-
Karácsonyi koncert az ARSO-tól
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az idei esztendő zenei jubilánsainak műveiből válogatta össze hagyományos karácsonyi hangversenyének műsorát. Hétfőn este a nápolyi operastílus atyamestere, Alessandro Scarlatti halálának 300. évfordulójára emlékezve a mester gyönyörű Karácsonyi kantátája indította a programot.
2025.12.16. -
90 lve hunyt el Kaszap István
A Prohászka-emléktemplomban 17 órakor Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 90. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.
2025.12.16. -
Bodonyi Dániel kapta a díjat
A Fehérvár Médiacentrum munkatársa, Bodonyi Dániel kapta idén a DUE Médiahálózának Kaczián Gábor-díját. Az elismerést a szervezetben kiemelkedő közösségi és társadalmi munkát végző fiataloknak adják át minden évben karácsony előtt.
2025.12.16. -
Máltai és magyar dallamok
Egy különleges, karácsonyváró koncert erejéig külföldi vendégekkel egészült ki a Vox Mirabilis Kamarakórus. A Jézus Szíve templomban rendezett hangverseny vendége a Cantilena Malta Ensemble volt, akik Máltáról érkeztek Székesfehérvárra.
2025.12.15.
Húsvét vasárnap a feltámadás ünnepe
Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Húsvét vasárnap Krisztus feltámadását ünnepeljük. Húsvét vasárnapján már megjelennek a mindenki által jól ismert ünnepi ételek: a sonka és a tojás is.
Más nagy ünnephez hasonlóan, e naphoz is hagyományosan munkatilalom kapcsolódott. Nem sepertek, nem főztek, varrni sem volt szabad. A seprési tilalomnak a Tápió mentén azt a magyarázatot adták, hogy így elsepernék a locsolókat. Húsvétvasárnap és -hétfőn a böjti tilalom után már ismét lehetett táncolni, bálokat rendezni.
A húsvéti szertartásokhoz tartozott már a 10. század óta az ételszentelés. A húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, sőt, még a bort is a katolikus hívők szentelni viszik a templomba. Az ételek megáldására már Jézus is példát adott a csodálatos kenyérszaporítással és az Utolsó vacsorán. A megszentelt húsvéti ételek a hosszú böjt után megvédték a híveket a mértéktelenség kísértéseitől.
Az ünnep szinte áldozati jellegű eledele a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe. Amint a tojásból új élet kel, éppen úgy támad fel Krisztus is a sírjából az emberek megváltására. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen régen jellegzetes húsvéti eledellé. A szentelt ételek maradékait mágikus célokra használták: a sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy az sokat teremjen. A húsvéti ételeket akár tűzbe is vethetnék, azzal a magyarázattal, hogy a túlvilágiaknak is jusson belőle.