Irodalmi, (sör)történeti beszélgetések és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

Folytatódott a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának nyári programsorozata az intézmény udvarán, ahol felolvasással, beszélgetéssel és sörkülönlegességekkel várták a vendégeket. Bemutatkozott az új székesfehérvári sörfőzde, a „972”.
2018.08.22. 18:58 |

A papírjaim szerint vezethetek autót, tördelhetek újságot, taníthatok gyerekeket. 1983 óta vagyok szöveggyártó kisiparos. Írtam prózát, filmet, drámát, újságcikkeket. Dolgoztam gazdasági napilapnál és bulvárhetilapnál, szerkesztettem irodalmi folyóiratot és designmagazint, megfordultam a sajtóban elképzelhető összes munkakörben, a tipográfusétól a főszerkesztőéig. 1994-től 2008-ig a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője voltam.” - mondta el magáról Németh Gábor, akivel 2017-es, legfrissebb kötetéről, - amely „Ez nem munka. Mondatok pénzért” címmel jelent meg - Czinki Ferenc, az est moderátora beszélgetett.

Novellák, publicisztikai írások, esszék, nehezen kategorizálható prózai szövegek alkotják Németh Gábor könyvét. A cím első fele, az „Ez nem munka!” első osztályos írásfüzetébe volt bejegyezve; a tanító néni honorálta ezen szavakkal az írását. A könyvben valójában tehát egy szubjektum, az őt alakító környezeti tényezők, eseménysorok, társadalmi automatizmusok kapnak helyet: a történeteken keresztül mintha önmagát mesélné.

Nyilván a sörtörténet ebben a formában nem egy mély tudományos megközelítés, de mindig van, aki szeretne többet tudni, érdeklődik, kérdez; és nem feltétlen a sörről, hanem más történeti témákról is. Ez tehát egy misszió." - hangsúlyozta Katona Csaba, történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa.

Az est vendége volt és kézműves nedűivel bemutatkozott az új székesfehérvári sörfőzde, a „972”. Jelenleg négy fajta sört kóstolhatnak meg azok, akik kíváncsiak a 972 Sörfőzde italaira: egy világos lágert, egy búzát, egy félbarna valamint egy barna sört. „Üzemünket egy régi sörfőzde helyén építettük fel, melynek során az utolsó csavarig újragondoltuk a helyszín és egy korszerűbb technológia lehetőségeit. Az első mérföldkőnek kifogástalan alapszortimentet tűztünk ki célul." - emelte ki Pásztori Ferenc a 972 Sörfőzde ügyvezetője.

Kultúra

 1. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 2. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 3. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.
 4. Álmok a vásznon - a Derkovits Kör tagjainak legszebb alkotásait láthatjuk

  A Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak legszebb alkotásaiból rendez kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ: az olajképeket, akvarelleket, grafikákat egyaránt felvonultató tárlatot Pálfalvi András, az intézmény címzetes igazgatója nyitja meg április 24-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Karóczkay Ottó festőművész.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka