Irodalmi, (sör)történeti beszélgetések és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

Folytatódott a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának nyári programsorozata az intézmény udvarán, ahol felolvasással, beszélgetéssel és sörkülönlegességekkel várták a vendégeket. Bemutatkozott az új székesfehérvári sörfőzde, a „972”.
2018.08.22. 18:58 |

A papírjaim szerint vezethetek autót, tördelhetek újságot, taníthatok gyerekeket. 1983 óta vagyok szöveggyártó kisiparos. Írtam prózát, filmet, drámát, újságcikkeket. Dolgoztam gazdasági napilapnál és bulvárhetilapnál, szerkesztettem irodalmi folyóiratot és designmagazint, megfordultam a sajtóban elképzelhető összes munkakörben, a tipográfusétól a főszerkesztőéig. 1994-től 2008-ig a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője voltam.” - mondta el magáról Németh Gábor, akivel 2017-es, legfrissebb kötetéről, - amely „Ez nem munka. Mondatok pénzért” címmel jelent meg - Czinki Ferenc, az est moderátora beszélgetett.

Novellák, publicisztikai írások, esszék, nehezen kategorizálható prózai szövegek alkotják Németh Gábor könyvét. A cím első fele, az „Ez nem munka!” első osztályos írásfüzetébe volt bejegyezve; a tanító néni honorálta ezen szavakkal az írását. A könyvben valójában tehát egy szubjektum, az őt alakító környezeti tényezők, eseménysorok, társadalmi automatizmusok kapnak helyet: a történeteken keresztül mintha önmagát mesélné.

Nyilván a sörtörténet ebben a formában nem egy mély tudományos megközelítés, de mindig van, aki szeretne többet tudni, érdeklődik, kérdez; és nem feltétlen a sörről, hanem más történeti témákról is. Ez tehát egy misszió." - hangsúlyozta Katona Csaba, történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa.

Az est vendége volt és kézműves nedűivel bemutatkozott az új székesfehérvári sörfőzde, a „972”. Jelenleg négy fajta sört kóstolhatnak meg azok, akik kíváncsiak a 972 Sörfőzde italaira: egy világos lágert, egy búzát, egy félbarna valamint egy barna sört. „Üzemünket egy régi sörfőzde helyén építettük fel, melynek során az utolsó csavarig újragondoltuk a helyszín és egy korszerűbb technológia lehetőségeit. Az első mérföldkőnek kifogástalan alapszortimentet tűztünk ki célul." - emelte ki Pásztori Ferenc a 972 Sörfőzde ügyvezetője.

Kultúra

 1. Előadás szociófotókról és fotóelméleti szavalókórus

  Csütörtökön este egy kulturális antropológiai előadást hallgathatunk meg a Híresek és képek című kiállításban Kassák Munka-körének szociofotó-csoportjáról, majd egy fotóelméleti szavalókórus lép fel.

  2019.06.18.
 2. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 3. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 4. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka