Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

„A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.
2021.01.18. 16:39 |

A koronavírus világjárvány soha nem tapasztalt változásokat hozott a kulturális, művészeti, közművelődési szférában Székesfehérváron is. Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója értékelte a rendkívüli esztendőt és az újraindítás módját, lehetőségeit.

„2020 elején nagy terveink voltak, lendületesen dolgoztunk március közepéig, minden rendezvényünk telt házas volt. Nagy örömünkre szolgált, és nagyon sok munkánk volt abban, hogy

„A Magyar Szent Család nyomában - Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című nyertes pályázat keretében felújítottuk, akadálymentesítettük az intézményt;

tágas mellékhelyiségeket alakítottunk ki a földszinten, amire nagyon nagy szükség volt. Hálával és köszönettel tartozom ezért a fenntartónak és a munkatársaimnak!

Majd jött a hirtelen változás, be kellett zárnunk az intézményünk kapuit, és végig kellett gondolnunk, hogy mit és hogyan tudunk megvalósítani. Nem tagadom, hogy a folyamat elején bennem is volt megtorpanás, de érdemes volt háttérbe vonulni és figyelni a folyamatokat, a kollégákat, a szabályokat, és ehhez alkalmazkodva felmérni a biztonságos működés lehetőségeit. Nálunk a felújítás májusig tartott, így bőven és folyamatosan volt feladatunk. Közben önképzés zajlott külsős szakember segítségével, megtanultuk, hogyan tudunk mobilabbak lenni a megváltozott körülmények között. A korlátozások enyhülésével újra szerveztünk programokat, koncerteket, kiállításokat, megtapasztaltuk, hogy szükségünk van a találkozásra, a töltekezésre, majd ismét be kellett zárnunk.”

Ilyen körülmények között Önöknél hogyan indult a 2021-es év, és miként látják a következő hónapokat?

Náunk a horvátországi földrengés kapcsán adománygyűjtéssel indult az év, ami nagy lecke volt a tervezésben, a szervezésben, az emberi hozzáállásban. A jövőre nézve úgy érzem, hogy nem szabad kapkodnunk, és ha eljön az idő, akkor sem kell egyszerre túlzottan sok mindenbe belekezdeni. Inkább visszafogottabban, mérsékeltebben induljunk újra, nagyon odafigyelve arra, hogy amit kínálunk, az valóban értéket képviseljen és gazdagítsa a programjaink iránt érdeklődőket.

Milyen eseményekkel, programokkal készülnek akár online, akár személyes formában?

Nagyon öröm, hogy a Csoóri Sándor Alapítványnál pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően tervezünk egy előadás-sorozatot a „Mária anya – Mária anyánk” című gyűjteményes könyv bemutatására, melynek lesz irodalomtörténeti, zenetörténeti, teológiai, népdalgyűjtési fejezete.

Lehetséges, hogy a még tervezés alatt álló programsorozatot online formában indítjuk el. A korlátozások lazításával folytatódhatnak a különféle gyermekprogramjaink a legkisebbektől a nagyobbakig szólóan, de folytatnánk minden hagyományos programunkat, a hangversenyzongoránkra épülő koncert-sorozatunkat és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra épülő előadásainkat is. Nekünk az számít a leginkább, hogy fokozatos nyitás után újra találkozhassunk azokkal, akik számára fontosak vagyunk, és akik érdeklődnek a rendezvényeink iránt.

Interjú

 1. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 2. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 3. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.
 4. Reméljük, hogy a vizsgálatok építeni fogják közösségünket és büszkeségünket

  Az egykori Nagyboldogasszony bazilikában, majd annak romjain a többször megbolygatott és kirabolt sírokból előkerült csontmaradványok közül III. Béla kivételével nem tudni melyik tartozott a Székesfehérváron eltemetett 15 király valamelyikéhez. A tudományos kutatások teljes bizonyossággal eddig ezt nem tudták megállapítani. Most talán remény van arra, hogy mindez kiderül. Az Árpád-ház Programról és a Nemzeti Emlékhely jövőjéről Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettünk.

  2021.02.10.
 1. Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

  A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.

  2021.01.28.
 2. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 3. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 4. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4