Fontosak a díjak, de a mosoly többet jelent - beszélgetés Pass Szilvia mestercukrásszal

Húsz éve költözött Fehérvárra és nyitotta meg cukrászdáját Pass Szilvia mestercukrász. Két éve az Év Mákos Bejglije díjat is elhozta, tavaly második lett a diós bejglije a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének megmérettetésén. Mint mondja, ismeri a vevőket, a város ritmusát, a legtöbbek ízlését és egyáltalán nem vágyik máshová, szereti Székesfehérvárt.
2022.10.19. 19:58 |
Fontosak a díjak, de a mosoly többet jelent - beszélgetés Pass Szilvia mestercukrásszal

A sütemények illata, mosolygós vevők és kiszolgálás, idilli hely egy beszélgetésre. Pass Szilvia mestercukrásszal a húsz éve Fehérváron működő cukrászdájában beszélgettünk. Töltekezni jön ide az ember, legalábbis vendégként ez az első benyomás. Mindig így volt ez itt?

Ne menjünk vissza túl sokat az időben, ha csak a covididőre gondolok: a sütemény mellé nem járt mosoly, mert a maszk elfedte. Nem lehetett leülve elfogyasztani a sütiket és még sorolhatnám. Szóval, minden változik, tény, hogy a koronavírus volt eddigi szakmai életem egyik legnagyobb kihívása.

Hogyan élték túl?

Ösztönösen. Amit az ösztöneim diktáltak, azt tettem. Sokan azonnal bezártak, én gyakorlatilag egyetlen napra sem. A kollégáim járhattak dolgozni, az emberek sorban állhatnak egy krémesért az utcán. Nehéz volt, de például akkor sem gondoltam túl a dolgot, amikor jött egy-egy könnyítés.

Ki kellett várni mindent, tájékozódni, és nem terjeszkedni, hanem hozni mindig fegyelmezetten a minőséget.

Ez tartotta életben a helyet?

Pontosan az, ami az elmúlt húsz évben mindig, csak most megtanultuk értékelni azokat a dolgokat, amin eddig átsiklottunk.

Mire gondol?

Egy példával tudom ezt elmondani. Jött egy család születésnapi tortát rendelni. Nem tudtak dönteni, mire a gyermekhez fordultam, és csodásan átbeszéltük, hogy ő mit szeretne. Kitaláltuk a színeket, az ízét és még marcipánt is együtt választottunk a torta tetejére. A szülők lefagyva álltak mellettünk, és csak a beszélgetés után mondták el, hogy ez a kislány amúgy nem beszél. Sohasem szól egyetlen szót sem és elképedtek a csevegésen, amit a tortaválasztás hozott ki belőle. Hát, tudunk ennél nagyobb inspirációt a holnaphoz? Nekem ez a boldogság kitartott egészen a covid végéig.

Mióta él Székesfehérváron?

Hamarosan húsz éve lesz, hogy ebbe a városba költöztem. Tudom, hogy "gyüttmentnek" számítok Fehérváron, de én otthonra találtam.

Ismerem a vevőket, a város ritmusát, az ízlést és egyáltalán nem vágyom máshová.

Hogyan választotta az Aranyalma nevet a cukrászdának?

Amikor valaki ebbe a városba érkezik, biztosan látni szeretné az Országalmát. Így voltam ezzel én is. Szívesen adtam volna az Országalma nevet az üzletnek, de nem egészen a történelmi belvárosban nyitottam, így a név is idomult az üzlet hangulatához. Az Aranyalmában minden benne van, jut eszembe, ehhez is van egy kis történetem! Egy ismerősöm mondta, hogy minden alkalommal, amikor kikeresi a telefonjából az édesanyja nevét, akkor az Aranyalmát is kiadja a keresés, merthogy a szóban benne van az Anya kifejezés. Kell ennél jobb visszaigazolás, hogy a névválasztás rendben volt?

Közeleg a nagy süteményszeon, a karácsony előtti időszak és maga az ünnep. Közben tagadhatatlan kihívásokkal kell szembenézni a válság miatt. Erre van terve, vagy itt is az ösztöneire hagyatkozik?

Tervezni nem is lehetne, hiszen minden nap egy-egy új problémát hoz, de minden napban benne lehet a túlélés kulcsa is. Ehhez kellenek az ösztönök. Ha a gáz ára a sokszorosára emelkedik, akkor meg kell próbálni villanyra váltani, ha viszont ezzel sem jön ki a kalkuláció, akkor meg kell nézni a napelem nyújtotta lehetőségeket. Számolni kell, gondolkodni, és higgadtan dönteni. De az például egy tervnek nevezhető, hogy idén is készíteni fogjuk a diós és mákos bejglit, és semmilyen alapanyagot nem cserélünk olcsóbbra. Nem fogok a vaj helyett margarint használni például. Maradjunk a bejglinél, nem spórolom ki a citromot a mák mellől, bele fog kerülni a narancshéj, a méz vagy épp a mazsola. Azt meglátjuk, hogy hány rúd bejgli jut az emberek asztalára, de az, ami odakerül, isteni finomnak kell, hogy legyen. Amit képtelenség lenne eladni, mert nem terhelhető a vevőre a döbbenetes mértékű áremelés, akkor azokat inkább leveszem a kínálatból. Nem kell feltétlenül friss málnás édességet enni januárban, de egy túrósnak még bele kell férnie, hogy simogassa a lelket.

A mákos bejglije elnyerte már az év bejglije díjat 2020-ban és tavaly második helyezett lett a diós bejglije ugyanebben a rangsorban. A szakma is elismerte az imént említett szigorú minőségi kritériumokat...

A díjak is fontosak, de az még többet jelent, hogy most már járhat a mosoly is a sütemény mellé.