-
Vox Mirabilis karácsony
Veni Emmanuell! címmel a Vox Mirabilis Kamarakórus 2025/26. Hangversenybérleténekkarácsonyváró koncertje kerül sor december 13-án, szombaton, 19 órától a Jézus Szíve templomban. Az együttes vendége a Cantilena Malta Ensemble együttes, Málta egyik legkeresetteb kórusa lesz.
2025.12.05. -
Óramúzeum Fehérváron
A Kossuth utcában az Órajáték alatt található Óramúzeumot Kovács Jenő órásmester hozta létre a saját óra gyűjteményéből még 2009-ben. A patinás belvárosi épület földszintjén több száz, különböző korból származó fali-, asztali-, zseb- és karórák, mellett még egy 17. századi toronyóra szerkezet is látható. A múzeumot ma az órásmester fia, Kovács András gondozza.
2025.12.04. -
Koncert a jótékonyság jegyében
Hóangyal GondosKODO elnevezéssel idén is szervez jótékonysági koncertet a Kodolányi János Egyetem és a Szegényeket Támogató Alapítvány. Az december 11-i előadásból befolyt összeget az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ gondozásában élő, hátrányos helyzetű családok kapják.
2025.12.04. -
Új Partitúra
Kivételes adventi koncerttel folytatódott a Partitúra hangversenybérlet sorozat. Sugár Nátán dirigálásával Mozart operáival ismerkedhettek meg a fehérvári fiatalok.
2025.12.03.
Gasztronómia és művészet találkozott a képtárban
Ázsiai ihletésű pacal, kortárs képek és „hasirodalmi részletek” találkoztak egymással az Olvasta már?-Látta már?-Kóstolta már? című esten a Csók István Képtárban. A programot a Kortárs Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódva Vörömarty Mihály Könyvtár szervezte, ezért a könyvtárosok stílszerűen az ételekhez és a képekhez külön könyvajánlókkal készültek.
2017.05.17. 21:42 |
Vasné Borsos Beáta, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a rendezvény igazi összefogás eredménye: a képeket a Városi Képtár - Deák Gyűjteményéből kapták, a finomságokat a bEAT Étterem két séfje Moór Veronika és Moór László készítette, az irodalmi szemelvényeket pedig Cserna-Szabó András, József Attila-díjas író válogatta össze.
A közönség elsőként Czimra Gyula Palántázók című festményét vette szemügyre, amelyre Cserna-Szabónak, mint egy igazi szentesi gyereknek a paprika és a paradicsom jutott eszébe. Innen pedig egyenes út vezetett a lecsóig. Az általa választott novellarészletből kiderült, hogy lecsónak, nem szaftja van, mint a pörköltnek, hanem szottya. A tökéletes állaghoz igazi, karikára vágott erős paprikát lehet használni. A többi hozzávalónak legyen az bazsalikom, fokhagyma, gomba vagy szarvashús, pedig csak a képzelet szab határt.
Ferenczy Noémi Menekülés Egyiptomba című festményéről Cserna-Szabónak a legnagyobb afrikai magyar író, vagyis Rejtő Jenő alias P. Howard jutott eszébe. A nagy Levin szakácskönyvéből az érdeklődők megtudhatták, hogy a rablók a nyársak (lehetőleg angolosan), az orgazdák a halak, a lánykereskedők és a zsebtolvajok pedig az édes tészta készítésében verhetetlenek. Tilos articsókát enni vajas morzsával, mert az egy unalmas kispolgári szokás, valamint a tartár mártást csak nőtlen szakácsok tudják tökéletesre ízesíteni.
A József Attila-díjas író - aki mellesleg vérbeli pacalember - Hegedűs 2 László Feledhetetlen dolgok című alkotásában a pacalt vélte felfedezni. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a következő könyve Hetvenhét magyar pacal címmel fog megjelenni, amelyben a pacal és a magyar konyha történetét mutatja be a középkortól napjainkig. Moór Veronika és férje, László ennek kapcsán három pacalvariációt főzött. Az egyik, a klasszikus csülkös pacal, a másik egy ázsiai ihletésű szójás változat, míg a harmadik egy elsőre kissé bizarrnak tűnő csülöklében főtt csillagánizsos, fahéjas, paradicsomos kreáció volt. A pacalokhoz Baráth Sándor, a Kreinbacher Birtok borásza, egy igazi különlegességet az öreg tőkék borát választotta.
A séfek Ferenczy Noémi szőnyegtervéhez a színekkel harmonizáló paradicsomos-tőkehalas rizottót, Kmetty János Önarcképéhez egy újragondolt csirkepaprikást, Valkó Erzsébet Sárkányához pedig egy különleges panna cottát ajánlottak. Ha valaki még ezek után is éhen maradt, fakultatív beugorhatott a Petz Sörözőbe a híres „füles paczalra.”
Gasztronómia és művészet a képtárban
Ferenczy Noémi Menekülés Egyiptomba című festményéről Cserna-Szabónak a legnagyobb afrikai magyar író, vagyis Rejtő Jenő alias P. Howard jutott eszébe. A nagy Levin szakácskönyvéből az érdeklődők megtudhatták, hogy a rablók a nyársak (lehetőleg angolosan), az orgazdák a halak, a lánykereskedők és a zsebtolvajok pedig az édes tészta készítésében verhetetlenek. Tilos articsókát enni vajas morzsával, mert az egy unalmas kispolgári szokás, valamint a tartár mártást csak nőtlen szakácsok tudják tökéletesre ízesíteni.
A József Attila-díjas író - aki mellesleg vérbeli pacalember - Hegedűs 2 László Feledhetetlen dolgok című alkotásában a pacalt vélte felfedezni. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a következő könyve Hetvenhét magyar pacal címmel fog megjelenni, amelyben a pacal és a magyar konyha történetét mutatja be a középkortól napjainkig. Moór Veronika és férje, László ennek kapcsán három pacalvariációt főzött. Az egyik, a klasszikus csülkös pacal, a másik egy ázsiai ihletésű szójás változat, míg a harmadik egy elsőre kissé bizarrnak tűnő csülöklében főtt csillagánizsos, fahéjas, paradicsomos kreáció volt. A pacalokhoz Baráth Sándor, a Kreinbacher Birtok borásza, egy igazi különlegességet az öreg tőkék borát választotta.
A séfek Ferenczy Noémi szőnyegtervéhez a színekkel harmonizáló paradicsomos-tőkehalas rizottót, Kmetty János Önarcképéhez egy újragondolt csirkepaprikást, Valkó Erzsébet Sárkányához pedig egy különleges panna cottát ajánlottak. Ha valaki még ezek után is éhen maradt, fakultatív beugorhatott a Petz Sörözőbe a híres „füles paczalra.”