Fotókon az öröklét - Négy évszak-lenyomatok fotópályázat

Ünnepélyes keretek között adták át, az Aranyeső Alapítvány Négy évszak- lenyomatok címmel meghirdetett fotópályázatának elismeréseit Nadapon. Az első alkalommal meghirdetett pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek megidéznek egy-egy emlékezetes pillanatot, a vidék szépségeit.
2022.06.22. 22:16 |

Az alapítvány értékteremtő, példaértékű kezdeményezése, széles tárházat kínált a fotósoknak, akik éltek a lehetőséggel, megörökítve gyermekeik egy-egy felejthetetlen pillanatát, a természetes és épített környezetünk változásait, mindazt, amit az idő múlásával szeretnének visszaidézni.

A település polgármestere, Köteles Zoltán örömének adott hangot, hogy ezzel a kezdeményezéssel is hírét vitték a régió szépségeinek, mindannak, ami a hétköznapokat ünnepé teheti az itt élők és az idelátogatók számára egyaránt. „A pályázat kiírását egy hosszas beszélgetés előzte meg, hogy milyen civil kezdeményezéssel tudnánk a falut népszerűbbé tenni, amely többek érdeklődését felkelti. Hátsági-Horváth Miklóssal azt tapasztaltuk, hogy a mi köreinkben is nagyon sokan vannak, akik fotózással foglalkoznak, és azt szerettük volna, hogy a mi támogatásunkkal tegyék közkinccsé, hogyan látják falunkat, illetve milyen gondolatokat ébreszt bennük a Bence-hegy és a Velencei-tó környéke. Azt szerettük volna, hogy az itt készült képekkel keltsük az érdeklődést azokban is, akik még nem jártak ezeken a tájakon.”

Az ötletgazda Hátsági-Horváth Miklós, az Aranyeső Alapítvány az Egészséges Emberért kuratóriumának elnöke, számára megerősítést jelentett, hogy több mint kétszázan jelentkeztek a pályázatra. „Az ötlet eredője, hogy biztos vagyok abban, hogy mindenkinek az életében vannak olyan események, amelyek arra sarkallják, hogy néha megnézzék, amit a szekrényekben őriznek, legyenek bár ezek, a családban történt eseményekről, vagy különleges pillanatokról készült képek, vagy családtagok, barátok, akikkel nem tudnak találkozni, felnövő gyermek, változó táj és környezet, ahol már hosszabb ideje élünk. Az elmúlt évben gondoltam úgy, hogy ezt az ötletet meg kell valósítani, annál is inkább, mert lassan már két évtizede van érintettségem a régióban, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes ezeket a dolgokat dokumentálni.”

A szakmai zsűri tagjai Simon Erika fotóriporter és Klotz Miklós fotográfus nehéz feladatot vállalt, hiszen megannyi fiatal és kevésbé fiatal alkotó gondolat úgy, hogy él a lehetőséggel, és fotókkal dokumentálja jelenlétét. „Örülök, hogy ilyen népszerű volt ez a pályázat. A fotók a témába vágóak voltak, és Simon Erikával a szakmai szempontok szerint próbáltunk válogatni. Így is nagyon nehéz volt, hiszen számtalan szempontot kellett figyelembe vennünk. Fontos volt, hogy a fotók technikailag és kompozíciós szempontjából is megfeleljenek az elvárásoknak, míg a helyi zsűritagok azt figyelték, hogy a képek mennyire illeszkedik a témához és tükrözik a település hangulatát.”

A természetes,- és épített környezet kategóriában az I. helyet, a veresegyházi Cserháti Szabolcs szerezte meg, a nadapi szőlőhegyről készült fotójával, míg a portrék közül Kerekes László Péter képe volt a legjobb, aki nadapi és szinte minden kategóriában a legjobbak között volt alkotásaival, ugyanakkor a fotókat szemlélve megállapíthatjuk, ezen a pályázaton mindenki győztes volt.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka