelelő felújítást a Videoton Holding vezényelte le.

Megújult az iskola teljes informatikai rendszere is. A Budai úti épületben és a Sziget Utcai Tagintézményben a korábbi számítógéppark felújításra került, míg négy géppel bővítették az eszköztárat. Megtörtént az informatikai hálózat fejlesztése és a hardver eszközök cseréje is. Az informatikai rendszer felújításához Sinkó Ottó szülőként, a SOH Kft-n keresztül összesen 3 millió forint támogatással járult hozzá. Gáncsos István szülő, informatikus társadalmi munkában segített a géppark bővítésében, frissítésében. Az új hálózati eszközöket a SOH Kft. finanszírozta, az optikai gerinc rendszer kiépítése szintén igazi összefogással, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a város és az Alba Innovárat vezető, ugyancsak szülőként is érintett Laufer Tamás segítségével valósulhatott meg. A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi igen szerény 10 Mbyte-os átlag sebesség fel- és letöltési irányba is százszorosára, 1 Gbyte-ra nőtt, így a gimnázium egész területén lehetővé teszi a legkorszerűbb digitális oktatást, illetve – amennyiben ismét szükség lesz rá – a tantermi távoktatást is.

Ráczné Kálmán Anikó, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy átadhatják a megújult kémia tantermet, egyúttal köszönetet mondott valamennyi finanszírozó félnek: az önkormányzatnak, a tankerületnek és a Videoton Holdingnak.

Elmondta, hogy a megújult tanteremben már lehetősége lesz a diákoknak csoportmunkára, a tanulók megfelelően elő tudnak készülni a kísérletekre és interaktív természettudományos képzésre is lesz lehetőség. 

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint fontos mérföldkő ez a felújítás a tankerület életében is.

"Itt most megvalósult az, ami a KÉPES programban folytatódik országosan egyedülálló gyakorlatként. Egy olyan közös összefogás eredményeként tudott megújulni a terem, ami három szereplőt igényelt. Így tudtuk közös erővel megvalósítani azt, ami egyenként nem sikerülhetett volna, követendő példa ez a többi iskola és település életében és bizonyítja azt, hogy van egy olyan tulajdonosa az épületeknek Székesfehérváron, aki törődik a benne folyó oktató-nevelő munkával." - fogalmazott Török Szabolcs. 

Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója is az összefogást emelte ki a felújítás kapcsán.

Elmondta, hogy az alapötletet a KÉPES program adta, ami hosszú ideje működik sikeresen a városban. "A Videoton Holding számára a természettudományos képzés alapvető fontosságú a munkaerő-utánpótlás tekintetében. Cégünk az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, így kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk a Teleki Gimnáziumnak, amely a reáltárgyak oktatásának kiemelkedő képviselője a városban." - tette hozzá a vezérigazgató. 

Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Videotonnak és a Székesfehérvári Tankerületnek is a felújításért, kiemelve, hogy a minisztérium támogató döntése pozitív üzenet a nehéz gazdasági helyzetben.

"Azért is örülök ennek a fejlesztésnek, mert egy kicsit adósai vagyunk a Telekinek. A középiskolák közül nagyon sok intézménynél már látjuk, hogyan lesz fejlesztési forrás, és több általános iskola tekintetében is vannak források a felújításra. A Campus-projekt a Vasvárinak nagy előrelépés lesz, a Kodolányi Középiskolának szintén és dolgozunk azon, hogy ez a Tópartira is igaz legyen. A Teleki felé nem volt eddig ígéretünk, amit nem is lehet kipipálni ezzel a tanteremmel, de jelzésértékű, hogy nem feledtkeztünk el a Telekiről sem. Dolgozunk azon, hogy felújítással és bővítéssel együtt biztosítsuk a jövőjét ennek a gyönyörű épületnek nem elfelejtve, hogy egy olyan gimnáziumban vagyunk, aminek fontos feladata a tehetséggondozás." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki szólt arról is, hogy holnap már végre a tanárok és a diákok népesítik be az új tantermet hosszú hónapok után.

 A hosszúra nyúlt szünet és a tavalyi tanév sikeres lezárása egy újabb összefogás tanúbizonysága: mind a diákok, mind a szülők, mind a pedagógusok helytálltak. Arra kérek most minden kedves érintettet, hogy tartsuk be a védekezés érdekében hozott szabályokat, és legyünk türelemmel a megváltozott helyzetre, hogy zökkenőmentesen ne csak elkezdődhessen holnap a tanév, de le is tudjuk majd zárni!” - hívta fel a figyelmet a polgármester.

A kivitelezést a Garzon Bútor Cégcsoport (bútorok), a Good-Bau Kft. (bontás, kőművesmunkák, szárazépítészet), a KENT-R Kft. (villanyszerelés), a Napfogó Kft. (gépészet), a Reál Gres Kft. (hideg burkolás), a Szárazépítészet Kft. (álmennyezet), Szegedi Zoltán és Gál Zoltán e.v. (festés-mázolás), Tóth István asztalos mester (épületasztalos munkák), az Unicomp Kft. (informatikai végpont kialakítások), és nem utolsósorban a Gimnázium technikai személyzete végezték.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1